用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 18-2-5 10:25
家長陪伴上堂跟緊一點, 小朋友進度就會快d, 同老師溝通亦會緊密些. 回家練習時家長幫忙提醒一下, 練習就更 ...

好奇一問,如果女兒又hea, 又無要求。為何還繼續學,何不用這錢和時間學其他佢真有興趣D既班?
因為我果個又係性格散慢,雖然佢呢刻話有興趣,可能學兩學仍未識又話放棄。到時我唔知繼唔繼續好。

little_kid 發表於 18-2-5 15:19
好奇一問,如果女兒又hea, 又無要求。為何還繼續學,何不用這錢和時間學其他佢真有興趣D既班?
因為我果個 ...

我女學其他野都係一樣hea, 性格來的.

佢練習hea, 對自己要求低. 但佢係好鍾意拉琴,  好鍾意上小提琴堂, 仲好鍾意比賽同表演, 佢出去比賽同表演係好勇猛0架.

好鬼矛盾, 我都唔明.

當年都係佢自己話要學, 我本身完全唔識小提琴0架, 所以用左好多時間搵老師.

我仔好認真又有要求, 但佢手眼唔協調, 拉極都唔多掂, 兩姐弟既優點集合埋一齊就好啦.

仔差唔多時間要換琴, 老師建議換過個好 d
但其實仔用緊HK Sxxxxx 的德國Henrich Gill, 價錢已經唔平....... 點先分到琴好唔好??

easymo 發表於 18-2-13 10:27
但其實仔用緊HK Sxxxxx 的德國Henrich Gill, 價錢已經唔平....... ...
老師有無咩建議?會否幫手揀?
for every one criticism, three positives must be given.

但其實仔用緊HK Sxxxxx 的德國Henrich Gill, 價錢已經唔平....... ...
次次換琴都好煩惱. 你仔仔要換咩size?

我都唔多識, 都係去到講自己預算等職員介紹,  通常俾兩三隻你比較, 聽下d聲有咩分別, 睇下呀女鍾意邊隻.

弓更加唔識揀, 呀女自己揀.

都係要老師幫手, 當中真係好多學問, 自己真係唔識

lillymarie 發表於 18-2-13 11:12
老師有無咩建議?會否幫手揀?
老師話依家個1/2琴無乜聲, 換個3/4佢會幫手揀

四隻貓 發表於 18-2-13 11:24
次次換琴都好煩惱. 你仔仔要換咩size?

我都唔多識, 都係去到講自己預算等職員介紹,  通常俾兩三隻你比較,  ...
我仔換3/4 呀
上一個老師唔幫我哋揀琴的, 所以我一直係自己去HK Sxxxxx買, 琴同弓都係仔揀的, 不過依家個老師話我哋個琴唔夠聲..........., 所以3/4 會由老師幫佢搵

但原先我諗住1/2 trade 3/4, 改咗由老師搵我就無得去trade....

沒聲 > 有沒有check 過setup?有時調吓差好遠

1/2唔可以trade in,實在幾煩,不過如果你是信任老師的都沒法。隻1/2 你同shop 傾吓平d 寄賣

titibaby 發表於 18-2-15 09:44

1/2唔可以trade in,實在幾煩,不過如果你是信任老師的都沒 ...
setup 會好有影響, 朋友女女部琴又係越來越細聲, check 完發現音柱有事.

有時拉法都有影響. 我女之前部1/2好麻煩的, 一用錯力拉就會越來越細聲同好怪聲, 但用0岩方法拉就會又響又靚聲.
本來想留俾個仔用, 但老師話我仔唔會拉得響果部琴. 所以最後都另外買部新琴俾佢, 慳唔到...

四隻貓 發表於 18-2-15 11:42
setup 會好有影響, 朋友女女部琴又係越來越細聲, check 完發現音柱有事.

有時拉法都有影響. 我女之前部1/ ...

我最近先知原來新琴仲要頭幾年可能要換幾次soundpost tim,真係多嘢搞

新年快樂.....
哈哈、各配件的木質都有影響、
拉法的差別自然影響更大!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

titibaby 發表於 18-2-15 20:43
我最近先知原來新琴仲要頭幾年可能要換幾次soundpost tim,真係多嘢搞

下?

回覆 bopoJune 的帖子

是的,木未穩定,師傅同老師都說過。拉一段時間sound post 要換長少少

titibaby 發表於 18-2-15 09:44

1/2唔可以trade in,實在幾煩,不過如果你是信任老師的都沒 ...

老師有同時叫我哋去tune sound post, tune完頭幾日仔話好咗好多, 之後又好似變返之前咁喎

個1/2 我都會trade 做spare violin, 不過睇下trade 3/4定遲 d 先trade full size, 因為佢另外有多個平 d 的1/2 spare violin(Batoni, 返學校樂團用) 都係可以trade

大家完成左校際比賽未?
我仔同女都仲未比賽呀, 好漫長, 我已經聽果兩首歌聽到好悶了.

我仔都未比賽呀.........
我悶唔緊要, 呀仔越拉越差, 唔知係咪拉到太悶.............

今晚弦樂公開組決賽, 有 d 想去睇

how do u find your violin teacher? Mine has just left HK and no suitable referral ...Headache now!!!

easymo 發表於 18-2-14 14:22
我仔換3/4 呀
上一個老師唔幫我哋揀琴的, 所以我一直係自己去HK Sxxxxx買, 琴同弓都係仔揀的, 不過依家個老 ...
Interested I only know TxxLxx /Pxxsxxx Can u pm me the full name of HK Sxxxxx ?thx
‹ 上一主題|下一主題