用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做. ...
樓主: candycsy
go

小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做.   [複製鏈接]

candycsy 發表於 17-6-2 20:26
小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做. 請問是否知道facebook有類似渠道嗎? ...

如果係寶校出㗎試券,你還會想交換嗎?好奇一問

回覆 candycsy 的帖子

其實好多人口總say no,但就唔明點解會成行成市都操卷班,冇demand點會有supply先,當然我覺得操係冇用,不建議,但得閒當練習做又何妨,做人地學校卷,唔一定為左考好學校架試,而係比小朋友學多不同範疇架野啫,咁就叫緊張,咁就叫過份左,大家有冇諗到,學校考架範圍不同,但最後同樣都要一齊考DSE,唔通到時又分學校卷吖!您地教左ABC,份卷就只考ABC,絶對唔考D?
去親書局,大把人選購練習,唔通練習也會專為某間學校而出,您話買黎您會搵合適架比小朋友做,咁問心為咩會有咁架動作,咪係求分囉!因為要針對佢要考的才要佢地識,咁反而健康? 當然小朋友學習,沒對與不對,只要媽媽覺得啱,小朋友能力handle倒,唔好谷唔好過份操練,咁咪各為其主,互相尊重大家架諗法囉!純個人意見,不喜勿插!謝謝~

200904    發表於 17-6-8 14:46

Snafkin 發表於 17-6-4 08:48

其實好多人口總say no,但就唔明點解會成行成市都操卷班,冇demand點會有supply先, ...

一個社會, 平庸、蓋起雙眼跟大隊、無乜主見、人地做佢唔做好怕洩底的人, 總比較多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-6-3 10:38
其實自己出卷俾小朋友,在我既睇法來說,都已經好盡,仲要攞其他學校既俾佢做。無可否認,小朋友會因為咁 ...

我都有出卷俾細路做,又自覺唔係好盡喎。

主要係考試前要計時試下佢,唔好慢吞吞,食雲吞。

回覆 shadeslayer 的帖子

蓋起雙眼跟大隊、無乜主見、人地做佢唔做好怕洩底的人,就係平庸,咁⋯⋯求分數、只針對學校考範黎學習,又係咩呢?大家都咁反對換卷,有人有主見,知小朋友應求學而唔係求分數,咁又係咩呢?有人意識到學習有如起樓咁,地基打唔穩,點穩健地向上建呢!可要知道小朋友從小要養好學習習慣,養好後再放手靠他們高飛,咁又錯?

其實我真心覺得,學習冇分對錯,只要方法係媽媽合意,小朋友合適,咁咪您有您諗法,您有您提岀,同我諗法意念一致架,咪互助一下,唔啱理念架,咪睇完算囉!大不了客氣留幾粒字將您育兒方法分享給大家。

真心分享想法,每事總有正反,所以不喜勿插哦!謝謝~?

回覆 Snafkin 的帖子

其實,我覺得,問題係出係樓主小孩只係一名小一生。
如果係小五六呈分,或者中學生,大家反應應該冇咁大。

高中要考DSE,就可能係必須呢!

Snafkin 發表於 17-6-4 08:48

其實好多人口總say no,但就唔明點解會成行成市都操卷班,冇demand點會有supply先, ...

操卷根本不是學習,只是訓練應試技巧,要考公開試操卷是必須,大前提是學生已經掌握基礎知識。但初小學生操卷就百害無一利,操卷會令學生習慣單向思考,只思考如何取分,甚至強記答案或方法,讀書方法錯曬大個就知味道。

回覆 haihaimom 的帖子

我都十分認同操卷真係百害而極少利,但唔明架係,做人地架學校考卷就會中毒死咁,但做練習就係必須的,仙丹靈藥!水能載舟,亦能覆舟。同樣,做其他家學校考卷,只要利用得恰到好處,咁點解會單向思考,點解會係背答案?市面練習,一個題材一part練習,例如呢一題材係現在式,呢個課題下架練習就諗都不用多諗,就填現在式便可,但學校試卷會集合您所認知架知識,總合來出,係要靠小朋友去用心看用心理解,先可作答,咁點單向呢?再講,不同學校,真係極少出一模一樣的題目,又點死背死記呢?雖然部分不敢認同,但真心並沒覺得您架諗法有錯。

Snafkin 發表於 17-6-4 10:38

蓋起雙眼跟大隊、無乜主見、人地做佢唔做好怕洩底的人,就係平庸,咁⋯⋯求分數 ...

