用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 適合讀小三、四的課外書
go

適合讀小三、四的課外書 [複製鏈接]

我女現讀小四,但中、英文底較差,希望暑假時多點看課外書,增加字庫及享受閱讀樂趣,不要只沉迷手機、上網。

大家可以推介課外書嗎? 謝謝!
   6    0    0    0

Snoopy211 發表於 17-6-1 15:43
我女現讀小四,但中、英文底較差,希望暑假時多點看課外書,增加字庫及享受閱讀樂趣,不要只沉迷手機、上網 ...
佢沉迷手機、上網嗎?

如果平時無睇開書, 睇下作者君比, 或者有一套我是公主系列, 女仔可能比較易受落, 雖然文筆唔係話好好, 但係故事比較有趣, 可能會有心機睇落去。商務有得賣。如果一開波就睇D深既, 可能無乜興趣就仲更加唔睇。

little_yolky 發表於 17-6-1 16:47
佢沉迷手機、上網嗎?

如果平時無睇開書, 睇下作者君比, 或者有一套我是公主系列, 女仔可能比較易受落, 雖 ...

佢會用我手機上Messengers同同學傾,又會用電腦去you tube聽歌。

我想佢做下另類野,尤其是暑假,day time時間較多。

新雅曾出過一系列由馬翠蘿寫的短篇文集,適合三四年級看,每篇字數比教科書的課文多一些,題材風格也與課文的差不多,小朋友容易理解

Snoopy211 發表於 17-6-1 18:00
佢會用我手機上Messengers同同學傾,又會用電腦去you tube聽歌。

我想佢做下另類野,尤其是暑假,day tim ...
有一套唔知佢有無興趣, 商務買, 有好多唔同主題的, 字又唔多。

little_yolky 發表於 17-6-2 16:14
有一套唔知佢有無興趣, 商務買, 有好多唔同主題的, 字又唔多。
這個晨讀系列有一套是科學實驗故事,好好睇

Snoopy211 發表於 17-6-1 15:43
我女現讀小四,但中、英文底較差,希望暑假時多點看課外書,增加字庫及享受閱讀樂趣,不要只沉迷手機、上網 ...

如果平時玩開手機,無睇開書會幾難喎。

女仔可以睇下D 八卦野, 試下 Daisy in trouble

retriever 發表於 17-6-4 09:42
如果平時玩開手機,無睇開書會幾難喎。

女仔可以睇下D 八卦野, 試下 Daisy in trouble

怪傑佐羅力,好好笑,有40本左右

cherrieshum 發表於 17-6-4 09:48
怪傑佐羅力,好好笑,有40本左右

男仔恩物。都係屎尿屁果D笑料,女仔可喜歡?

retriever 發表於 17-6-4 09:56
男仔恩物。都係屎尿屁果笑料,女仔可喜歡?

同樣喜歡

LeeCC 發表於 17-6-2 19:03
這個晨讀系列有一套是科學實驗故事,好好睇
我全部買晒了, 因為大既鐘意文學歷史, 細既鐘意科學實驗, 所以乜都要買。不過, 真係勁好睇, 又短。
‹ 上一主題|下一主題