用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S1生不只一次在小測卷上冒我簽名,點做好? ...
go

S1生不只一次在小測卷上冒我簽名,點做好?

3個月前第一次發現,已給他機會。他的解釋是忘記給我簽加上留堂次數太多不想記缺點。我剛才好嬲咁係個冒簽旁邊寫上"這不是我的簽名,是xxx冒簽的。家長上"

王家爸爸    發表於 17-6-1 16:12

fooky-hk 發表於 17-5-31 21:59
3個月前第一次發現,已給他機會。他的解釋是忘記給我簽加上留堂次數太多不想記缺點。我剛才好嬲咁係個冒簽 ...

迫他埋牆角不是好辦法,應約見老師,大家坐低傾。

3個月前第一次發現,已給他機會。他的解釋是忘記給我簽加上留堂次數太多不想記缺點。我剛才好嬲咁係個冒簽 ...

成績點先?係咪唔合格怕你鬧所以冒簽? 不如平心靜氣同小朋友講,冒簽仲嚴重過成績差,因為係品格問題,仲有將來做野係刑事罪行,話比佢知個嚴重性。

好過迫佢埋牆角!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

已經同佢講過道理,又同佢講過不論成績好壞我一定會簽名的,但佢依然咁做,明顯是不知錯同嚴重性。所以我才硬起心腸來,比佢知道嚴重性。一而再,再而三比機會佢包庇佢,只怕將來膽子仲大。

引用:Quote:fooky-hk+發表於+17-5-31+21:59+ 3個

原帖由 Activehealth 於 17-05-31 發表
迫他埋牆角不是好辦法,應約見老師,大家坐低傾。
也許這方法比較好一點,不致於太落佢面。

王家爸爸    發表於 17-6-1 16:13

回覆樓主:

自己是另類方法,信不信由你,當看不見。。明知打/罵 更可能反效法。。因自己也有,一般通知父母今年又要留班/踢出校。。所以孩子能升班其它都不重要,相信一般家長一定是O容忍,S1亞大是中文中學全級尾尾,欠交功課,留堂是常事,小過缺點一定有,也見好似不是自己簽名,不出声忍着吧!另學校話孩子不是小學生,不會見家長。。。時常講番想當年自己小學中學留班踢出校,25歲才會考,努力有回報。。。來鼓勵孩子,小孩不笨,估佢知錯的 ,好彩亞大肯努力最後入咗心儀本地大學。。

回覆樓主:

所有孩子有自己不良DNA,成績。。都係果句能升班其它不重要。。一早儲定錢,寧願自己辛苦D,亞細S1去英讀書,成績好咗,自理能力強咗,本地教育壓力大及挫節感強。。

無帶野最多先記名 累積欠交次數定量至會缺點
但冒簽過錯更嚴重 睇學校規则 會係記小過架

回覆 fooky-hk 的帖子

不要驚動學校,會令佢比老師,學校標籤,同學取笑,這絕不是好辨法,要包容,要忍耐,首先要講幾多分都會簽,不會責備,然後每晚提醒佢有沒有通告,默書,測驗要簽名,等佢無籍口。

回覆:cozycat 的帖子

謝謝你的提點。佢自己都無交比老師睇我寫下的msg。如不和老師說會不會縱容他的下一次?有時候家長都好矛盾唔知點做好。

我唔想明知是錯的事都縱容佢,一個小過事小是一個教訓,希望佢知道世界上唔係事事錯咗都有人原諒,怕他大了會做錯大事。 唉.....今次是第二次我捉到佢冒簽,再有下一次我一定會同老師講。

我自己的孩子九月也中一,佢又係好硬頸,撞正讀間小學好傳統的教會學校,老師錫曬女仔,班男仔就好慘,因小六生開始會問why 會講公平,公義有時會同老師抝,成曰被寫手册,好在佢返來會講,我地又會勸,我老公有次試迫佢開囗認錯同承諾不再犯,他堅決不表態,不出聲,我同老公講,教仔要知仔脾氣,你個仔條頸好硬,他一定不會出聲,但我知他會改,之後他也沒有再生事。
我成日同自己講要用愛浸死阿仔,有愛他們是不會做壞事令你傷心的,

cozycat 發表於 17-6-3 15:01
我自己的孩子九月也中一,佢又係好硬頸,撞正讀間小學好傳統的教會學校,老師錫曬女仔,班男仔就好慘,因小 ...
再同意不過,用愛浸死啲細路,話俾佢地聽,就算任何情況,家的門仍為佢地開,為佢地遮風擋雨。
其實係中學冒簽名很平常,我問大仔,佢話唔記得簽通告,又擔心扣分,都會冒簽。

問題是出於小朋友唔夠膽面對自己的犯錯,才選擇找方法逃避,冒簽只不過是結果,尋找原因,解決原因,結果自然不會出現。

太著重他們犯的錯,反而影響關係。建立關係,佢地先聽得到入耳你的說話。

小朋友愈大個,你知既野會愈少,如何令佢地訴心聲,然後影響佢地既決定,係一門很高深的功課。

給他機會