用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2156537&extra=&page=1

今日睇返幾年前的<拉小提琴分享及交流part 2>, 感受良多, 果時係EK學到好多野.

女兒已經學左六年幾小提琴, 細仔也已經學了2年小提琴.

回看part 2 六年前我說: " 如果兩個都學小提琴我一定嘔血", 真是有先見之明呀!

64    0    0    0

learning music has to sacrifice lots of playtime

四隻貓 發表於 17-6-1 13:40
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2156537&extra=&page=1

今日睇返幾年前的, 感 ...

原來咁耐(emoji)

有冇part 1呢? ^^

原來不經不覺耳仔涯咗咁耐啦⋯⋯希望好境可以快d黎

回覆樓主

2個小朋友進度如何?都熱愛小提琴嗎?我囡學左差唔多一年,呢2個先叫做有d音樂比我聽下,頭半年真係想過好多次放棄

我大果個都六年了,總算剛剛完成第一階段。
細果個無時間跟佢,hea下hea下,睇嚟都係學唔成喇。由得佢集中學好鋼琴算了。

Ocean419 發表於 17-6-1 21:12
2個小朋友進度如何?都熱愛小提琴嗎?我囡學左差唔多一年,呢2個先叫做有d音樂比我聽下,頭半年真係想過好 ...
大女熱愛0架. 上年完全係呆滯期, 現在開始見到曙光, 希望之後是猛長期啦.

細仔成日話唔鍾意, 佢手眼協調不太好, 需要些時間去浸下. 但佢拉琴果時好認真, 表演比賽時又好興奮. 所以我都會勸佢堅持下去.

stinkyrabbit111 發表於 17-6-1 18:34
原來不經不覺耳仔涯咗咁耐啦⋯⋯希望好境可以快d黎
講真喎, 日子有功, 耳仔涯咗咁耐現在醒左好多, 識識地分到d音準同音色.

以前叫我去揀琴同弓就好茫然....我覺得全部都一樣聲, 爭在大聲定細聲, 唯有揀大聲既就算.
現在聽真係聽到有分別.

聽到有分別之後, 就仲大獲, 返唔到轉頭....

fredachowct 發表於 17-6-1 17:20
有冇part 1呢? ^^

Part 1:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=494678&extra=page%3D1&page=1

借位一問....我仔學了1年有多,但依然支弓成日'hi'到隔離條線,令到一個音不夠清晰,我知這是因基本功不夠,但請問有甚麼方法可改善?

回覆:四隻貓 的帖子

同你女一樣,我仔都學咗6年幾。 時光飛逝,好恩惠,仲有同路人,未放棄!

期待當年在這兒的那種氣氛重現.....
放心、仍是那一句......琴是人家的好!   
作為家長、能夠好好地陪伴孩子練習、看著她/他們成長、是最大的滿足!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

四隻貓 發表於 17-6-2 09:51
講真喎, 日子有功, 耳仔涯咗咁耐現在醒左好多, 識識地分到d音準同音色.

以前叫我去揀琴同弓就好茫然.... ...
對,不過我耳仔好jar,如果有幾隻琴拉同一段音樂我就有機會分得出,單一隻琴(除非好差果d)拉我應該分唔到;弓又係有對比先有機會聽得出邊d好音色我都聽多了識聽d,不過音準我只可以relative pitch jar⋯⋯

做父母的真是有苦自己知, 幸好可以堅持下來, 小孩還在拉琴

又熱鬧起來了

希望更多高手出來報到吓,畢竟大家在此認識

titibaby 發表於 17-6-2 22:40
希望更多高手出來報到吓,畢竟大家在此認識

有人我來say 個hi

beetle 發表於 17-6-2 22:55
有人我來say 個hi

高手啊

titibaby 發表於 17-6-2 23:07
高手啊

大家年資差唔多啦