用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Marco Polo club
樓主: sumsummummy
go

Marco Polo club

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 16:29
而家銀咭只可以咭主入lounge, 金咭可以帶一個人入lounge, 其實小朋友讀書,最基本一年三次我小朋友都拎到銀 ...

我頭先計,三次來回都冇300分,亦就係話我女上唔到銀卡

醒目開學勳章

我係c奶 發表於 17-9-5 18:18
我頭先計,三次來回都冇300分,亦就係話我女上唔到銀卡
...
講分我真係唔知點計,因冇計過,照計我囝每年都係飛3次Ecno長途,其他短途嘅東南亞都唔會多分得去邊吧?

[img][/img]

DoReMi媽媽 發表於 17-9-5 18:24
講分我真係唔知點計,因冇計過,照計我囝每年都係飛3次Ecno長途,其他短途嘅東南亞都唔會多分得去邊吧?:qu ...

飛澳洲三次210分,不過如果返黎後又同我哋去旅行就差不多夠,如果個衰女唔肯返就一定唔夠,到時先算了

醒目開學勳章

3b 發表於 17-9-5 16:45
如果只回來3次, 每次只搭經濟位, 好難保持銀咭喎!

Class (Y, B, H, K) - 45 club points
我頭先計一計,來回英國3套有270, 去一轉上海或者北京玩都有30, 啱啱好夠銀咭。咁事實佢返嚟時我哋都有去下東南亞或者中國玩,可能咁就夠分。
[img][/img]

醒目開學勳章

我係c奶 發表於 17-9-5 18:29
飛澳洲三次210分,不過如果返黎後又同我哋去旅行就差不多夠,如果個衰女唔肯返就一定唔夠,到時先算了:lau ...
係啦,到時先算
[img][/img]

kit2004 發表於 17-9-4 17:52
優先登機

剛剛望左,銀卡先可以

上次美國去同返時排隊都無左priority, 楝住個版只有prem econ, buz class, 同silver 以上可以排另外一條隊。利申:好幾年前係silver, 後來跌落green 從來無要求比會費

3b 發表於 17-9-5 16:45
如果只回來3次, 每次只搭經濟位, 好難保持銀咭喎!

Class (Y, B, H, K) - 45 club points

請問是否計一年的 club point, 去決定來年的 level 呢?呀女已超過100 club point, 是否是綠咭呢?佢暑假返來在英國閘口, 工作人員話佢boarding pass個名下面冇綠色圓點話佢不是 green 喎

醒目開學勳章

fishmum 發表於 17-9-9 09:53
請問是否計一年的 club point, 去決定來年的 level 呢?呀女已超過100 club point, 是否是綠咭呢?佢暑假 ...

所有分數都是1年期, 你本身有申請做會員嗎?如果有, 上網可以查返戶口積分及miles餘數。 開咭後1年內要儲滿100分才可以在下一年續會綠咭, 而升級去銀咭就要300分。

fishmum 發表於 17-9-9 09:53
請問是否計一年的 club point, 去決定來年的 level 呢?呀女已超過100 club point, 是否是綠咭呢?佢暑假 ...

要上網申請架,100美元申請費,然後先開始儲分

我係c奶 發表於 17-9-9 17:56
要上網申請架,100美元申請費,然後先開始儲分

有呀!上年有申請

fishmum 發表於 17-9-9 18:48
有呀!上年有申請

俾咗綠色行李牌同綠色卡未?正常就算你唔show卡佢電腦都有記錄喎,你打去問下

3b 發表於 17-9-9 10:10

申請咗,上年返了4次,但有2次是cx online 平飛,所以應該只得200分左右

回覆樓主

唔該曬兩位!

醒目開學勳章

fishmum 發表於 17-9-9 18:50
申請咗,上年返了4次,但有2次是cx online 平飛,所以應該只得200分左右
...

200分足夠續會, 你上CX網頁log in看看會員積分及過往記錄, 是否有航次沒有記錄

3b 發表於 17-9-9 18:55
200分足夠續會, 你上CX網頁log in看看會員積分及過往記錄, 是否有航次沒有記錄
...

有呀!已經過了一年所以重新計過!是綠卡

3b 發表於 17-9-9 10:10

我連續兩年唔夠100 club point, 但繼續比我green, 個問題係green 無乜benefit, 兩次搭long haul 時,green 會員去到閘口無得排快隊

醒目開學勳章

Nohoeast 發表於 17-9-9 22:39
我連續兩年唔夠100 club point, 但繼續比我green, 個問題係green 無乜benefit, 兩次搭long haul 時,green ...

我好多年都唔夠分, 可能因為有Citibank, AE跟CX的聯營咭, 所以每年都可以免費續會。 入會儲分普及了,多了很多人申請, 為了保持資深會員的褔利,綠咭優惠唔多, 想要多些唯有升級吧!

3b 發表於 17-9-10 08:57
我好多年都唔夠分, 可能因為有Citibank, AE跟CX的聯營咭, 所以每年都可以免費續會。 入會儲分普及了,多 ...

我幾年來都免費續會兼每年唔夠100 club point,無申請其他銀行聯營卡,只係回應番先前有人話要儲夠100 point 繼續維持下年度基本會員,另外一個話去到閘口話佢張機票沒貼上綠色標籤,其實我意思係green club member 已經無左排隊優惠,有無貼上綠點已經唔重要,另外又要儲夠100 club point 先可以下年維持基本green 會員資格兼且第一次申請比usd 100, 我覺得唔值啫