跟自己學校教的東西, 考試前温習, 我認為是學習, 你認為是求分數, 有你自由。

小一參考其他香港學校試卷, 出題比孩子做, 你認為是打好基礎, 我認為是拔苗助長, 也無不可。

社會上有那麼多種人, 因為大家的判斷不同。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 山海兒女 的帖子

我就係覺得學習唔應該分等級,如果細時冇養好學習習慣,那會大後肯努力多做past paper呢?純個人意見啫,只要得閒做小小,年級高低又何妨。當然考前先黎迫小朋友黎做十來八分,就幾高年級都唔應該啦!

我唔識樓主,我唔知佢要卷架心思係咩!我都唔係想做炸両,只係希望大家能明白,各有喜惡,樓主要求又唔係犯法或者d咩傷天害理架事,唔需要比人咁態度回應吧!希望香港能好像以前一樣,有言論自主架權利,大家也可法表意見,但大家也不是勝人先知,唔好下下講到咁盡。

我申利,我大的我一份卷也沒,只靠佢自己努力,再加d我自作的考卷和市面一般練習,得閒比佢做下少量,考試前不會停佢架興趣班,像平時般,so far成績叫理想;細的將小一,我會將哥哥或表哥(不同校)d卷佢當練習,唔識唔啱一定會詳細咁教,我架動作並非期望細的要做到大架成績,而係希望佢明白學習並非求分,而是希望佢學得廣一點而已。

當然大家意見可不同,但不喜勿插啦!謝謝~

Snafkin 發表於 17-6-4 11:32
回覆 haihaimom 的帖子

我都十分認同操卷真係百害而極少利,但唔明架係,做人地架學校考卷就會中毒死咁, ...

你重未明人地人地講乜, 網友是說操卷只是練技巧, 不是學習本身, 多做有害, 愈細操愈有害。

話雖如此, 仔女是自已的, 用咩方法也好, 好與坏自己受哂, 公平的。

明白,謝謝您讓我重新認識「拔苗助長」的意思

我明白吖!亦同意吖!只係人地想換下卷,就代表會操卷?如果樓主真係咁意思,咁就真係我理解能力差,抱歉!抱歉!

Snafkin 發表於 17-6-4 12:05
回覆 山海兒女 的帖子

我就係覺得學習唔應該分等級,如果細時冇養好學習習慣,那會大後肯努力多做past pap ...

冇養好學習習慣,那會大後肯努力多做past paper呢?

Xxxxxx

只可以講呢點錯極。

1.  花大量時間操卷,不是學習學科知識。

2. 考公開試前好多學生會做 past papers,不論之前孩子以何種方式學習。

Snafkin 發表於 17-6-4 12:12

我明白吖!亦同意吖!只係人地想換下卷,就代表會操卷?如果樓主真係咁意思,咁 ...

你看來理解力確有問題。  我那有說樓主操卷?

只能抱歉您誤解我的意思了,我從來不同意不認同操卷,只係覺得小朋友如果冇行常做練習和溫習,日子耐左,定左形,您再要佢地坐定定去做,佢地一會吃力,二係唔會發自內心去做啫!

謝謝指教,我會好好學習,但我就意思樓主都冇話攞卷操練,大家起勢咁話換卷不當,又變成操卷什麼的。人總覺自己才是對的,真的挺可怕。

回覆樓主:

想學得廣,唔一定要睇人哋嘅試卷,有更多有益有趣的方法,閱讀,上學習網,去搏物館,科學館,去下郊外都是學習。
唔太覺得現在在學校學的學術會有幾不足,都好多學校課程唔淺,反而現在小朋友生活常識較缺乏。

Snafkin    發表於 17-6-4 16:37
‹ 上一主題|下一主題