用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 簡A level 或 IB 學校?二者有何分別?
樓主: 過客
go

簡A level 或 IB 學校?二者有何分別?  

大食媽咪 發表於 17-6-6 14:37
如果叫香港local學生去考英文as first language ,你覺得結果會點呢?

這個例不適合,因為香港本地英文 curriculum 是 second language 而已。

IB 分班,看實際水平和背景。
如果令千金一向中文差,不是 top pathway,學校會比佢讀 Chinese B。

Artie 發表於 17-6-6 18:15
這個例不適合,因為香港本地英文 curriculum 是 second language 而已。

IB 分班,看實際水平和背景。

mmm... 我就覺得乜 curriculum 都好啦,只靠一星期幾堂,課堂外完全無機會講,就算學多十年,我都唔認為水準可以高到去native水平。
Anyway,我女現校有啲怪,因為華裔學生唔多,計埋我個女都係得3個half-Chinese學生(另外兩個媽媽係 mandarin speaker) 。但又為咗要開native mandarin 班,所以就算我個女原本根本就完全唔識普通話,就係因為佢喺half hongkonger ,就被分咗去native班。
佢而家year7,除咗課本內容,其他普通話內容佢根本唔會聽得明><

回覆樓主:

因為無諗到公開考試呢啲咁遠既問題,所以當年我無同學校fight俾佢讀低程度既班。當年仲諗住幾好添,跟到的話,又會學得快啲(雖然當時都知點叻都唔會叻到普通話lok lok 聲^^")

原來是 year 7 ,我以為討論緊 IBDP 。
你在 #47 quote 的,是 IBDP 的 curriculum,由 year 7 至 year 11 還有多年,會有變數。
無論如何,其實在 IBDP 才轉 Spanish or French 最簡單,現在可放鬆心情學多幾年中文。

Artie 發表於 17-6-6 18:50
原來是 year 7 ,我以為討論緊 IBDP 。
你在 #47 quote 的,是 IBDP 的 curriculum,由 year 7 至 year 11  ...

唔好意思,令你誤會咗添。
主要係因為而家轉校要揀讀唔讀中文,所以就諗到IGCSE,之後就係IBDP。因為兩個試要面對既一樣係"考中文係咪要考as first language",所以見有人講開又想打聽多啲^^"

大食媽咪 發表於 17-6-6 18:31
mmm... 我就覺得乜 curriculum 都好啦,只靠一星期幾堂,課堂外完全無機會講,就算學多十年,我都唔認為水準可 ...

也不一定,小兒有鬼妹仔同學,在 Year 9 前是 top pathway 中文班。小兒學校 Year 1 - 11  中文是必修課 (Year 12-13 才有其他語文),學校的外籍學生,也是這樣學中文多年。一到 year 12 ,如果怕讀中文可改讀 spanish etc ,沒甚麼大不了。但我個人觀察,改讀 spanish etc 的是少數。我有和小兒討論過,他自己決定 IBDP 讀中文。令千金還有多年才到高中,可再觀察。

大食媽咪 發表於 17-6-6 18:58
主要係因為而家轉校要揀讀唔讀中文,所以就諗到IGCSE,之後就係IBDP。因為兩個試要 ...

聽說 igcse 不難, IBDP Chinese A 才難。

大食媽咪 發表於 17-6-6 18:58
主要係因為而家轉校要揀讀唔讀中文,所以就諗到IGCSE,之後就係IBDP。因為兩個試要 ...

唉,我都以為你孩子轉校跟住上DP, 所以奇怪咁重要的語文選擇之前無問清楚。year 7距離DP選科仲有好多年,現無須過慮。若孩子日後有機会在亞洲發展,學多些中文也是好事。Chi as first language 有分HL and SL, HL對手是國內生,水平高, SL相對要求低一些。未來幾年你觀察下孩子發展再決定啦

Artie 發表於 17-6-6 19:13
也不一定,小兒有鬼妹仔同學,在 Year 9 前是 top pathway 中文班。小兒學校 Year 1 - 11  中文是必修課 ( ...

我孩子同學 DP drop chi take french ab initio, 一D都唔易,始終DP話就話2年,其實好短,有講過早知考番中文

Artie 發表於 17-6-6 19:17
聽說 igcse 不難, IBDP Chinese A 才難。

我睇過IGCSE as first language 既past paper, 對我個女黎講應該會幾難。
唔知又會唔會有人 year 10&11先再選其他外語考黎IGCSE呢? 如果possible既話,都可以考慮吓year 8 &9繼續讀住中文先既。。。但我而家選科,基本上係會諗住至少會考埋IGCSE。

poonseelai 發表於 17-6-6 19:34
我孩子同學 DP drop chi take french ab initio, 一D都唔易,始終DP話就話2年,其實好短,有講過早知考番 ...

唔好意思,令你地誤會咗。
係,所以其實如果一早諗住不如索性考French as foreign language (IGCSE 又好IBDP又好),反正而家都讀開,就不如而家就繼續讀落去。齋考試成績黎講,咁揀一定有著數。

poonseelai 發表於 17-6-6 19:34
我孩子同學 DP drop chi take french ab initio, 一D都唔易,始終DP話就話2年,其實好短,有講過早知考番 ...

但 Chinese A 有 literature ,我覺得點都難好多,B HL 都有少少 literature ,係 B SL 完全冇。

大食媽咪 發表於 17-6-6 19:51

學校到時會不會因應學生程度才決定考哪個level?
我印象中繁體簡體並不重要,可以互用,我孩子又懂得看簡體,又會寫繁體,如果一開始已學簡體應無問題。現在year 7, 不用咁快判她無能力應付,可能她會學得好快,鼓勵孩子破斧沉舟不是更好嗎?

跟據數據,中文是世界上最多人用的語言,當然跟中國人口有關

ratafan 發表於 17-6-6 20:17
學校到時會不會因應學生程度才決定考哪個level?
我印象中繁體簡體並不重要,可以互用,我孩子又懂得看簡體 ...

多謝意見。
我會同佢新學校再溝通吓,希望到時可以有一個最正確既選擇啦

所以其實如果一早諗住不如索性考French as foreign language (IGCSE 又好IBDP又好),反正而家都讀開,就不如而家就繼續讀落去。齋考試成績黎講,咁揀一定有著數

igcse 讀咗 french as second language ,ibdp 要讀 french b ,唔易,一係到時再轉 spanish ab initio

nintendo 發表於 17-6-6 20:34
igcse 讀咗 french as second language ,ibdp 要讀 french b ,唔易,一係到時再轉 spanish ab initio
...

吓,原來咁架?! 咁又要再諗諗!!
多謝提點,真係唔講唔知^^"

nintendo 發表於 17-6-6 20:06
但 Chinese A 有 literature ,我覺得點都難好多,B HL 都有少少 literature ,係 B SL 完全冇。
...

我孩子讀 chi lang & lit SL, 她說並不太辛苦,她聽過同學話chi B HL 寫作有字數限制,有時要簡而精反而仲難。其實我們也是香港人家庭講廣東話,可能她小學時看台劇,台灣綜藝節目,聽台灣歌手學國語

回覆 nintendo 的帖子

你意思係直情唔take 中文?

回覆 Artie 的帖子

如果唔take中文,將來大學選科,或者搵工,條路會否窄左?