用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒不練琴丶求意見
樓主: missshasha
go

女兒不練琴丶求意見 [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-6-1 12:55
回覆 little_yolky 的帖子

拉小提琴初期都好攞命。
我個成年冇拉突然又話要拉下,搞到雞犬不寧

MrBeast 發表於 17-6-1 12:49
完全停晒退步一定la,但唔上堂都可以繼續練,每日keep住10-15分鐘都好ar
唔上堂仲可以有乜誘因令佢每日keep住10-15分鐘
每日肯keep住10-15分鐘又未必有誘因唔俾再上堂
D小朋友好醒既...keep住講吓就易D ~~~

mcl203 發表於 17-6-1 15:33
D小朋友好醒 ...
其實練15分鐘不是難事,父母每星期比幾舊自然想更上一層樓,但返學、功課、eca 再加一個中練習有可能變苦事而抗拒

MrBeast 發表於 17-6-1 15:51
其實練15分鐘不是難事,父母每星期比幾舊自然想更上一層樓,但返學、功課、eca 再加一個中練習有可能變苦事 ...
我直覺係...無左目標後唔易推動佢練...時間幾耐係後話
若佢係主動練果D...又無乜理由學學吓要佢停...

回覆樓主:

我燒銀紙已燒好幾年。
我仔上咗中學之後冇咩時間練琴, 但佢要求繼續學。佢學校d 音樂堂有project 做, 佢用得番d theory 同埋個琴; 其他科又要玩拍 video, 我仔就鍾意用琴來做伴奏. 撹搅下, 佢自己主動去揾琴譜, 星期六日彈下。我反而觉得而家佢先至係真正鍾意彈琴, 好过老師硬要叫佢練 classic.

nintendo 發表於 17-6-1 09:40
學琴唔練,如同燒銀紙。
係唔係要教小朋友有點責任感?
唔練就停。

Agree

little_yolky 發表於 17-6-1 10:23
你同佢講, 唔好下下話生話死。學到5級, 一堂都唔平, 你同佢講, 阿爸阿媽D錢都係血汗錢, 唔係天跌落嚟, 佢唔 ...

Agree

mcl203 發表於 17-6-1 15:59
若佢係主動練果D...又無乜理由學學吓要佢停...:funny ...
但通常個目標是大人的,所以最好都是大家溝通溝通,若能變成子女自己的目標,咁就唔洗勞氣

siden 發表於 17-6-1 17:02
Agree

呢D講左都好大機會係無作用既,對我果個我哋講咗不少於100次,次次都話明白,好快下次又重头講第101次 ~

MrBeast 發表於 17-6-1 17:47
但通常個目標是大人的,所以最好都是大家溝通溝通,若能變成子女自己的目標,咁就唔洗勞氣 ...

自訂目標,可以係類似讀書不是求分數,家長接受咪可以囉 ~~~

little_yolky 發表於 17-6-1 10:23
你同佢講, 唔好下下話生話死。學到5級, 一堂都唔平, 你同佢講, 阿爸阿媽D錢都係血汗錢, 唔係天跌落嚟, 佢唔 ...

我每次當住佢面俾現金,問佢有無見過亞媽一次過要俾咁多啡色,一張啡色一家人出街食飯都有餘,唔練琴就早講等我慳返

Jane1983 發表於 17-6-1 10:36
回覆 missshasha 的帖子

練琴係枯燥,暑假流流長,要練,大把時間練。

會坐低傾下嘅,thx

little_yolky 發表於 17-6-1 10:51
佢兩個近期彈D歌仔好好聽, 我成日叫佢哋彈俾我聽, 我聽得陶醉, 佢哋又彈得積極, 真係雙嬴。 ...

咁咪好囉

MrBeast 發表於 17-6-1 12:49
完全停晒退步一定la,但唔上堂都可以繼續練,每日keep住10-15分鐘都好ar

但我相信佢連10分鈡都唔彈!

mcl203 發表於 17-6-1 15:33
D小朋友好醒 ...

咪係

mcl203 發表於 17-6-1 15:59
若佢係主動練果D...又無乜理由學學吓要佢停...:funny ...

如果冇目標丶冇人push下,佢真係采你都儍

MrBeast 發表於 17-6-1 17:47
但通常個目標是大人的,所以最好都是大家溝通溝通,若能變成子女自己的目標,咁就唔洗勞氣 ...

但個問題係如比佢比賽或考級,佢都係晤會主動練丶但佢又想好成績喎丶激氣在於此

mcl203 發表於 17-6-1 18:05
呢D講左都好大機會係無作用既,對我果個我哋講咗不少於100次,次次都話明白,好快下次又重头講第101次 ~ : ...

係!我都講到口臭

sbux 發表於 17-6-1 23:30
我每次當住佢面俾現金,問佢有無見過亞媽一次過要俾咁多啡色,一張啡色一家人出街食飯都有餘,唔練琴就早 ...

我都利誘過佢,話如果你不學,我可以將慳到嘅錢請佢每月食幾次自助歺,又可同佢出多D去玩,佢仍話要學,我冇符了

missshasha 發表於 17-6-2 00:39
但個問題係如比佢比賽或考級,佢都係晤會主動練丶但佢又想好成績喎丶激氣在於此
...
其實我個都係咁,要鵝先練,不過不同之處是佢話唔中意,於是我決定唔考級和個班(學校上)完左就冇再學,其實佢唔係最差個個,所以阿sir 都奇怪點解我們唔學
‹ 上一主題|下一主題