用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生睇咩課外書?
樓主: Snoopy211
go

中學生睇咩課外書?

回覆樓主:

回覆 Activehealth 的帖子

"1984"係我自己好鍾意既書,不過阿女對呢方面既書未有太大興趣。你仔仔有無睇埋"Animal Farm"? 呢本都係外國year8-9睇既書,睇完佢會仲多感想。

leafun 發表於 17-6-8 16:38

"1984"係我自己好鍾意既書,不過阿女對呢方面既書未有太大興趣。你仔仔有無睇埋 ...

佢話過放暑假會去圖書館借'Animal Farm', 其實我驚佢睇得太多呢類書變咗黃x峰就麻煩啦,所以諗住佢唔記得就算,唔敢提佢。

其實我在外國讀high school都睇過呢兩部書,睇完好有感慨,但唔會好似阿仔依家咁vocal.

Activehealth 發表於 17-6-8 15:57
阿仔依家國際學校Year 8 (F.2), 小學Year 3& 4 已經睇哂成套Roald Dahl全集,中學已經唔睇。

'Othello', ' ...
我哋反而鍾意睇Michio Kaku既Discovery Science同History Channel節目。

leafun 發表於 17-6-8 16:38

"1984"係我自己好鍾意既書,不過阿女對呢方面既書未有太大興趣。你仔仔有無睇埋 ...
Animal Farm裡面,最鍾意既係 "All animals are equal but some animals are more equal than others"。一語中的,一句綜合哂全書既要旨。

leafun    發表於 17-6-9 16:53

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-6-11 14:57
我d仔只睇過漫畫版咋,我自己都頂唔順原版,點叫佢哋睇呀
商務印書館、新雅、精英等出版社都有四大名著既兒童版或者白話版。

Hoining 發表於 17-6-11 14:57
我d仔只睇過漫畫版咋,我自己都頂唔順原版,點叫佢哋睇呀

我之前響台灣買精讀版,小學生都啱睇。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

October. 發表於 17-6-5 20:16
《雞皮疙瘩》我女高小時都追過,仲有一段時期狂追《向達倫大冒險》,佢睇書分一個個階段,到咗高中,連《源 ...

向達倫大冒險英文版好好睇。

little_yolky 發表於 17-6-7 10:19
我响商務見過喎, 應該好易搵到的。我套响書展買, 係線裝書嚟, 不過, 間出版社執咗笠了, 依家D線裝書好貴好 ...

我喺尖沙咀商務見過

YolandaTam 發表於 17-6-7 12:45

唔緊要,鹹魚青菜,各有所好。正如我睇瓊瑤,只勉強睇咗 ...

你都叫做睇到幾本,我只睇到失火的天堂。

回覆 gracelam 的帖子

之前你提到東野圭吾既小說,我一直無留意。點之尋日同大女去圖書館,見到佢借咗呢系列既書,佢話謀殺推理啱佢喎......

另外,佢亦有借"柯南"同"金田一"小說版。

王家爸爸 發表於 17-6-1 16:11
原版四大名著都幾大挑戰下,我開始過好幾次,但係從未真正睇完過任何一套。   ...
小女看了小部份三國演義原著,她最近想看楚漢相爭,請問有沒有書可介紹一下??我見到很多漫畫版。但女兒不太喜歡。

leafun 發表於 17-6-13 09:11
回覆 gracelam 的帖子

之前你提到東野圭吾既小說,我一直無留意。點之尋日同大女去圖書館,見到佢借咗呢系 ...

其實係我睇開東野圭吾先,見到有一本講校園謀殺案,我睇完就推介比個女睇,我個女一睇之後就愛上東野圭吾系列。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Rachelmummy2008 發表於 17-6-13 09:22
小女看了小部份三國演義原著,她最近想看楚漢相爭,請問有沒有書可介紹一下??我見到很多漫畫版。但女兒不太 ...
天衛文化出版既《楚漢相爭》、中華書局出版既《楚漢相爭》、柏楊版既《楚漢相爭》等都係唔錯既選擇。

Rachelmummy2008    發表於 17-6-15 08:24
ouiwa    發表於 17-6-13 23:21

1998Ruby1998 發表於 17-6-1 22:03
DSE 英文考技巧,完全唔需要文化歷史等,你只要規規矩矩肯背 d standard phrases,唔好寫錯 grammar,就已 ...

香港 DSE 英文是 " 第二語 " 水平,而中文則是 " 第一語 "。