用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 簡A level 或 IB 學校?二者有何分別?
樓主: 過客
go

簡A level 或 IB 學校?二者有何分別?  

poonseelai 發表於 17-6-5 07:03
IBO 是有關注香港學生考Chinese B 情況,亦聽聞香港的大學有就此討論過,但知今年中大港大law和中大med有 ...

我認為收 Chinese B 學生冇問題。
所謂 "關注" ,應該是因為曾經有學校比中文好的學生 ( 來自 local school ) 讀 Chinese B。
如果學校堅定把關,大學就會信學校。

大食媽咪 發表於 17-6-5 11:03
咁我明明0地啦。因為之前見到又話香港人就一定中文係language A, 所以有啲confuse.
謝謝回覆^^

應該係,如果讀中文就一定要係 Chinese A。
其實如果怕 Chinese A 難,最簡單係選 French or Spanish ab initio。

Artie 發表於 17-6-6 12:22
應該係,如果讀中文就一定要係 Chinese A。
其實如果怕 Chinese A 難,最簡單係選 French or Spanish ab i ...

大食媽咪 發表於 17-6-6 12:27

IB 其實還是有很多科選擇的。

Artie 發表於 17-6-6 13:08
IB 其實還是有很多科選擇的。

其實我都只係想佢可以喺學校學中文啫ㅠㅠ
要香港人去考普通話同簡體字as first language ,其實都幾唔fair

大食媽咪 發表於 17-6-6 13:17
其實我都只係想佢可以喺學校學中文啫ㅠㅠ
要香港人去考普通話同簡體字as first language ,其實都幾唔fair: ...

試題有繁體簡體兩個版本,教學語言是學校定。

Artie 發表於 17-6-6 13:55
試題有繁體簡體兩個版本,教學語言是學校定。

學校係簡體加普通話,無得揀,所以覺得要考as first language 我自己會覺得無乜道理

大食媽咪 發表於 17-6-6 14:10
學校係簡體加普通話,無得揀,所以覺得要考as first language 我自己會覺得無乜道理
...

報之前無了解清楚?學校用簡體和普通話為何無道理?

poonseelai 發表於 17-6-6 14:29
報之前無了解清楚?學校用簡體和普通話為何無道理?

你誤會咗我意思,我唔係話學校教普通話簡體字無道理。我意思係指如果制度上規定要呢類學生(即普通話更本唔係母語既香港學生)考普通話簡體字as 母語係無道理。

假設你叫一般接受香港普通教育既學生去考英文as 母語,會唔會覺得好荒謬? 你諗吓,就算係由幼稚園開始接觸學習英語既一般學生,要佢地去考英文as母語的話,我一樣會覺得好荒謬。

大食媽咪 發表於 17-6-6 14:37

你誤會咗我意思,我唔係話學校教普通話簡體字無道理。我意思 ...

所以我問你報之前無問清楚?如你認為這安排/要求不是你杯荼,為何要報?

poonseelai 發表於 17-6-6 14:52
所以我問你報之前無問清楚?如你認為這安排/要求不是你杯荼,為何要報?
...

我就係而家要做決揀呀。所以咪上黎了解吓先再決定揀唔揀黎讀囉@@!!

大食媽咪 發表於 17-6-6 14:59

我就係而家要做決揀呀。所以咪上黎了解吓先再決定揀唔揀黎 ...

唔好咁勞氣,我就會揀另一外語,如法文…等!

亮燈 發表於 17-6-6 15:05
唔好咁勞氣,我就會揀另一外語,如法文…等!

如果中文一定要考as first language 的話,我都應該會揀法文。遲少少會再同學校溝通吓,先會落實決定。
多謝意見^^

大食媽咪 發表於 17-6-6 15:15
如果中文一定要考as first language 的話,我都應該會揀法文。遲少少會再同學校溝通吓,先會落實決定。
多謝 ...

唔使客氣

大食媽咪 發表於 17-6-6 15:15
多謝 ...

另一方法再轉去一間容許讀 chi B 的學校,識人真係因此轉

poonseelai 發表於 17-6-6 16:10
另一方法再轉去一間容許讀 chi B 的學校,識人真係因此轉

呢個都係辦法之一。
但我地學校已經選定,應該唔會變。
唯有睇吓學校遲啲點覆我,之後再去決定選科^^

大食媽咪 發表於 17-6-6 14:59

我就係而家要做決揀呀。所以咪上黎了解吓先再決定揀唔揀黎 ...

你話你小朋友讀國際學校,咁佢學校唔係一直教普通話 + 繁體嗎?

Artie 發表於 17-6-6 17:50
你話你小朋友讀國際學校,咁佢學校唔係一直教普通話 + 繁體嗎?

由year2開始,一直都係教普通話+簡體字。

大食媽咪 發表於 17-6-6 17:59

由year2開始,一直都係教普通話+簡體字。

咁佢一向水平如何?
如果一直在 top pathway,讀咁多年一定是 first language 水平。

Artie 發表於 17-6-6 18:04
咁佢一向水平如何?
如果一直在 top pathway,讀咁多年一定是 first language 水平。

如果叫香港local學生去考英文as first language ,你覺得結果會點呢?

始終只係一星期幾堂,一堂頂多個零鐘,平時又唔會有機會講,就算俾佢地由幼稚園學起,都根本無可能同母語水準相提並論。除非學生本身資質非凡,又或者另外出去搵人谷囉^^"