用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩定聖心?
樓主: christy1220
go

協恩定聖心?  

siden 發表於 17-7-6 17:56
補充一句,我覺得GH過深。

剛剛想講⋯⋯教深,是否有效益及吸收到,另外,教深是在寫、文法方面,那說話訓練方面又如何?所以⋯⋯還回基本,大家的比較點有所不同!

GH:HY頭30%比較,有得比,頭60人比頭30人,誰勝誰負,未知之數。。。

Siden我一向討論方向與你近似,但這方面,講多少少,見諒!

sukitelfold 發表於 17-7-6 18:09
剛剛想講⋯⋯教深,是否有效益及吸收到,另外,教深是在寫、文法方面,那說話訓練方面又如何?所以⋯⋯還 ...

一年前。

幾個唔同女校嘅C9坐埋一圍,拎住個電話、ipad,一齊係度分享自己間學校嘅工作紙、測考卷。(係,佢地真係8掛得好緊要)

在座有St Mary SPC GH MCS HY 嘅家長。

我記得HY個家長對住GH果個驚呼一聲:「嘩,乜你間學校啲英文咁鬼深!」

讀St Mary果個直情冇聲出,差距實在太大

小朋友大概3、4年級咁上下啦。再高班情況就唔知啦。

兩間學校嘅materials 我都親眼睇過先咁comment啫。我都係照實說啫。

其實我鐘意協小多過GH㗎,大家都收5,6成上中學,我做乜要讀間要俾$嘅?

siden 發表於 17-7-6 18:52
一年前。

幾個唔同女校嘅C9坐埋一圍,拎住個電話、ipad,一齊係度分享自己間學校嘅工作紙、測考卷。(係 ...

即使名牌津小英文有教快一,兩年,但不論在閱讀理解或英語會話,名牌津小與英小的英文仍存有很大差距。

siden 發表於 17-7-6 18:52
一年前。

幾個唔同女校嘅C9坐埋一圍,拎住個電話、ipad,一齊係度分享自己間學校嘅工作紙、測考卷。(係 ...

搭一句咀,兩邊都有道理,津小課程深一年都唔會難得去邊。但通常呢啲學校英文好嘅小朋友,程度已超越學校課程,主要係多睇多聽和多講嘅“外在學習”,所以學校個課只係for reference only。
我估,大部名津嘅家都會很著重語境嘅培養,所以唔計課程,只計能力,最top嗰批,應差不遠。
(幾間初小嘅卷我都見過,但最深係SFA)

Happy_J 發表於 17-7-6 19:42
搭一句咀,兩邊都有道理,津小課程深一年都唔會難得去邊。但通常呢啲學校英文好嘅小朋友,程度已超越學校 ...

Agree

cherrieshum 發表於 17-7-6 19:17
即使名牌津小英文有教快一,兩年,但不論在閱讀理解或英語會話,名牌津小與英小的英文仍存有很大差距。
...

只是同意學校課程有分別。
唔計堆女校,都仲有一批名校(津校,直資)都係中文小學,但我唔覺得啲小朋友英文差過英小。反而家長碰頭時,都係話點學好中文先難。
我小朋友讀中小,但可能幼稚園語境好,聽講寫讀都係英文好。

mimi613 發表於 17-6-3 15:28
Yes我講緊女中. 我讀港大法律學院時, 女仔最多係DGS, St Mary, HY, Marymount, BPS, St Paul...而Maryknol ...

maybe gh MCS went to medi

siden 發表於 17-6-3 15:35
聖心中學近年成績好像跌了一點倒是真的。

actually why so? given this school i.e. sh is so pushy