用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

要easymo 發表於 19-3-1 23:47
好驚呀,今日伴奏老師話今年校際兩個女adjudicator 評分好古怪呀

除左努力練習,其實運氣都好緊要.

音樂本來就係好主觀. 上星期我女參加一場piano 比賽賽果都令人意外. 冠亞軍彈錯好多評判都唔介意, 冠軍知道自己第一名都非常驚訝. 最印象深刻係兩年前一場piano 比賽冠軍係彈高左8度, 評判話欣賞佢既笑容喎. 剩係兩年前String open  果場比賽都已經好大爭議啦, 不過唔緊要, 係有實力既, 最後都係國際賽贏左, 校際賽事既得失已如煙.

有時我又會諗, 評判聽0甘多次同一首歌, 都好頭昏腦脹, 求其俾個分都唔出奇. 0甘我地可以點? 本身都無標準又無記錄, 投訴協會都唔會受理,下次又會再請返果d 評判.

violin 女adjudicators 以我所知兩位都算正路, 起碼佢地揀既U19, U13 冠亞季軍都好合理. 男果位我就反而... 總之希望我仔唔好遇上佢.

四隻貓 發表於 19-3-4 10:49

音樂本來就係好主觀. 上星期我女參加一場piano 比賽賽果都令人意外. 冠 ...
音樂比賽實會主觀,但咁有趣,彈錯好多都唔介意,笑容緊要d?😂

四隻貓 發表於 19-3-4 10:49

音樂本來就係好主觀. 上星期我女參加一場piano 比賽賽果都令人意外. 冠 ...
咁又係,聽咁耐真係好悶,悶到個韓藉評判尋日場U13要練左手寫分紙, 然後G5唔repeat都季軍(聽聞仲要拉拉斷曬音)利申:我仔未比賽,全係聞說

easymo 發表於 19-3-5 08:31
咁又係,聽咁耐真係好悶,悶到個韓藉評判尋日場U13要練左手寫分紙, 然後G5唔repeat都季軍(聽聞仲要拉拉斷 ...

唔奇, 之前見過有評判中眼訓. 果下個心涼左一半.
大家為左個比賽花下幾多心機? piano solo 都好d, string 果d仲要夾伴奏, 專業伴奏價錢都好貴, 唔好彩遇上求求其其既評判,真係欲哭無淚.

我都聽聞有場violin solo評判好似攪錯左, 有位拉錯既有季軍, 大家都覺得好奇怪.

我見協會開始搵本地piano專才做評判, 上年所見果幾位本地評判認真又正路, 其實不如搵多d 本地薑做評判仲好啦.

四隻貓 發表於 19-3-5 11:06
大家為左個比賽花下幾多心機? piano solo 都好d, string  ...
我見 d 人話今年聲樂都多咗本地評判, 不過本地薑多 d 人又驚殉私, 獎項會俾自己學生

easymo 發表於 19-3-5 11:10
我見 d 人話今年聲樂都多咗本地評判, 不過本地薑多 d 人又驚殉私, 獎項會俾自己學生 ...
本地有資格做評審的肯定自己都有一大堆學生, 有時唔係話殉私, 音樂有時好主觀, 自己教出來的起碼啱佢個style先, 所以多多少少會有不公平嘅情況, 所以都係可免則免

easymo 發表於 19-3-5 11:10
我見 d 人話今年聲樂都多咗本地評判, 不過本地薑多 d 人又驚殉私, 獎項會俾自己學生 ...

我估協會都係怕殉私/利益衝突問題所以唔用本地評判.
都明既.

不過我見元朗果個piano比賽都係本地薑做評判, 我睇左兩年, 無殉私好正路喎. 起碼準決賽已經唔會俾彈錯又甩轆果d入圍, 入到決賽既就一定係有實力. 準決賽仲有上訴機制. 而家校際係彈/拉到錯晒都有三甲呀...

純粹吹下水咋, 校際 0甘多場比賽, 協會本身都忙得不可開交, 有上訴機制仲得了!

四隻貓 發表於 19-3-5 11:06
大家為左個比賽花下幾多心機? piano solo 都好d, strin ...

同意呀, 今次因為首歌難, 以往賽前只夾1次, 今次夾咗4次呀, 阿仔個小提琴仲要係賽前一日出事, 要攞去維修, 就算借琴都要時間適應啦, 得半日時間去適應, 佢嗰晚狂練都未去到之前最佳狀態, 我曾經想同阿仔講不如缺席算, 但係見佢無放棄不斷去嘗試適應, 真係付出咗好多心機!

鋼琴比賽都要付出好多, 但起碼只需要帶雙手去, 小提琴的話, 又要諗埋伴奏, 就真係多d顧慮

好彩今次呢個評判算正路, 佢俾阿仔嘅comments 都好有建設性, 最後仲俾咗個季軍阿仔, 我後來先知呢個韓國女評判, 幾年前俾人投訴俾分超低, 就算冠軍都係得八十頭, 今次阿仔响佢手上攞咗91分, 究竟佢係咪真係傳聞中嘅殺手評判? 定還是因為阿仔嗰場係音樂節嘅第一場賽事, 佢仲未表露佢殺手嘅身份?

bb630 發表於 19-3-5 14:32
同意呀, 今次因為首歌難, 以往賽前只夾1次, 今次夾咗4次呀, 阿仔個小提琴仲要係賽前一日出事, 要攞去維修, ...
恭喜你囝囝呀!

