用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

easymo 發表於 18-5-15 08:49
佢其實剛考完g8, 剛拉完Beriot Concerto no.9, 老師之前俾過Kreisler Praeludim and Allegro 佢拉咗幾次唔 ...
那應該ok 啊,可能他唔鍾意首個

我女孩好像都是Beriot 9 跟住G8歌

lillymarie 發表於 18-5-14 22:22
回覆 miaochan 的帖子

是我自己投放了好多心機覺得可惜, 佢就無乜依戀喎. 停了咁耐無拎過個琴出來望下... ...

即使停學是否可繼續參與樂團保持著興趣和技術?

miaochan 發表於 18-5-15 11:01
即使停學是否可繼續參與樂團保持著興趣和技術?
如果他想的話,當然可以。套用他向老師的交待:"I want to explore other things in my life. "
for every one criticism, three positives must be given.

titibaby 發表於 18-5-15 09:57
那應該ok 啊,可能他唔鍾意首個

我女孩好像都是Beriot 9 跟住G8歌

我自己覺得Kreisler Praeludium and Allegro 難d , 但偏偏佢㨂拉Kreisler 拉,仲話Kabalevsky難。 無佢符,可能佢真係唔鍾意

easymo 發表於 18-5-15 19:41
我自己覺得Kreisler Praeludium and Allegro 難d , 但偏偏佢㨂拉Kreisler 拉,仲話Kabalevsky難。 無佢符 ...
喜歡的就不會覺得難, 就算真係難, 只要是喜歡的也會克服到

回覆樓主:

我的小孩現在小二,打算今年十月考五級樂理。有没有好老師推薦? 請 PM。謝謝!

回覆樓主

我小朋友又係學piano 同violin, 來緊升小一,驚很難分配時間,想cut一樣

回覆 Fish777 的帖子

我小朋友都係學piano 同violin, 來緊升小一。试下坚持一下,钢琴学慢些。

Fish777 發表於 18-6-11 07:33
我小朋友又係學piano 同violin, 來緊升小一,驚很難分配時間,想cut一樣

我就係惗緊應該繼續定集中一様樂器好D。violin佢比較好日日練,已拉緊三級的scales 同歌,piano 基本上只是學之前那天才練一練,但佢又冇話唔鐘意。另外仲有ballet,溜冰,游泳等太忙了,但都想keep一些運動,或參加學校team sports.小學後不知可否兼顧

回覆 Fish777 的帖子

我地都有好多野学。 溜冰, 游泳,baseball。钢琴,只是每周练两次,都勉强跟倒。 小提琴, 其实才学了9个月,学2级的歌,她又特别喜欢。 征求过小提琴老师意见,两样都学住先。 小提琴老师也不建议太急, 每次只学半小时, 练4-5次/周。

回覆樓主

想請教大家,我想下年幫仔仔報考二級violin,但聽老師講有其中一part會考睇譜拉, 係咪無得練架?有無地方會教呢樣呢?謝謝

dv2bb 發表於 18-6-18 23:24
想請教大家,我想下年幫仔仔報考二級violin,但聽老師講有其中一part會考睇譜拉, 係咪無得練架?有無地方會 ...
Sight reading 靠平常睇譜功力,睇得多就會識,ABRSM 都有出sight reading 書的,可以買本睇下大概程度。其實小提琴老師應該平常都會教睇譜的

回覆樓主

請教大家1/2 size 琴會建議買咩牌子的琴和咩price range?  之前的1/8 和1/4是朋友幾百$的二手琴,估計到時約3級左右,是否有需要買部幾千$的和幾百$的會有很大分別嗎?1/2琴可以用到多少年?

Ocean419 發表於 18-6-22 19:09
請教大家1/2 size 琴會建議買咩牌子的琴和咩price range?  之前的1/8 和1/4是朋友幾百$的二手琴,估計到時 ...

小提琴牌子並不重要、旣然有心學、找比較好的、耳仔也舒服D、將來還要再換琴、找可以Trade-in的就當是早一點把多一點$投入吧! 記得還有一枝弓.....可以用到多少年還看孩子長大得多快、就以3-4年作一標準吧、
主要還是你對於孩子的要求、相對於學琴、還是值得考慮、多試一些作比較吧!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 18-6-24 09:05
小提琴牌子並不重要、旣然有心學、找比較好的、耳仔也舒服D、將來還要再換琴、找可以Trade-in的就當是早一 ...

到通利睇左d 1/2琴,職員話唔清楚將來trade in. 請問是邊間琴行有trade in 服務?另外trade in 價會是原價大約幾成?1/2我預最多用兩年,想有個預算平均每年的成本

Ocean419 發表於 18-6-25 07:34
到通利睇左d 1/2琴,職員話唔清楚將來trade in. 請問是邊間琴行有trade in 服務?另外trade in 價會是原價 ...

這個年頭设有人去通*買琴的,建議買琴的事多請教老師,或多看王國裡以前的留言

Ocean419 發表於 18-6-22 19:09
請教大家1/2 size 琴會建議買咩牌子的琴和咩price range?  之前的1/8 和1/4是朋友幾百$的二手琴,估計到時 ...

換琴時間要看小朋友的身體生長速度, 我家小朋友剛剛9歲, 由1/2 轉3/4, 1/2琴用了未夠兩年, 給你作一個參考。琴的質素和價錢就真係睇你個人需要, 我同意bebebe12345前輩所講, 有心學的話, 買個質素好的, 聽得舒服 d 。我個人覺得用慣質素比較好的琴, 小朋友對音色的追求都會提高 其實很多提琴專門店都有trade in的, 你可以search 下 "strings"/ "violin", 應該會有好多
我當年未上EK, 老師又話乜琴都無所謂, 只係盲頭蒼蠅咁搵提琴店買。但如果老師肯幫你揀, 搵老師買會好 d, 我哋依家轉咗老師, 個3/4琴都係老師幫我哋搵的

lillymarie 發表於 18-5-14 20:57
你仔仔學邊個movement? 我仔拉過2nd & 3rd,諗起考試前和鋼琴夾,被老師罵到狗血淋頭。阿仔事後話我知那次 ...

停左會唔會覺得浪費左咁多年努力還是輕鬆左?
我小朋友最近都停左,學左6年,付出左唔小淚水血汗(夏天趕上堂,行到出汗),我同佢都有,唔想佢放棄,想轉個老師再試下 但又盲頭烏英,唔知邊度搵老師... 唉...

回覆 SeptKid 的帖子

我都覺得可惜的呀, 尤其是他拉得不差... 但他真的對音樂只有喜歡, 沒有熱愛. 停了幾個月完全沒碰過小提琴.
他自己說學小提琴是一個旅程, 當中他學習到很多. 現在他找到他的passion, 展開人生的另一頁.
我只有接受. 因為當年是我叫他學琴的. 他五歲時我問他要不要學樂器, 他說不要. 後來我說"一定要!" 他是乖孩子, 聽我話學了十年...

你想小朋友繼續學的原因是甚麼?
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 18-6-26 11:53
回覆 SeptKid 的帖子

我都覺得可惜的呀, 尤其是他拉得不差... 但他真的對音樂只有喜歡, 沒有熱愛. 停了幾 ...

我情況同你差不多,你小朋友搵到佢既passions 好好呀!我都想佢搵到一件熱衷的事物(佢而家只係顧住打機
我想佢繼續學係想有一技之長,未來用黎追女仔都好呀⋯⋯同埋佢係做到既,成績又唔差,覺得可惜囉
‹ 上一主題|下一主題