用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3  

SCheng 發表於 17-6-10 15:52
小孩昨晚的演出

https://www.youtube.com/watch?v=EMs94o0B-Os
好叻!!

SCheng 發表於 17-6-10 16:52
唉, 是第3年, 但有2年浪費時間

點解?

回覆 SCheng 的帖子

精彩
for every one criticism, three positives must be given.

回覆樓主

SCheng 發表於 17-6-10 15:52
小孩昨晚的演出

https://www.youtube.com/watch?v=EMs94o0B-Os

他學了多少年?是那一個樂團?好精彩

Ocean419 發表於 17-6-10 18:55
他學了多少年?是那一個樂團?好精彩
小孩是6歲開始學琴, 樂團是學校的樂團

細仔6歲, 考完2級VIOLIN, 單對單左1年半, 諗緊俾佢上葉氏GROUP CLASS, 有同學會唔會興趣大D?

回覆樓主

大家好!問問學左4年會係拉緊幾級呢?

回覆樓主:

可以分享你地小朋友老師收費如何?剛剛4月轉左新老師,6級-8級45分鐘$375/堂,價錢很貴嗎?

scyu88 發表於 17-6-16 18:00
可以分享你地小朋友老師收費如何?剛剛4月轉左新老師,6級-8級45分鐘$375/堂,價錢很貴嗎?

...
一對一還是上班呀?我仔學嘅老師劃一收$450 / 45mins。都差不多啦,琴行價都45分鐘都最少收320(5級以上)

回覆 scyu88 的帖子

嘻嘻,通常官方答案一年一級不過其實好多其他因素如老師,小朋友資質,練琴時間多久及練琴方法,家庭support 都有好大影響

musickwong 發表於 17-6-16 19:57
一對一還是上班呀?我仔學嘅老師劃一收$450 / 45mins。都差不多啦,琴行價都45分鐘都最少收320(5級以上) ...

是一對一上老師屋企上堂。。一級學費同8級學費都一樣?老師資歷好勁?

stinkyrabbit111 發表於 17-6-16 19:58
回覆 scyu88 的帖子

嘻嘻,通常官方答案一年一級不過其實好多其他因素如老師,小朋友資質,練琴時 ...

仔仔學左4年琴,年尾會考6級,因剛剛4月轉了新老師,新老師話仔仔進度慢,佢好多學生已經8級程度,聽到我真的很不開心,我唸仔仔唔夠努力練習。所以想問問大家的進度如何。

scyu88 發表於 17-6-16 23:38
仔仔學左4年琴,年尾會考6級,因剛剛4月轉了新老師,新老師話仔仔進度慢,佢好多學生已經8級程度,聽到我 ...

其實應該打好基礎,快到8級未必好,除非淨係為了張cert

引用:Quote:musickwong+發表於+17-6-16+19:57+

原帖由 scyu88 於 17-06-16 發表

是一對一上老師屋企上堂。。一級學費同8級學費都一樣?老師 ...
我唔清楚佢咩學歷,見佢有教FTCL level 。 我仔之前都係跟開琴行老師。其實真係有好分別。

scyu88 發表於 17-6-16 23:38
仔仔學左4年琴,年尾會考6級,因剛剛4月轉了新老師,新老師話仔仔進度慢,佢好多學生已經8級程度,聽到我 ...
我兩個仔的琴老師們都不會好似你仔的新老師咁講。進度人人都不同,好多因素影响,而且亦不能單靠級數去決定的。你轉跟這老師必有原因,若老師有意教好你仔,仔仔又能配合就無問題啦

for every one criticism, three positives must be given.

回覆樓主

我都報到先, 好開心有機會可以在此同大家交流小朋友學小提琴嘅點滴, 阿仔學小提琴快五年了

苦, 當然是有, 但大部份時間(陪練琴)我都是享受的, 最近佢練緊首Vitali Chaconne, 真係超超超級好聽大家不如分享吓小朋友拉緊咩歌

回覆樓主

仔仔拉緊考試歌和scales.  好采仲有樂團歌cannon,拉得多考試歌真係好鬼死悶

細仔在房內練小提琴,已不太理他練甚麼歌,work in progress的好難欣賞,仲要等一段日子才有得聽。(我通常會在他考試前和鋼琴夾的時候錄影留念,上一次考試到現在已好耐了。)

反而大仔練鋼琴,我被逼要聽。他那幾首歌練了快兩年仍未見到考試日子,我真係"耳熟能詳"。有次我聽他表演其中一首歌,一路聽,一路在心裏uh-oh! 好清楚聽到他在那處彈錯