用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩定聖心?
樓主: christy1220
go

協恩定聖心?   [複製鏈接]

siden 發表於 17-6-3 15:23
只計小學的話就係,我都幾肯定。

可惜中學相反。

頭30%比較誰高誰低,末知數,我偏向HY高些。

整體100%比較,相信GH高好多。

christy1220 發表於 17-6-3 13:11
好好彩抽中協恩, 兩間都好鍾意~比大家會點揀? 無細佬妹,唔理地點。。
...

唔洗v.s. 一定係協恩。坊間有許多補習社能攞到一些名校的past paper. 在土瓜灣有一間很出名補某校的補習社老師親身同我講,協恩既卷比起SRx 或SH 既考試卷係深既。
當然深又唔代表你要揀,最重要係小朋友受到。另外唔洗搬屋煩少d...

christy1220 發表於 17-6-3 15:24
協恩小學係津小, 但中學就直資
聖心小學係私小, 但中學就津校
傳聞協中收協小頭50名。。。由小五上學期開始內部呈分上協中,小六約12月會收到總名次,1月收信註册
我當年又係私小津中同協小比較,我選左協小

好好彩抽中協恩, 兩間都好鍾意~比大家會點揀? 無細佬妹,唔理地點。。
...

我係今年SH P.6家長,如果HY近家一定係HY,要知道SH書院在南區置富,要考慮中學返學路程,好多課外活動會夜走

兩間小學學術上不會差不多,但中學問心HY係高一線,而且不只學術,在音樂及體育和神話爭一日長短。而SH頭那班,頭30名都會走,去St Paul co ed, DGS, Convent, Marymount, HY, BPS, 港同,....當然仲有部份高手留低……今年已知級頭幾位被co.ed收左

hugub 發表於 17-6-3 17:05
傳聞協中收協小頭50名。。。由小五上學期開始內部呈分上協中,小六約12月會收到總名次,1月收信註册
我當年 ...

我同事女係今年HY P.6生,只要考到頭87percent就能保証上中學部,但聽講今年係最後一年有此保證

其實所謂名校,學校本身並不比其他校做多,只係背後班家長每位都好緊張,能提供好多資源機會給小朋友

vanwy 發表於 17-6-3 17:29
我同事女係今年HY P.6生,只要考到頭87percent就能保証上中學部,但聽講今年係最後一年有此保證

其實所謂 ...
係呀, 以前收成85%,  但跟住完全唔知佢會收返幾多, 又未公佈

回覆 siden 的帖子

唔計地點和學費,你覺得邊間學術好d?

Jane1983 發表於 17-6-3 18:09

唔計地點和學費,你覺得邊間學術好d?

You mean comparing between SH private primary and HY primary?

Both primary and secondary.

Jane1983 發表於 17-6-3 18:18

Academic

Primary SH better than HY primary

The reverse in secondary

siden 發表於 17-6-3 14:08
不可能九龍區協小僅次DGJS吧,我求其都已經數到GH/MCS比協小好。...

同意!唔計男校,求其都已經數到 JS, SPCC, GH, MCS, PC, APS, SFA, SPCS, MPS, SMCS, SHCS, HACS ... 都比協小好。

細心想想,如果小學的水準真係咁高,中學點解要堅決脫鉤呢?

christy1220 發表於 17-6-3 18:03
係呀, 以前收成85%,  但跟住完全唔知佢會收返幾多, 又未公佈
而家入學的冇85%了, 既然早已脫鉤,應該同其他小學一樣。

...
學費平: 協小
學術好: 聖心

vanwy 發表於 17-6-3 17:22
...兩間小學學術上不會差不多,但中學問心HY係高一線,而且不只學術,在音樂及體育和神話爭一日長短。而SH頭那班,頭30名都會走,去St Paul co ed, DGS, Convent, Marymount, HY, BPS, 港同,....當然仲有部份高手留低……今年已知級頭幾位被co.ed收左

中學早已脫鉤啦!

謝謝,一時八卦,想聽吓你睇法

vanwy 發表於 17-6-3 17:29
我同事女係今年HY P.6生,只要考到頭87percent就能保証上中學部,但聽講今年係最後一年有此保證......
Correct, 鉤已脫,尾班車已過。

Jane1983 發表於 17-6-3 18:18

鉤已脫,尾班車已過。將兩間已脫鉤的學校混為一談沒有思意。

回覆 vanwy 的帖子

聖心私小頭個批有咁好的戰績, 可能反而吸引人去讀私小...

panbaby 發表於 17-6-3 18:53
回覆 vanwy 的帖子

聖心私小頭個批有咁好的戰績, 可能反而吸引人去讀私小... ...
如果學費不是問題,當然聖心較好。

siden 發表於 17-6-3 14:17
聖心私小程度在港島數一數二,拍得住大概只有SPC。

不過聖心中學就一般,不是最top。
聖心中學係Band 1A至B1B之間. 都唔差.
‹ 上一主題|下一主題