用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 17-6-20 09:27
yes, 呢隻shoulder rest係好野, 個個都讚.

唔用松香點拉呀? d聲出唔到來的喎.
佢我都唔係好明佢既想法...可能只是藉口....
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 17-6-20 11:59
佢我都唔係好明佢既想法...可能只是藉口....
老師知唔知?
我會話俾老師聽, 等老師同佢講.
老師一句好過我地一百句.

titibaby 發表於 17-6-20 11:47
我剛看,德國網站,賣 164 歐,未計退税,我之前差不多這價錢啦
咁又唔錯喎!原來仲有賣得平一點的地方。阿仔的老師自己都唔捨得買
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 17-6-20 12:03
咁又唔錯喎!原來仲有賣得平一點的地方。阿仔的老師自己都唔捨得買

初步check 到香港$1500,可能可以找到再平一點...但阿女未用得(size nor fit and not yet deserved...)(emoji)

四隻貓 發表於 17-6-20 12:03
老師知唔知?
我會話俾老師聽, 等老師同佢講.
老師一句好過我地一百句.
我無陪上堂,唔知老師有無話過佢。知就一定知,因為上堂老師會用阿仔個琴做示範點拉。亦係這原因,每次一用阿仔的琴拉就投訴個肩托唔好 上次sit in lesson 佢拎佢個大孫既琴俾我地睇,先諗到換middle position chinrest,因佢個孫又係長頸人

熊貓BB 發表於 17-6-20 12:10
初步check 到香港$1500,可能可以找到再平一點...但阿女未用得(size nor fit and not yet deserved...)(em ...
我猶豫過要唔要買定先?
但又...會唔會遲d出隻更加好的呢?

熊貓BB 發表於 17-6-20 12:10
初步check 到香港$1500,可能可以找到再平一點...但阿女未用得(size nor fit and not yet deserved...)(em ...
HKD 1500即同EURO164差不多,平過澳洲啦!賣AUD299! 香港邊度買到?有機會話俾老師知先,佢仲話我聽個價唔會跌

四隻貓 發表於 17-6-20 12:17
我猶豫過要唔要買定先?
但又...會唔會遲d出隻更加好的呢?

唔洗買定卦,呢d 又唔會抄貴話唔定你女第時唔用 shoulder rest

lillymarie 發表於 17-6-20 12:10
我無陪上堂,唔知老師有無話過佢。知就一定知,因為上堂老師會用阿仔個琴做示範點拉。亦係這原因,每次一用 ...

即係長脛人適合用middle position chinrest? 又長知識了

回覆 Ocean419 的帖子

mine not middle kind............long neck

回覆 Ocean419 的帖子

抱歉呀! 我講d唔講d, 令你誤會了...老師給我們看他孫兒的琴, 是換了高身chinrest和加高了肩托的腳, 這兩個方法可處理頸長問題.

我仔和老師的孫兒還有另一個問題: 個琴會向下滑去心口, middle chinrest 或可處理這問題

lillymarie 發表於 17-6-20 11:46
睇你買咩價錢的弓吧。幾年前帶阿仔去觀磄買約2仟幾的細弓,都讓佢在店裹試了兩支弓,真係塗哂松香拉歌仔架 ...

我响太子買二千幾嘅弓, 無得上松香試, 阿仔只純試手感, 真係要去觀塘嗰間望望

我仔屬頸短之人, 佢試過唔用shoulder rest, 佢話就咁墊條布仲型如果佢真係可以唔用, 我可以慳一筆, 至多搵條靚啲嘅布俾佢

bb630 發表於 17-6-20 15:48
我仔屬頸短之人, 佢試過唔用shoulder rest, 佢話就咁墊條布仲型如果佢真係可以唔用, 我可以慳一筆,  ...
我睇documentary, 有些男士會放塊海棉在shoulder上,係件衫入面,著住西裝褸睇唔出

lillymarie 發表於 17-6-20 16:06
我睇documentary, 有些男士會放塊海棉在shoulder上,係件衫入面,著住西裝褸睇唔出 ...

呢個方法可以試吓喎

想問吓大家有無上網訂開琴書? 你地訂開邊個網?

回覆樓主

四隻貓 發表於 17-6-20 10:02
松香我用緊呢隻, 真係好好.  聲音又清又順, 唔會笠痴痴.
https://www.leatherwoodrosin.com.au/#home-1
澳洲出?叫人買返黎平d?

四隻貓 發表於 17-6-20 11:58
我都係呀. 初期見佰多$一舊已經覺得好貴,
但又真係聽到有分別
之後買二佰蚊舊, 之後又再貴d...
真係好恐怖,第一次以為已經好貴,點知越買越貴,無可能返轉頭,完完全全跌進無底深潭

講起松香,呀囡有次學琴前話要比d靚聲老師聽,死揸爛揸d松香上弓,上堂老師一拉個琴,弓上松香隨之被震出,一大度白煙裊裊上升,情景爆笑
‹ 上一主題|下一主題