用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs Good Hope
樓主: Horsestar
go

天神 vs Good Hope   [複製鏈接]

回覆樓主

天神

會選不用交學費的天神,&樓主近天神,&一條龍St. mary呢點~就真係無得輸了~

回覆樓主

GH今年開始英文課本已跳一年,即小三用小四課本。佢哋嘅Worksheets比課本深,英文listening最少要用高2年級也未必追到學校進度,四年級有同學已做S1嘅listening WB。GS全英文上課,可能P1老師怕小朋友未適應,某啲terms會用中文講解。GS、Maths、 Music....用英文教,單講英文生字點都多過St Mary。除此之外,如果班主任唔係教中文或者PTH,同佢講乜都要用英文。早會、訓導老師鬧人都係用英文(emoji)在此影響下,佢哋睇嘅書通常都係英文,三年級已睇Harry Potter。而中文當然相對地比英文弱,但也有時小三中文小測時閱理是五年級程度,返到嚟嚇到班阿媽癲晒。改卷也手緊,同學差一分合格都唔俾埋。寫字唔靚都扣分。都唔易讀㗎!但我估st mary除英文/GS外,程度更深。
至於游泳課,小四下學期會有約4、5堂上。之前會問咗家長小朋友嘅程度再分組。游到100米,老師會分佢去高級組,上課時要不停游。初級嗰班,聚埋一齊嬉水(emoji)

lionmimi 發表於 17-6-4 02:21
GH今年開始英文課本已跳一年,即小三用小四課本。佢哋嘅Worksheets比課本深,英文listening最少要用高2年級 ...

係。

小三臨考試阿媽要買起碼小五嘅comprehension黎做,班女仔冇可能英文唔好。科英文GS深到

所以中文相對較弱,並非學校課程問題,而係因為課內課外都比中文小學接觸少了中文。不過所謂弱都不會比其他一線津校差。

所以如果有外國護照遅早出國讀書唔需要煩升中,就應該揀GH。個人覺得,除咗天神一條龍同小班之外,GH所有aspects都比天神好。

GH今年開始英文課本已跳一年,即小三用小四課本。佢哋嘅Worksheets比課本深,英文listening最少要用高2年級 ...

謝謝分享。聽完我覺得好恐怖,校內競爭激烈(GH), 「捱」完6年又上唔番佢中學,出面搵學校揹住個「GH」名去考同級/次級嘅學校,心裏確實不好受。相俾天神,100%上b1A中學,小學6年家長/學生嘅心理質素落差太大,淨係安全網呢點,博唔過

hppa    發表於 17-6-4 12:08

原來高小仲再谷得辛苦過初小咁多。。。
閱讀習慣,天神我唔清楚,但除咗Rainbow Magic, Storey Treehouse,Thea Stilton 呢啲之外,阿囡話校車高年班姐姐睇Harry Porter 都commom,我估係時下小朋友習慣。。。

suzuki12 發表於 17-6-4 10:00
謝謝分享。聽完我覺得好恐怖,校內競爭激烈(GH), 「捱」完6年又上唔番佢中學,出面搵學校揹住個「GH」名 ...

截於《信報》[幼小學府],只有 1/3 能升班。雖然中學部最後一輪可能會俾offer給原校後補生,而再提高升中率,但誰可保證?哪個原校生願意等外校生放棄offer而才做後補上自己中學?我不是指GH小學教學嘅問題(包括校舍/課程/校長和老師關愛),而係想講講佢地升中機制太競爭性/精英化,跟HA 全上B1A SMCC 落差太大。

suzuki12 發表於 17-6-4 10:11
截於《信報》[幼小學府],只有 1/3 能升班。雖然中學部最後一輪可能會俾offer給原校後補生,而再提高升 ...

6成。

冇1/3咁差。

不過同一條龍還是爭太多。

siden 發表於 17-6-4 10:44
6成。

冇1/3咁差。

借位問個問題,可能有點無知,但誠心請教。天神是100%上St Mary嗎?但St Mary 自己有小學,一間中學可全數接收兩間小學?我一直以為只有SMCS 才是穩上中學的。

hppa    發表於 17-6-4 12:09

popochiny 發表於 17-6-4 11:03
借位問個問題,可能有點無知,但誠心請教。天神是100%上St Mary嗎?但St Mary 自己有小學,一間中學可全數 ...

兩間都係因為SMCS HACS都係行小班教學

popochiny 發表於 17-6-4 11:03
借位問個問題,可能有點無知,但誠心請教。天神是100%上St Mary嗎?但St Mary 自己有小學,一間中學可全數 ...

SMCS - 4 班 x 26 -27
HA -3班x25-27 兩間都係小班

SMCC 6班,3x 人,所以收晒兩間之後,都仲有位收校外生

suzuki12 發表於 17-6-4 10:00
謝謝分享。聽完我覺得好恐怖,校內競爭激烈(GH), 「捱」完6年又上唔番佢中學,出面搵學校揹住個「GH」名 ...

所以有部份GH生會出去考天神、MCS, SMC插班

hppa    發表於 17-6-4 12:10

Happy_J 發表於 17-6-4 11:09
SMCS - 4 班 x 26 -27
HA -3班x25-27 兩間都係小班

唔可以當有位剩,係教育局既現有政策,一定要保留若干位俾街外學生,才符合結龍要求 ~

要上番德中,除了睇成績丶操行,都會睇體藝,入面啲小朋友除左讀書,一般都有一啲體藝學習,同學之間競爭都大。
我今年聽到有GH高年級家長講有同學上年以中上成績升班,但今年上學期有唔只一科炒左,如果兩間都難讀,100%直上應該唔使唸

想問天神除左讀書係咪冇乜活動㗎?佢係中文學校,英文ok嗎?升中會唔會被st mary小學直升的人被比下去?

回覆樓主:

nokia9437 發表於 17-6-5 09:44
SMCS都係中小喎!
天神和SMCS英文都教快一年,一入學就已經讀小二英文課本。
...

正確,係教科書有不同,但二年級開始有普教中都一樣。英文科都有reading session 和reading level 的要求。
唯一就初小差一科Science,高小差一科Geography。

babeggma 發表於 17-6-5 09:32
想問天神除左讀書係咪冇乜活動㗎?佢係中文學校,英文ok嗎?升中會唔會被st mary小學直升的人被比下去?
...

其實都係一般學校嗰啲,校網資料都好詳盡。

I would definitely vote for HA
1. 100 % vs 50% promoting to secondary school.
2. Small class vs big class
3. Academically both competitive. Eng more or less the same Chinese HA better
4. Free vs self finance
As for horizon, it depends more on family than school.
I know some people may argue that some dss or private schools not only focuse on academics but also on others like music and sports, so that their students are more all rounded. I would rather say these schools AS A WHOLE are more all rounded as some students are good at academics, and others are good at sports and music.

hppa    發表於 17-6-5 15:44
‹ 上一主題|下一主題