用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 幾時比智能電話阿仔用?
go

幾時比智能電話阿仔用? [複製鏈接]

阿仔九月就中一,想俾個電話佢返學,放學可隨時聨略同會裝追蹤app ,但又唔想佢隨時上到網,又想佢可以用到whatapps 通訊,大家有乜建議同經驗分享
   1    0    0    0

cozycat 發表於 17-6-2 20:23
阿仔九月就中一,想俾個電話佢返學,放學可隨時聨略同會裝追蹤app ,但又唔想佢隨時上到網,又想佢可以用到 ...

用無數據電話咭 返放學打電話報平安
返家wifi 晚七點半你開鎖 十點半鎖
不過佢地會話問功課 要WhatsApp
一開始講明要守約 唔係就收唔到手
我會話做完自己手上野
儲埋唔識地方一次過比我睇下幫唔幫到解答
唔得至問同學

王家爸爸    發表於 17-6-5 18:51

回覆樓主:

阿仔九月就中一,想俾個電話佢返學,放學可隨時聨略同會裝追蹤app ,但又唔想佢隨時上到網,又想佢可以用到 ...

我女今年中一,响7一11買張電話咭,每次用完再入100元,用智能手機但只可用wifi,張咭冇數據,出街只有打出打入及有Wifi熱點先用到。  所以好多時都返到屋企先上到網。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

S1俾部電話返學用係變得需要了,同時亦是開始學習""管理自己""呢!我地就開始學習""放手""呢!中學階段的孩子們變化好大,我最想見到嘅係她能夠"""成熟管理自己""",所以要把"""繩子(手)鬆開""",免得她反而學懂[隠瞞、古惑、大話]等等的["技倆"],所以我都努力緊學習這些呢!你有"追蹤app";佢有"反追蹤",e+D學生十分聰明呢!所以,儘可能我都唔會提供學習"""古惑招數"""機會俾佢呢!

就是擔心他不懂自制,到要限制他們時便難了,吾好話細佬,我地大人有時也機不離手。這代小孩又叻又難教,回想自己細時成舊飯甘,點會挑戰父母權威,不懂say no 同問why

可以唔俾就唔好俾; 要俾就拖得越遲俾越好; 拖唔到就越平越好; 數據就越少越好; 最好電話卡, 要wifi 先上到網就最好;

有人話: 電話就如鴉片.  小朋友上咗癊就好難戒.

回覆樓主:

俾帶先得架。
學校講明唔準帶,校長親自講,要打電話校務處有。
收電話唔緊要,屢犯記過點算。
除非學校無得別指定,咁咪有得佢地帶囉,時代係阻唔住架。

王家爸爸    發表於 17-6-5 18:51

同理心!!!...做家長要與時拼進.....手機唔需要好新款, 但都要有..你可以唔出住, 睇下亞仔放學點講...我亞女小學已叫我出..我唔理, 去到小六, 先比我部舊既佢..只出電話 card , no data ....

用到幾個月前down 埋, 先買部新既比佢, 但都係2千幾個d cell phone

有啲學校唔俾帶電話返學,睇下到時入咗邊間學校先決定啦!

原來另類既唔係我喎。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17189574

唔俾上網大把辦法,不過用係中學生都好似唔係好合適。
有些Apps係控制使用時間,設定某日某段時間俾用某些apps,
如set 4pm-10pm俾用whatsapp,.....
6-10pm全apps俾用...
10pm-5am全部禁用....
家長可以網上睇番到乜時間用過乜apps. 一般都係數十元一個月服務費。

‹ 上一主題|下一主題