用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs Good Hope
樓主: Horsestar
go

天神 vs Good Hope   [複製鏈接]

資質平平,大班分分邊透明人! 支持小班教學

奥脫福 發表於 17-6-3 22:38
呢個真係「年經」帖,睇見都。。。

其實乙一抽到天神,真係開心都黎唔切;仲有疑問既,可能天神真 ...

其實我自己都覺得冇乜需要vs

如果我有呢兩個offer

一定「把飯從口中吐出來」跑去天神注册。

我只可以話各人喜好不同。

Horsestar 發表於 17-6-3 20:09
也是的,你的見解也是我考慮的,GH自學讀書氣氛會強D,因為每天早會要帶書回去看,GH聲體藝真的冇得輸,全 ...

其實呢個問題係問你自己,唔係問其他人。我自己係GHS舊生,如果唔關$$問題,GH,好肯定GH嘅學生係比天神視野更廣,呢個冇得比。睇你自己想要D咩?-完-

奥脫福 發表於 17-6-3 22:38
呢個真係「年經」帖,睇見都。。。

其實乙一抽到天神,真係開心都黎唔切;仲有疑問既,可能天神真 ...

我非常認同!既然有GH offer,又去搏乙一天神,其實樓主一早都想要天神,何必要開vs post?睇到O曬咀。

nokia9437 發表於 17-6-3 23:38

我都認識唔少SMCC和GHS畢業生,我又唔覺兩者嘅視野有明顯 ...

其實樓上都有多位資深會員解釋了,當然我一開始之前都講兩間學校真的差不多,視野廣唔廣,讀過的舊生自己會經歷感受過,不過呢D亦不用太計較。

2間都好苦, 我會選擇天神

Felix223 發表於 17-6-3 23:34
其實呢個問題係問你自己,唔係問其他人。我自己係GHS舊生,如果唔關$$問題,GH,好肯定GH嘅學生係比天神 ...

我其中一個最friend 既女性朋友就係st Mary's 畢業,佢話佢嗰介畢業生大部分入了三大,只有3-4個唔係三大。而我朋友現在是在英國倫敦市長其中一個秘書......
視野夠唔夠大?定還是gh 更大大大(emoji)??
利申:過路人甲乙丙丁,不是st Mary's or GH old girl

adrio    發表於 17-6-5 15:44

laabc 發表於 17-6-4 00:10
我其中一個最friend 既女性朋友就係st Mary's 畢業,佢話佢嗰介畢業生大部分入了三大,只有3-4個唔係三大 ...

其實我無興趣同你討論,上面咁多層一早有講你唔去討論?

wince_612 發表於 17-6-3 23:55
2間都好苦, 我會選擇天神

2間都好苦

2間都收,開心都黎唔切啦!

視野大與小,我覺得家庭對小朋友的影響遠比學校大。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

nokia9437 發表於 17-6-3 23:38

我都認識唔少SMCC和GHS畢業生,我又唔覺兩者嘅視野有明顯 ...

同意!兩者畢業生的視野其實差不多,大家都係135° 左右。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-6-4 01:24

回覆樓主

再講白啲,6年後有有能力,小朋友要考入GHS機會比要考入SMCC大得多。
英小vs中小我覺得問題不大,上到中學,兩間都係英中。而且GH 初小都不是全英考學呀!
大班vs小班,其實係照顧和學習上係有差異;而且天神應該都有補低班(但你小朋友考到GH,應該唔使補底),拉近學習水平,我覺得免費學校,有咁配套,已經係好理想了。而且細校機會都會多啲,近年天神都多咗課外活動,只不過學校好強調學業為重。
校舍其實無謂比啦,GHS泳池又唔係小學學生用,到中學再諗啦。

Happy_J 發表於 17-6-4 00:48
再講白啲,6年後有有能力,小朋友要考入GHS機會比要考入SMCC大得多。
英小vs中小我覺得問題不大,上到中學 ...

GH 除中文、PTH、vArts、PE其他都是全英教學。
泳池喺小四已有游泳堂。
GH英文係深,一定比天神及St Mary深。當然St Mary嘅中文,GH應未追到。
天神一條龍,冇得輸!但成功需苦幹,唔易讀。

Happy_J 發表於 17-6-4 00:48
英小vs中小我覺得問題不大,上到中學 ...

好多謝大家詳細分析,真的感激萬分!雖然我也有不少朋友讀這兩所小學,始終每個小朋友性格特質也不相同,深知這兩校各有優勢,小女有幸能考入GH也有其特質,GH小朋友個個也叻叻,好難突出,天神應該比較上小女有些優勢可突圍而出的!

lionmimi 發表於 17-6-4 00:58
泳池喺小四已有游泳堂。
GH英文係深,一定比天神及St Mary ...

哦,知GS 和 Maths 是用英文教材,但朋友話小一上堂用中文講解較多,所以感覺上語境分別不大。
我望過下GH 的中文卷,也不淺,而且比分頗緊,應該都不輕鬆。
朋友一入GH已經請定教練教水,就擔心上堂時只有自己小朋友不懂游,所以到高小游水堂,其實都不用學校教啦。

泳池喺小四已有游泳堂。
原來GH 的英文深過SMCS? 之前以我所知,SMCS 與GH 的英文text book 係用同一個出版社,同一本書,不過GH P1 用grade 1套書, P2 用 grade 2;但是SMCS P1 係用 grade 2 & P2 用 grade 3. 所以我以為SMCS 深少少。難道是GH 的卷出得比較深?

泳池喺小四已有游泳堂。
其實想知GH英文點深法?點解比天神及St Mary都深?
不是想挑機,而是真心想了解有幾深?

一定係天神啦,一條龍上St Mary, 又唔使交學費
‹ 上一主題|下一主題