用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 32區加油匯報區
樓主: gaoy
go

32區加油匯報區  

stz_1001 發表於 17-6-4 09:38
我個仔係細b,只係得15分,我唸自行熱門學校都好難入,而直資私小競爭大!想請教下32網學校唔多,可以點填表 ...

32網大概每年派900個位
自行大概派400個,500個大抽獎

4大熱門大抽獎大概有300個位,假設各人的第一選擇可以平均分布係四大熱門,其實機會都算大,

但呢個區特殊之處就係如果抽唔中第一,
第二都好難,因為第二多數人放沙崙

所以保險計,第二放 塘 基全 比較穩陣

Ronman 發表於 17-6-4 09:58
基榮係繼3大之後最熱門的,排乙二都未必一定得。

沙崙係4間唔熱門中比較好的,而且好似愈戰愈勇 (emoji)( ...

沙倫個校長係以前港同校長,沙倫係母校,所以返黎教
真係搞(emoji)好好,如果唔想博,沙崙排第一必入都唔錯

stz_1001 發表於 17-6-4 09:38
我個仔係細b,只係得15分,我唸自行熱門學校都好難入,而直資私小競爭大!想請教下32網學校唔多,可以點填表 ...

我認為32網三大熱門新大天、協和同基榮

回覆樓主:

請教塘尾道官立小學呢?見好似有聯繫中學
:何文田官立中學,伊利沙伯中學。
呢個小學好唔好呢?謝謝。

longsky 發表於 17-6-4 13:03
請教塘尾道官立小學呢?見好似有聯繫中學
:何文田官立中學,伊利沙伯中學。
呢個小學好唔好呢?謝謝。

好似話要頭10名咁上下先可以直升QE
我覺得感覺好過基全

gaoy 發表於 17-6-4 11:40
沙倫個校長係以前港同校長,沙倫係母校,所以返黎教
真係搞(emoji)好好,如果唔想博,沙崙排第一必入都唔 ...

gaoy 發表於 17-6-4 11:31

請問舊大天好唔好??

lc159 發表於 17-6-4 23:07
請問舊大天好唔好??

兩間大天各有所長,都係好學校
呢個網雖然沒有超級名校
但都冇寶校,其實ok

gaoy 發表於 17-6-4 23:48
呢個網雖然沒有超級名校
但都冇寶校,其實ok

請問知唔知道舊大天谷唔谷??怕應付唔黎,thx

其實32網嘅好處係易揀,唔駛煩,只要比些少心機去了解下,就唔難選擇。

我諗協和、兩間大天、基榮係9成人嘅第一志願,當中基榮會比較無咁受歡迎,因為輸校舍。四間嚟講,應該得基榮放第二志願仲會有機會派到,不過都機會不大,博唔博就自行衡量。

由於協和、兩間大天同基榮嘅學校位置同教學風格都有D分別,所以其實真係唔難選擇。其次就沙淪相對愛歡迎,此外仲有塘尾道、基全同鮮魚行,四間應該都係行小班教學,其中應該比較小人揀鮮魚行,因為鮮魚行始終太出名。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

lc159 發表於 17-6-4 23:59
請問知唔知道舊大天谷唔谷??怕應付唔黎,thx
基本上頭四間都谷,尾四間唔谷。另外當然要睇你編班,因為入精英班就更加谷。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

gaoy 發表於 17-6-4 11:31
無錯,呢區真係算簡單易揀,不過我覺得第二放沙淪都ok,因為你三四放基全或者塘尾道都仲有機會中,除非你極之唔願意派到鮮魚行,咁就用基全或者塘尾道排第二做止蝕。

我估乙一填熱門 ,乙二填 塘尾道 或 沙崙 都應該好穩陣,唔會去到乙三或之後。

bbforever 發表於 17-6-5 01:12
我估乙一填熱門 ,乙二填 塘尾道 或 沙崙 都應該好穩陣,唔會去到乙三或之後。 ...
呢兩年人數多,我都唔敢講。不過32網理論上都相對易中頭三,始終無乜響噹噹學校,就算要借油尖旺地址,都借31區啦,haha:)

faikam 發表於 17-6-5 01:36
呢兩年人數多,我都唔敢講。不過32網理論上都相對易中頭三,始終無乜響噹噹學校,就算要借油尖旺地址,都借 ...

我第一選新大天,第二選沙倫,第三選塘尾,點知跌到第七基全。有朋友選第一新大天,也是跌到第七基全。

choikiuma 發表於 17-6-5 06:26
我第一選新大天,第二選沙倫,第三選塘尾,點知跌到第七基全。有朋友選第一新大天,也是跌到第七基全。
...

有人話,今年沙崙放第一都抽唔到

估唔到今年咁嚴峻~

sumbaby2011 發表於 17-6-4 03:14
大家可否分享你對基全的認識及睇法?

基全以前是很好,自從黃校長去了港同自後就一落千丈!

gaoy 發表於 17-6-4 23:48
呢個網雖然沒有超級名校
但都冇寶校,其實ok
基全=/=寶校?

littlemonkey09 發表於 17-6-5 07:53
基全以前是很好,自從黃校長去了港同自後就一落千丈!

校風,學習氣氛,學生操行,如何?
升中派位,如何?

聽講,好多小一生讀了一年後,便在小二轉校,情況普遍嗎?