用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生睇咩課外書?
go

中學生睇咩課外書?

有冇邊d中文或英文書可推介?我想比仔參考下,係暑假時除左瞓、玩、食、hea之外可以睇下。

Snoopy211 發表於 17-6-1 14:16
有冇邊d中文或英文書可推介?我想比仔參考下,係暑假時除左瞓、玩、食、hea之外可以睇下。
...
金庸系列、原版四大名著、論語、唐詩三百首、宋詞三百首、詩經、福爾摩斯全集、聖經、字典、三毛系列、杏林子系列。

Snoopy211 發表於 17-6-1 14:16
...
其實睇嘜野中英文書好睇小朋友既興趣,因人而異,兩兄弟都可以好唔同。好似我大嗰個小六、中一時,鍾意睇Henry Kissinger、Richard Branson既自傳;但係細嗰個鍾意睇Captain Underpants之類。

little_yolky 發表於 17-6-1 15:24
金庸系列、原版四大名著、論語、唐詩三百首、宋詞三百首、詩經、福爾摩斯全集、聖經、字典、三毛系列、杏林 ...
原版四大名著都幾大挑戰下,我開始過好幾次,但係從未真正睇完過任何一套。  

王家爸爸 發表於 17-6-1 16:11
原版四大名著都幾大挑戰下,我開始過好幾次,但係從未真正睇完過任何一套。   ...
所以咪俾多幾種佢揀囉。

王家爸爸    發表於 17-6-1 16:44

王家爸爸 發表於 17-6-1 16:11
原版四大名著都幾大挑戰下,我開始過好幾次,但係從未真正睇完過任何一套。   ...
其實, 我反而想問下, 點解你既小朋友可以咁厲害, 小六睇咁深既英文書? 我連書名都仲未識讀。英文書, 我剩係識ORT, usborne, oxford book worm, 老鼠日記, rainbow magic果類低B嘢咋。佢中文就睇紅樓夢原著, 英文就睇老鼠日記低B版(fantasy果個系列), 兩種語文越拉越遠, 點算好呀。

little_yolky 發表於 17-6-1 16:52
其實, 我反而想問下, 點解你既小朋友可以咁厲害, 小六睇咁深既英文書? 我連書名都仲未識讀。英文書 ...
其實我反而覺得中文叻重要啲,始終未來中國既影響力會繼續增加。

王家爸爸 發表於 17-6-1 16:58
其實我反而覺得中文叻重要啲,始終未來中國既影響力會繼續增加。
中文係母語, 學得叻易D丫嘛。英文叻真係有型, 有D小朋友中學讀Eng Lit, 我真係唔知佢哋點辦到的。

little_yolky 發表於 17-6-1 17:03
中文係母語, 學得叻易D丫嘛。英文叻真係有型, 有D小朋友中學讀Eng Lit, 我真係唔知佢哋點辦到的。 ...

中文係母語, 學得叻易D丫嘛。

係就唔會有死亡之卷嘅稱號啦。

王家爸爸    發表於 17-6-1 17:24

王家爸爸 發表於 17-6-1 16:10
其實睇嘜野中英文書好睇小朋友既興趣,因人而異,兩兄弟都可以好唔同。好似我大嗰個小六、中一時,鍾意睇He ...

我仔小六時,英文睇Captain underpants, 中文睇懸疑小說、胡燕青、阿濃、君比。

佢最有興趣係懸疑、鬼故之類。

中文係母語, 學得叻易D丫嘛。英文叻真係有型, 有D小朋友中學讀Eng Lit, 我真係唔知佢哋點辦到的。 ...
同樣道理,我都真係唔知啲人一次過睇完紅樓夢原著,佢哋點辦到 ...

王家爸爸 發表於 17-6-1 17:24
同樣道理,我都真係唔知啲人一次過睇完紅樓夢原著,佢哋點辦到 ...

咪睇故仔咁睇囉。不過, 後40回明顯地係勁悶。

LingChiBaBa 發表於 17-6-1 17:16
中文係母語, 學得叻易D丫嘛。
所以, 我咪話唔明囉。我哋間聯繫中學, DSE中文係99.X%合格架, 攞4都有5X%, 我哋只係B2中中而已。英文就難好多勒, 4就跌到得返3X%。

little_yolky 發表於 17-6-1 17:28
所以, 我咪話唔明囉。我哋間聯繫中學, DSE中文係99.X%合格架, 攞4都有5X%, 我哋只係B2中中而已。英 ...

DSE中文同英文每個grade嘅range唔同,中文窄好多,所以作文唔失手(無離題),overall合格機會就好大。

英文無實力就好難偷雞。

little_yolky    發表於 17-6-2 10:27

LingChiBaBa 發表於 17-6-1 17:53
DSE中文同英文每個grade嘅range唔同,中文窄好多,所以作文唔失手(無離題),overall合格機會就好大。

英 ...
都未必一定,朋友個仔前年考DSE,中作肥佬,閱讀卷5*,拉勻都有5
佢呢個case俾左我好大粒定心丸,中文要考得好,可能冇想像中咁難

mother904 發表於 17-6-1 19:53
都未必一定,朋友個仔前年考DSE,中作肥佬,閱讀卷5*,拉勻都有5
佢呢個case俾左我好大粒定心丸,中文要考 ...

咁你閱讀卷要有信心攞5*至得喎。☺

mother904    發表於 17-6-1 20:35

Eng Lit, 部份小學P1開始讀吖嗎 ~~~

little_yolky    發表於 17-6-2 10:29

DSE 英文考技巧,完全唔需要文化歷史等,你只要規規矩矩肯背 d standard phrases,唔好寫錯 grammar,就已經有 4。香港一直以來視英文為商業/工作用途,同中文地位唔平等,所以學校學嘅英文主要以文法標準、認識足夠詞彙、寫信思維正確就得。英文卷二其中一個就有 Workplace English 為主題,年年都一定有書信呢個選項。Short Story 除左我呢 d 「偏向虎山行」嘅人之外,少過 5% 考生會選呢個。如果你睇 4 甚至 3 嘅 exemplar,你會見到有唔少文法錯,仲會寫得奇奇怪怪,好多仲好明顯睇得出係背 phrases。

DSE 中文考文化、基本歷史認知、背詩詞歌賦、文言文等,相對難,但係你可以話「母語所以容易」。

如果英文出 Shakespeare、Middle English、英國歷史、背埋詩咁,同樣可以做「死亡之卷」。

我中閱肥佬,中作 5,好彩攞返個 3。我呢 d 「極端偏食」人士都可以合格,相信好多人肯努力都一樣合格到。

話說我中學冇點睇中文書,英文書就睇 Pride and Prejudice 原著(我太鍾意呢本書)、Othello、Lord of the Flies (Eng Lit 範圍所以一定要讀)。

我大女之前睇"Q版特工",而家開始睇衛斯理。英文書睇Roald Dahl同Jacqueline Wilson.

四大名著,我女一定唔駛諗,香港時下作家文筆一般,三毛、張愛玲佢又嚴悶,大家有冇適合中學生睇既中文書介紹?