我地應該係同場呀. 我覺得佢今年俾分正常好多, 賽果合理, 可能因為係第一場又算係高級組既賽事, 佢好有心機聽, 俾既評語都好有心.

之後可能太疲累, 所以傳出有俾錯第三名事件?

四隻貓 發表於 19-3-5 14:51
恭喜你囝囝呀!

我地應該係同場呀. 我覺得佢今年俾分正常好多, 賽果合理, 可能因為係第一場又算係高級組既 ...
真的嗎? 你也是u19?也是上半場嗎? 下半場唔俾上半場嘅入, 所以我無得欣賞, 但以我所知冠亞軍都確係有料之人

多謝你呀其實參加得u19呢場賽事嘅小朋友都唔係玩玩吓, 起碼要過到老師嗰關, 阿仔老師同我講咁耐以嚟佢只教過一個學生呢首prokofieff, 阿仔係第二個, 佢話呢首歌好難處理, 唔容易拉得好, 所以你小朋友都一定有番咁上下實力

你話violin solo 俾錯獎係咩一回事呢? 不過d初級賽事真係太多人, 場場幾十人參加, 少啲精神都唔掂

我仔尋日比賽終於遇上韓藉評判了, 真係聞名不如見面呀
佢又練習用左手寫分紙
示範又..... 好funny呀

easymo 發表於 19-3-6 10:23
我仔尋日比賽終於遇上韓藉評判了, 真係聞名不如見面呀
佢又練習用左手寫分紙
示範又..... 好funny呀 ...
賽果有無令人意外?

回覆 bb630 的帖子

You said your adjudicator is Maureen Yuen and she is not Korean I think.  However, she was a killer 3 years ago.  I recalled that she was the adjudicator of one of the viola junior group and all kids were given under 80, therefore no placings were given for the group.  At that time, she also gave high marks for some of the kids as my friend also for 91 from her 3 years ago.  
The Korean adjudicator this year is Miss Ji Hyun Son.

四隻貓 發表於 19-3-6 13:29
賽果有無令人意外?

有好幾個水準相若, 我唔識分邊個好 d , 不過一定唔係音準一般, vib 麻麻, octave 麻麻 的那位冠軍, 亞軍係水準比較好的其中一位, 季軍係另半場, 所以不能說。

韓藉評判其實練用左手寫分紙, 我覺得唔多尊重參賽者, 為甚麼要訓練自己左手寫分紙? 我上網睇過佢早期寫的分紙係右手寫的, 字跡名顯不同, 佢呢幾日都用左手寫, 仲自己講特登的(唔係我o個場講的)
佢話好多參賽者octave 做得唔夠好, 自己做示範, 好funny...............

熊貓BB 發表於 19-3-6 13:49
回覆 bb630 的帖子

You said your adjudicator is Maureen Yuen and she is not Korean I think.  However ...
我都覺得奇, 因為比賽前工作人員會介紹吓評判, 我聽到介紹佢係Korean, 咁我就入晒腦, 但又唔多似你地講嗰個左手寫分嘅韓國評判, 上網睇原來佢係加籍, 係我搭錯線

easymo 發表於 19-3-6 13:58
有好幾個水準相若, 我唔識分邊個好 d , 不過一定唔係音準一般, vib 麻麻, octave 麻麻 的那位冠軍, 亞軍係 ...

Miss Ji Hyun Son?

那一級?佢到拉唔準octave?(emoji)

熊貓BB 發表於 19-3-6 15:08
Miss Ji Hyun Son?

那一級?佢到拉唔準octave?(emoji)

佢好似tune 音咁拉咗一陣唔知做乜,  hahaha

easymo 發表於 19-3-6 15:10
佢好似tune 音咁拉咗一陣唔知做乜,  hahaha

吓她curtis/ julliard 畢業喔
理應很有實力

titibaby 發表於 19-3-6 15:32
吓她curtis/ julliard 畢業喔
理應很有實力
係呀, 我都見佢curtis/ julliard畢業 , 應該好有料.
可能真係太累了

不過上星期場piano 比賽, steinway artist評判示範都彈到甩咳, 佢笑笑口話自己之前無彈過所以唔多好同好難聽.
上年有個評判示範就真係好好聽, 大家即刻拍晒手.

easymo 發表於 19-3-6 13:58
有好幾個水準相若, 我唔識分邊個好 d , 不過一定唔係音準一般, vib 麻麻, octave 麻麻 的那位冠軍, 亞軍係 ...

Yes, 非常唔尊重,人哋認真去比賽,你就玩玩下,仲要張評分紙得八個字,超‘行’,唔理佢幾勁,咁樣就不太好啦!(emoji)
‹ 上一主題|下一主題