用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 grade 5 樂理
go

grade 5 樂理 [複製鏈接]

私人上或琴行上好?
一般已有5級管樂的小學生要上幾多個月才可以考試合格?上星期walk -in 一間音樂教室,他告訴要學足一年,每星期一堂(60mins),真的要那麼多時間?

可以分享你們的經驗? 謝謝!

3    0    0    0

回覆樓主:

我就曾經試過去工聯會上intensive的樂理速成班,學完都係懵懵懂懂,考完結果都係30幾( ー̀дー́ )慘不忍睹。之後就沒繼續考。直到諗住考8級鋼琴,終於又同鋼琴老師一齊奮鬥,我先發現之前學既野等於冇學。我老師只係講解左基本的知識,考試的出題方向,來來去去都係個d。之後就操pastpaper。原本應該要操5份以上,但係由於時間緊迫,操左2,3份就去考( ー̀εー́ )。結果合格有多(。ò ∀ ó。)希望幫到你٩( 'ω' )و

回覆 monicacjx 的帖子

thank you!

apap08 發表於 17-6-1 00:04
私人上或琴行上好?
一般已有5級管樂的小學生要上幾多個月才可以考試合格?上星期walk -in 一間音樂教室,他 ...

2018 g5 theory 有改動,要留意。好似7月有sample paper... 有些題目(SATB)取消,musical terms 有選擇題。

醒目開學勳章

apap08 發表於 17-6-1 00:04
私人上或琴行上好?
一般已有5級管樂的小學生要上幾多個月才可以考試合格?上星期walk -in 一間音樂教室,他 ...
如果只係考試合格, 可以搵 d 雞精班, 暑假好多琴行都有開, 2 個月攪掂, 如果正正經經真係學的話, 半年 (30 堂) 閒閒地.  

我教樂理既,視乎個人吸收能力。中學生,我教過1個月都唔使就得(每次上1.5 - 2小時),能力一般既average 係半年。(我都有教暑假班,每星期2堂,每次2小時)上12堂就考10月果轉。(但因考試都相隔1個多月,會繼續操PAST PAPER再加少少堂黎聽返錯左乜),我私人學生如無時間加時上堂,我咪係課堂用20-30分鐘度上樂理囉。咁就真係會慢D進度,時間當然長左,但好處係唔使另安排獨立再上,同另收費。(樂理因為要保證學生明白先可以合格,所以所用時間真係因人而異)正如返學有人考試90分,有人40分。有人考試都可以上堂,有人要停學所有野去溫習。
工聯會就岩大人,小朋友唔得。但我有學生N年前上過,又係3X分返黎再由我接手教。真係乜都重新教過。

熊貓BB 發表於 17-6-1 08:40
2018 g5 theory 有改動,要留意。好似7月有sample paper... 有些題目(SATB)取消,musical terms 有選擇題 ...

請問資料來源是那?

yokilo 發表於 17-6-1 14:04
請問資料來源是那?

http://hk.abrsm.org/en/theory2018/whats-changing-and-when/

有mc, 甘是否會易左呢?

我經過通利,見到暑假有堂上,無上過唔知好唔好。

Jane1983 發表於 17-6-1 17:13
我經過通利,見到暑假有堂上,無上過唔知好唔好。

琴行的班通常要9,10歲以上才可以上

回覆 LeeCC 的帖子

咁又無寫,唔清楚。13堂, 每堂2個半鐘,3千幾,唔知算平定貴。

Jane1983 發表於 17-6-1 19:04

咁又無寫,唔清楚。13堂, 每堂2個半鐘,3千幾,唔知算平定貴。 ...
每堂2個半鐘,十歲都未必坐得定啊

亦係,2個半鐘係咁講,大人都未必頂得住。

2.5 hrs....聽得明,都做唔切教完既功課。

熊貓BB 發表於 17-6-1 08:40
2018 g5 theory 有改動,要留意。好似7月有sample paper... 有些題目(SATB)取消,musical terms 有選擇題 ...
咁即係容易咗喎!

jellomama 發表於 17-6-1 23:04
咁即係容易咗喎!
有人話無左作曲的題目,其實係難左取分

LeeCC 發表於 17-6-2 07:36
有人話無左作曲的題目,其實係難左取分

I think so. 如果你肯循規道舉地作曲,相信不難取分。小女2月考了(p3),我以為肥硬,因為未懂分數,又不小心。結果合格多幾分,因SATB和作曲(12/15)也取得不少分。
最重要是鎖定幾個易取分的部份做熟,我們一個Italian term 也沒有記。(emoji)

熊貓BB 發表於 17-6-2 08:40
I think so. 如果你肯循規道舉地作曲,相信不難取分。小女2月考了(p3),我以為肥硬,因為未懂分數,又不 ...

好叻女

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+17-6-1+19:05+編

‹ 上一主題|下一主題