用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

前輩們, 我仔打算4,5 月考8級小提琴
其實佢學琴已近5年, 只係在兩年幾前考過4級, 而且當年個鋼琴伴奏+Aural 老師好唔掂......之後就無再考過琴
朋友話佢Aural 由4級跳8級要早 d 預備, 如果1月中開紿Aural + 伴奏係咪太早呢

lillymarie 發表於 17-10-20 04:30
所以話妳好好心機幫妳仔學琴囉 :) 老師都係人,最緊要夾得到

我仔的老師最令我心服的是有些技巧姿勢問 ...

Hi Lillimarie ,
很開心發現這個post, 我仔已經學了近3年,我見阿仔手的姿勢不好,但老師同你舊老師一樣又係話佢知點做只是懶改,老師又指意家長在家提小朋友改,我有在他練習時提醒佢但佢又吾理我,我都吾知點好,係咪要轉老師呢?其實而家老師係好有經驗的,好重視技能訓練,只不過可能教法太死板,冇方法令小朋友增加興趣

bunny_mama 發表於 17-12-27 21:14
Hi Lillimarie ,
很開心發現這個post, 我仔已經學了近3年,我見阿仔手的姿勢不好,但老師同你舊老師一樣又 ...
噢,我不輕易轉老師的。我會盡量自己想辦法幫阿仔之餘,亦經常請教老師有甚麼方法去處理。兩個仔確是轉過老師,但每次都是見到老師無心機教或無辦法教到阿仔才決定轉老師。
阿仔要一段時間去適應一位老師,好多時都是去到非不得已的情況下才肯轉跟另一位

我以前用過幾個方法,例如叫阿仔做一個正確的姿勢影張相,貼係佢練琴見到的地方; 亦買了一塊直身鏡讓他練琴時望下自己的姿勢是否正確。你若有興趣,考慮下將小朋友的問題在這主題提出,我相信這兒有很多有經驗的家長可以和你分享他們用過的招數。始終一個好有經驗的老師難遇...
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 17-12-28 18:50
噢,我不輕易轉老師的。我會盡量自己想辦法幫阿仔之餘,亦經常請教老師有甚麼方法去處理。兩個仔確是轉過老 ...

謝謝分享,咁可能由放直身鏡開始,始終佢係要自己練習時注意,其實最慘係佢吾俾我陪練⋯⋯

bunny_mama 發表於 17-12-29 08:46
謝謝分享,咁可能由放直身鏡開始,始終佢係要自己練習時注意,其實最慘係佢吾俾我陪練⋯⋯
...
可考慮搵一次練習時錄影,然後和他一起看影片,讓他知道問題在哪兒。有時他看不見自己,以為自己做得對,但其實不是。有時他不明白他的問題在哪兒,因為他看不見。

我細仔曾話我知,有時他不知道老師話佢錯,錯在哪裡。於是他重覆又重覆地拉,直到老師話OK,但最終他仍不知道自己為何變OK...

for every one criticism, three positives must be given.

我哋都轉過一次老師, 同樣因為手勢問題, 舊老師唔改, 所以學咗3年幾時轉老師
轉老師的代價係老師要求返回某個點再學, 花上大半年時間, 但係手勢改善了點, 但仍有些部份改不了...........

easymo 發表於 17-12-29 12:02
我哋都轉過一次老師, 同樣因為手勢問題, 舊老師唔改, 所以學咗3年幾時轉老師
轉老師的代價係老師要求返回某 ...

謝謝你的分享,我會再想想辨法,畢竟轉老師係不容易的事,小朋友要適應,也很難找到合適的老師

能找到心儀的老師是孩子最大的得著、
在新的一年.....加油!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

心儀老師不易找喔!~

blackmamba24 發表於 18-1-10 15:51
回覆 bebebe12345 的帖子

心儀老師不易找喔!~

這從來都是如此丶學的人數近年增加相當,每一位老師能教多少位學生有數得計! 有心追求的都會有心儀的丶能一跟就是所想的並不多,只能努力向目標前進⋯⋯
說實在丶老師也同樣希望能夠收到有心有力的學生,當然教者功力是最大的關注⋯⋯
至於作為家長,要求各有不同,但都是為了孩子,現今孩子時間分配亦相當吃力.....
三者結合缺一不可丶能夠互相配合,也許另有一番天地.....還有相當重要的一點是機緣巧合!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆樓主

各位媽媽們,你哋好啊。好開心一打開論壇就見到呢個討論。我4歲嘅仔先排突然間話想學小提琴。做媽媽嘅聽到當然想支持吓。而家有啲問題想請教:
1)4歲學會唔會太早?
2)係咪一學就一定要買琴。其實唔知佢係咪認真學,所以唔想咁急就買嗰琴俾佢
3)有冇邊度推介可以學?

先多謝各媽媽嘅幫忙!

lghung 發表於 18-1-12 18:42
各位媽媽們,你哋好啊。好開心一打開論壇就見到呢個討論。我4歲嘅仔先排突然間話想學小提琴。做媽媽嘅聽到 ...

1) 要睇佢嘅手的大小同長短,四歲通常都 ok。
2) 一定要買琴,因為要練習。平的三四百都有。

各位媽媽們,你哋好啊。好開心一打開論壇就見到呢個討論。我4歲嘅仔先排突然間話想學小提琴。做媽媽嘅聽到 ...
1)4歲學會唔會太早?
我女係4歲學, 好快上手.我仔就6歲先學, 學到宜家8歲先開始似樣少少. 所以好難講, 人人唔同.

2)係咪一學就一定要買琴。其實唔知佢係咪認真學,所以唔想咁急就買嗰琴俾佢
要買呀, 除非有朋友或老師肯借琴俾你. 但要留意琴size 是否適合仔仔.平平地幾百蚊已經有部, 學落去再換.
最好就先找老師, 再由老師建議你買咩琴. 我女第一部琴係老師同我地一齊去揀的, 六百幾蚊.

四隻貓 發表於 18-1-15 14:14
1)4歲學會唔會太早?
我女係4歲學, 好快上手.我仔就6歲先學, 學到宜家8歲先開始似樣少少. 所以好難講, 人 ...

多謝你嘅分享。要認真考慮吓先得

Thank you! (emoji)(emoji)

既然是他提出, 即管給他試試, 當年都係我仔提出要學, 先發掘到佢呢方面才能

httl2010111 發表於 18-1-15 18:24
回覆 lghung 的帖子

1) 不會啦,我小朋友都係四歲左右開始學,起初學可能慢少少,不過好彩老師好用心教, ...

你嗰位老師係上門㗎?

尋日音樂節時間表出爐, 第一件事就係拿拿臨約伴奏老師.
呀仔violin三月尾先比賽, 我又要捱佢d<梵音> 捱多兩個月
好好運兩姊弟六項比賽+ 一項學校樂團比賽都無撞期

‹ 上一主題|下一主題