用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

bb630 發表於 17-6-18 01:09
我都報到先, 好開心有機會可以在此同大家交流小朋友學小提琴嘅點滴, 阿仔學小提琴快五年了

苦, 當然是有,  ...

我小朋友都是學這首,好難拉得好,仲未決覺得好聽

titibaby 發表於 17-6-18 17:44
我小朋友都是學這首,好難拉得好,仲未決覺得好聽

可能因為我真係好鍾意呢首歌, 基本上佢未學之前我已經成日响屋企播, 阿仔都越聽越鍾意, 對旋律已經好熟悉, 所以拉得好落力, 佢拉時我真係好享受, 好期待佢快啲練晒全首

SCheng 發表於 17-6-10 15:52
小孩昨晚的演出

https://www.youtube.com/watch?v=EMs94o0B-Os

Wow.....好專業你囝囝會走向專業, 對嗎?

我仔學緊的其中一首Sinding, 練了成年,他還在moderato的地步,唔知幾時先到岸...老師話要耐性慢練,練到好熟時,拉得好快都會覺得唔快。

最近幫仔仔換了個Flesch chinrest,阿仔一試竟然話好舒服!
for every one criticism, three positives must be given.

剛剛找師傅換了線, 師傅介紹了個肩托, 女兒一試說聲音好很喜歡, 我其實不太聽得出分別....也乖乖地付錢了.

仔那琴換了Warchal線, 聲音非常明亮, 看來這牌子也不錯呀.

我女仍然用緊1/2琴, 等緊佢可以轉3/4等左好耐....

iris727 發表於 17-6-16 14:50
細仔6歲, 考完2級VIOLIN, 單對單左1年半, 諗緊俾佢上葉氏GROUP CLASS, 有同學會唔會興趣大D? ...
睇性格.
有些孩子喜歡GROUP CLASS, 覺得好玩又可以互相觀摩.
不過上GROUP CLASS之外都要單對單上課.

四隻貓 發表於 17-6-19 17:14
剛剛找師傅換了線, 師傅介紹了個肩托, 女兒一試說聲音好很喜歡, 我其實不太聽得出分別....也乖乖地付錢了.  ...

都想攪攪阿仔部琴, 除咗想換支好少少嘅弓, 仲想換過新嘅馬仔, 但又怕唔知要擺低部琴幾耐俾人整, 阿仔最快可能9月就考琴, 唔想影響佢進度~

四隻貓 發表於 17-6-7 08:51
如果可以唔考八級直接考AT就好了. AT起碼多好多歌揀, 又唔駛考好難的aural.

...

其實可以唔考8級, 直接考LT都得

剛剛找師傅換了線, 師傅介紹了個肩托, 女兒一試說聲音好很喜歡, 我其實不太聽得出分別....也乖乖地付錢了.  ...
買了甚麼肩托?我細仔去年標高了好多,轉用Wolfe,諗住就番他的頸,怎知道老師好討厭wolfe,堂堂都投訴。上次我去sit in,他又再投訴話個肩托扣住個shoulder, 完全郁唔到個琴唔好。我唯有帶阿仔去琴店換個高一點的chinrest, 初初他試了個adjustable的Tekka話好滿意。我知那個最貴,游說他再試另一個,估不到他更喜歡。(幫我慳一半!)店員又替我們換一隻KUN腳。
學小提琴真係好多使費....唔想用咁多錢,但又驚個琴位置唔啱佢會整親頸背.....

Warchal strings是甚麼東東?

for every one criticism, three positives must be given.

bb630 發表於 17-6-19 17:57
都想攪攪阿仔部琴, 除咗想換支好少少嘅弓, 仲想換過新嘅馬仔, 但又怕唔知要擺低部琴幾耐俾人整, 阿仔最快 ...
你仔仔準備考演奏級嗎?得番兩個幾月,或者真係唔好搞個琴住

Warchal 好抵用!

買了什麼shoulderrest?

bb630 發表於 17-6-19 17:57
都想攪攪阿仔部琴, 除咗想換支好少少嘅弓, 仲想換過新嘅馬仔, 但又怕唔知要擺低部琴幾耐俾人整, 阿仔最快 ...

買過隻

好聲就會立刻慣仲勤力d

回覆 bb630 的帖子

小孩沒有其他專長, 算是向專業方向走去.

titibaby 發表於 17-6-19 19:57
買過隻

好聲就會立刻慣仲勤力d

佢就想學小提琴真係好燒銀紙

lillymarie 發表於 17-6-19 19:27
你仔仔準備考演奏級嗎?得番兩個幾月,或者真係唔好搞個琴住

係呀...所以唔敢攪咁多嘢住, 至多買支好啲嘅弓,換套靚弦算了

SCheng 發表於 17-6-19 20:31
回覆 bb630 的帖子

小孩沒有其他專長, 算是向專業方向走去.

已經有好好嘅專長了,  年青人最緊要有理想有目標, 一條心向自己嘅理想前進

我仔距離呢步還有很遠很遠....

bb630 發表於 17-6-19 21:07
係呀...所以唔敢攪咁多嘢住, 至多買支好啲嘅弓,換套靚弦算了
弓係咪都要時間習慣呢?

lillymarie 發表於 17-6-19 21:17
弓係咪都要時間習慣呢?

都係架, 所以阿仔叫我盡快買俾佢, 你地去開邊度買弓買弦? 我之前貪近去太子凱x, 但成日聽人講觀塘有間幾好, 唔知大家有無好介紹?

Warchal 比pirazzi平d嗎?好聲d嗎?呀囡真係好暴力,每每換缐一兩星期d缐就花晒,好肉痛⋯⋯

回覆 titibaby 的帖子

如果係真就好啦,$解決到,唔洗日日叫練叫到氣咳,仲要附帶有靚聲聽⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題