用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒不練琴丶求意見
go

女兒不練琴丶求意見 [複製鏈接]

女現在五級丶但老師投訴唔練琴,我同佢講如她不想學就停,但她説仍想學,但我覺得真係浪費金錢與時間,我應該點做?求意見!唔該曬!
   2    0    0    0

ekhc 發表於 17-6-1 01:35

我都係咁想丶但佢話仲想學,唉!現在進退兩難,多謝你意見!

你問錯問題, 你應該問佢, 仲練唔練琴? 唔想練就停.
佢話想, 就問佢要怎樣練? 何時練?

兇下佢~唔練琴係浪費老師時間,叫佢自己同老師解釋唔学啦,媽咪話唔想嘥你時间。同佢講你唔会再交学費。

talknwrite 發表於 17-6-1 06:21
佢話想, 就問佢要怎樣練? 何時練? ...
再加埋:既然唔練,屋企無需要有部琴系度,可以賣走,唔好阻地方

除非你一心想停佢,否則真係問錯問題。佢既然話想學,咁你咪話要學就要練,叫佢講吓大約唸住點安排。

我女都係五級,呢期一星期係練一次15分鐘。我都覺得唔似樣,考完試會叫佢練多d。但小朋友係一時時,幾年前我女試過極沉迷彈琴,起床第一件事彈琴,放學回家又只係彈琴,書都唔睇,ipad都唔玩,咁亦都唔係好事。佢而家熱愛其他嘢多d,但只要興趣係度,遲d又會彈多d。

missshasha 發表於 17-6-1 01:49
我都係咁想丶但佢話仲想學,唉!現在進退兩難,多謝你意見!

試過情況同你一樣,罰佢停了幾個月。但重點係佢還想繼續學。

現在小朋友都係5級, 上45 MINS, 每堂4百幾, 其實唔平, 如沒興趣就浪費金錢.
如果家長目標係考級, 練琴時間一定要有反咁上下
如果只為興趣, 有時間練長些, 無時間練一陣(我接受的)

spiderman quote: With great power comes great responsibility.

missshasha 發表於 17-6-1 00:37
女現在五級丶但老師投訴唔練琴,我同佢講如她不想學就停,但她説仍想學,但我覺得真係浪費金錢與時間,我應 ...

學琴唔練,如同燒銀紙。
係唔係要教小朋友有點責任感?
唔練就停。
唔好縱壞。

missshasha 發表於 17-6-1 00:37
女現在五級丶但老師投訴唔練琴,我同佢講如她不想學就停,但她説仍想學,但我覺得真係浪費金錢與時間,我應 ...

又係呢類問題。

點解要父母緊過細路?

唔想學唔好學,時間金錢對父母都好寶貴!

talknwrite 發表於 17-6-1 06:21
佢話想, 就問佢要怎樣練? 何時練? ...

係嘅,我會坐低再同佢傾!多謝意見!

若平時太緊迫,也可假期先學和練多d,大家work out 雙方接受方案,小5會有自己想法,聽下佢意見,不要一刀切

Yanamami 發表於 17-6-1 07:21
兇下佢~唔練琴係浪費老師時間,叫佢自己同老師解釋唔学啦,媽咪話唔想嘥你時间。同佢講你唔会再交学費。 ...

唉!之前已講過,佢話死都要學,thx

LeeCC 發表於 17-6-1 07:25
再加埋:既然唔練,屋企無需要有部琴系度,可以賣走,唔好阻地方

真係想賣琴,冇眼睇丶thx

Jane1983 發表於 17-6-1 07:28
除非你一心想停佢,否則真係問錯問題。佢既然話想學,咁你咪話要學就要練,叫佢講吓大約唸住點安排。

我女 ...

你女都話曾經沉迷過,我個叫佢練永遠放都最後,我好氣餒!我不知是否她自己覚得如不字不學會很side,所以死都話學,thx for yr advice

lm251099 發表於 17-6-1 07:47
試過情況同你一樣,罰佢停了幾個月。但重點係佢還想繼續學。

咁你女仲有冇繼續學?

mimi222shi 發表於 17-6-1 09:03
現在小朋友都係5級, 上45 MINS, 每堂4百幾, 其實唔平, 如沒興趣就浪費金錢.
如果家長目標係考級, 練琴時間 ...

但佢真係太hea, hea 到一個點....

MrBeast 發表於 17-6-1 09:21
spiderman quote: With great power comes great responsibility.

That's true
‹ 上一主題|下一主題