用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試期間,會停晒恒常興趣班來温書嗎?
go

考試期間,會停晒恒常興趣班來温書嗎?  

因為我小朋友星期六日真係多活動。逐堂比錢的,會停一次。但有3個係每月計的,無得請假。
本來我覺得細路仔反正唔係全日温,上吓堂無乜嘢。但今日星期六,計落埋恒常同6299飲茶,比佢hea玩一個鐘,加埋早d訓,真係全日都無時間温書。考試期間係咁,好似唔係幾好咁...

會。不過,我仔星期六得兩樣,早上乒乓球,下午英文。乒乓球學校在考試前已自動停,英文呢個星期停,因星期一二考常識數學宗教,去學英文一來一回計埋上堂時間要半日

早上已溫了些,興趣班照常。

晚上再溫多少少。

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

明白,都係要晚飯前或臨訓温吓。

回覆 babywoman 的帖子

搭車係問題,我女有個恒常班係好遠,真係差不多一個鐘去,上一個鐘,再一個鐘返屋企,好耗時間。

回覆樓主:

你唔似咁無主見, 要問呢類問題的家長。

little_yolky    發表於 17-6-5 12:20
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

會停左部份興趣班,我至少會留返一個上午或下午畀佢温書

Jane1983    發表於 17-6-3 14:28

回覆 shadeslayer 的帖子

你醒,因為今朝比親友話我安排小朋友太多活動,乜唔驚唔夠時間讀書。
平常我覺得即使一星期打三次波,加好多樣嘢就搞得掂。但考試係咪唔應該咁進取,比人問完有d猶豫...

如果做得唔好,我會fine tuning尋找改善,始終都係以小朋友利益為依歸。

Jane1983 發表於 17-6-3 14:26
回覆 shadeslayer 的帖子

你醒,因為今朝比親友話我安排小朋友太多活動,乜唔驚唔夠時間讀書。

Fair enough.  It was just not a typical Jane1983 question.

Jane1983    發表於 17-6-3 14:36
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

會照上呀

Jane1983    發表於 17-6-3 16:54

睇你小朋友乜嘢性格啦!

我仔個人專心,做事快手,所以咁多年,我從冇特登暫停。係學校學的,學校自然會停。與人夾的,同學想停咪停。自己在外邊學的就唔會停,三次呈分也如是。
不過,呀妹容易分心,要長時間warm up,手腳慢,就黎呈分,應該都要停少少先得。

話說呀仔考試期間帶小提琴返學,打算考完試去學琴,俾同學仔問點解考試期間仲要學琴,佢地覺得簡直匪夷所思。

但一定會減去所有親友聚會,回家吃飯,早D瞓。

早d開始溫,唔洗迫埋咁就有時間eca,so far 我只missed 過一次,不過我們只有星期日一個eca,even so,通常考試周我個其實是比平時多左時間玩

引用:因為我小朋友星期六日真係多活動。逐堂比錢

回覆樓主:

係阿女自已問我要不要停一星期二小時的課外活動, 我叫她繼續。

回覆 MrBeast 的帖子

諗返起我仔小一時,最愛考試週,可以早D放學,多咗時間玩。

謝謝各位意見,就用今次唔停睇吓佢點。

回覆樓主:

會繼續課外活動,溫少一些時間,實在影響不大。
但如果有好幾樣課外活動,唔敢講影唔影響。
今日我仔都有去練跑,但都見少了三分一人,多數因為要考試吧。

補充一句:有些活動又確實有停,eg 一些social gathering,甚至探望老人家,當然後者試後又會探多d補數

山海兒女 發表於 17-6-3 16:47
回覆 MrBeast 的帖子

諗返起我仔小一時,最愛考試週,可以早D放學,多咗時間玩。 ...

係ar,我地仲去過朋友仔個bday party tim (已溫完哂),不過e加高小朋友冇呢支歌仔唱了

通常考試前兩週會停去溫書,不過今年只停考前一週及考試其間,停唔停ECA, 我自己主要看溫習進度、精神及身體狀況,如果見佢病或者倦,不如休息下