用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做. ...
樓主: candycsy
go

小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做.   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-6-5 10:00
喂, 發夢, 唔等於英文屎喎?!
佢係英文屎!上一題記得加s下一題又唔記得, 無端端又唔記得大楷, y加s時又唔記得轉i等等, 已經講咗100萬次了!又唔溫書串生字, 所以好簡單既字都唔識串, proof reading就做唔到。不過好彩學校份英文卷淺而已, 佢只有listening係好的。

retriever 發表於 17-6-5 10:14
細路學校做得唔錯, 就係將PAST PAPER 間唔中在課堂當復習咁俾學生做.

呢樣最大好處係唔駛D 家長驚死蝕底, ...
真係德政嚟。

little_yolky 發表於 17-6-5 10:15
佢係英文屎!上一題記得加s下一題又唔記得, 無端端又唔記得大楷, y加s時又唔記得轉i等等, 已經講咗100萬次 ...

小女小學時夠成日錯依D, 但佢依家勁左好多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-5 11:59
小女小學時夠成日錯依D, 但佢依家勁左好多。

所以我依家唔理佢, 中英兩科叫佢去考天才。不過, 估唔到你女女都會錯呢D。

IloveJJ 發表於 17-6-5 10:37
我哋唔係「名津」,都無派考試卷架!
我哋老師(中常)會响測考前出一份溫習卷,就係俾小朋友認識題型。
我唔 ...
你果間都唔係名津.............

little_yolky 發表於 17-6-5 12:02
所以我依家唔理佢, 中英兩科叫佢去考天才。不過, 估唔到你女女都會錯呢D。 ...

要温要記要講小心的佢唔叻, 相對上最叻口語, 吹水。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其他學校測驗卷,和普通練習題有咩分別? 水準可能比普通練習題好. 有咩問題?

回覆 little_yolky 的帖子

講出重點-----浪費時間

我不反對做練習的,但不認同小學時,需要拎人地學校嘅卷來做。八卦除外。

英文,數學 我都有買練習,但冇可能本本做曬的,都是抽與校內相關內容來俾仔做。想知同類題不同問法,其實各大出版社都有提供了,段估香港小學的老師唔會個個都出得咁刁轉吧?

babywoman 發表於 17-6-5 14:14
所以我直頭買同教科書出版社, 咁就實啱內容了。

judy 發表於 17-6-5 12:20
其他學校測驗卷,和普通練習題有咩分別? 水準可能比普通練習題好. 有咩問題? ...
問題就係其他學校題型同本校唔一樣, 做咗係浪費時間。例如學校老師出問題直接, 小朋友做人哋學校刁鑽題, 對自己份卷無幫助。如果學校老師刁鑽, 做其他正常卷, 又係無幫助。最理想做法, 係父母根據自己小朋友學校題型、深淺程度、小朋友強弱項, tailor made一份卷俾小朋友做, 效果先係最好。浪費咗寶貴既學習時間, 就係最大既問題了。

問題就係其他學校題型同本校唔一樣, 做咗係浪費時間。例如學校老師出問題直接, 小朋友做人哋學校刁鑽題, 對自己份卷無幫助。如果學校老師刁鑽, 做其他正常卷, 又係無幫助。最理想做法, 係父母根據自己小朋友學校題型、深淺程度、小朋友強弱項, tailor made一份卷俾小朋友做, 效果先係最好。浪費咗寶貴既學習時間, 就係最大既問題了。

我估家長識得分析, 唔會盲摸摸咁就俾小朋友做.

作為一份好練習, 刁鑽也好,淺易也好, 都有好處(理論上應比普通練習出得認真吧). 如針對學校測驗, 自己出題, 當然更目標為本啦.

仲有, 當見見世面也好.

IloveJJ 發表於 17-6-5 10:37
我哋唔係「名津」,都無派考試卷架!
我哋老師(中常)會响測考前出一份溫習卷,就係俾小朋友認識題型。
我唔 ...

唔係化, 你仔果間都唔算名津?

直頭係龍頭學校之一...

little_yolky 發表於 17-6-5 10:15
佢係英文屎!上一題記得加s下一題又唔記得, 無端端又唔記得大楷, y加s時又唔記得轉i等等, 已經講咗100萬次 ...

你講果D, 我細路中哂。

不過唔等於佢唔明。

信我,呢樣大過左會好。

呢樣比老人家話細路大大下會乖,更值得相信。

jumphigh 發表於 17-6-5 10:20
其實都唔少學校唔派考試卷的。我覺得某程度原因是題目会翻抄

當然,出卷番炒易。

不過結果確係肥左D 補習社。

retriever 發表於 17-6-5 18:01
你講果D, 我細路中哂。

不過唔等於佢唔明。

所以阿女小學錯呢D, 我未担心過。

我就係每個學生本書同筆記、測驗都要摸熟,因為真係間間學校唔一樣,我兩個學生同樣年級,都係 Band 1,但係教學速度唔同,題目方式都唔同,我要特別改寫卷嘅模式先可以用到。

謝謝您的分享!
其實我個人覺得,中文只有選詞填充和課後問答係校本範圍,其他重組、改寫、標點、閱讀⋯⋯也是課外;英文除了一part填充係要fill textbook內的vocab.其他也是課外;數學大家範圍大至一樣,只是差別某些學校是教快半年架課程,題型差不多;science只要同topic,就出的內容差不多,只係圖片和問法唔同。所以個人覺得交換黎做下又無妨。其實小朋友有無得輕鬆,視乎自己能力和父母態度。

好似我小朋友,這周考試,興趣班繼續上,昨天中午比佢睡了約二小時,溫到五點左右,開始休息,今天放約一點,吃飯再回家洗澡,三點半才開始溫,五六點又開始休息。而且考唔考試,都九點半上床睡。平時活動主要運動多些:田徑、奧數、籃球 、乒乓球、合唱團(以上也是學校的)、琴、游泳、跆拳道(校外的),學校或課外全部佢自選的,而且家裏買了一堆圖書,佢一得閒就會看書,完成冇因為要做練習或past paper影響,老實講,功課不多咪比一二張佢做下,多咪先攪掂功課先,如果果周冇咩做,咪周日早上做一份囉!一份要做咪又係果半個鐘到九個字時間,對吧!卷同練習睇家長點用啫,用得恰到好處,小朋友考試時又輕鬆d,大人又唔會咁緊張。呢個係啱我自己架方式,唔一定啱全世界,所以我從不要求別人跟,也沒意思要批評人家對與錯,因為學習本來就沒單一架方法,所以沒必要也沒理由似某些人咁,下下話咩唔聽講,就您自己受番。

都係果句啦!不喜勿插,謝謝~
‹ 上一主題|下一主題