用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好想大家俾意見!
go

好想大家俾意見!

三歲時cac評自閉傾向,言語遲緩,早期返了一年,之後冇去再評,亦冇同學校講,言語繼續唔好,社交唔好但有一,兩個朋友,但現在中一青春期情緒有時唔好,同學又會笑他,言語欺凌,老師終於叫我帶佢評估。我當然十分擔心。已去信協康排評估,我想知道:

1.評估結果真是自閉的話,對將來有什麼影響?(升學,就業)
2.我是否可選擇不通知學校?不排政府醫院?

麻煩 發表於 17-5-30 11:56
三歲時cac評自閉傾向,言語遲緩,早期返了一年,之後冇去再評,亦冇同學校講,言語繼續唔好,社交唔好但有 ...

成績好嗎?
有什麼專長?

如果唔通知, 唔講係咪就當無事發生過, 逃避之後, 又如何面對, 再受欺凌?

評估後, 學校會不會有社工跟進, 或者學校有支援,
又或者, 學校要求你自費出去做訓練,
最差., 會叫你轉校

小朋友已錯過治療最佳時機, 如果, 有問題發生, 不理佢, 佢係不會自己消失, 相反, 再拖令事情再三擴大, 到時會恨錯難返

Activehealth 發表於 17-5-30 18:53
成績好嗎?
有什麼專長?

成績一般,見不到什麼特別叻

pocoyo123 發表於 17-5-30 19:26
如果唔通知, 唔講係咪就當無事發生過, 逃避之後, 又如何面對, 再受欺凌?

評估後, 學校會不會有社工跟進,  ...

我會去評,但怕他不合作,訓練我會帶他做。現在什麼我也要一試

麻煩 發表於 17-5-30 19:45
我會去評,但怕他不合作,訓練我會帶他做。現在什麼我也要一試

已經中一,早過了三至六嵗訓練黃金時期。

言語不好、社交不成,被人欺凌,情緒不穩,成績一般。

有朋友女兒情況差不多,入了特殊學校,情況才有點改善。

三歲時cac評自閉傾向,言語遲緩,早期返了一年,之後冇去再評,亦冇同學校講,言語繼續唔好,社交唔好但有 ...

感覺妳無認真看待見事情,語言,社交差,也已經那麼多年,為何到現在學校話需要評估,你先黎擔心

回覆樓主:

整個小學都無處理過?
已經係中學生,佢肯配合你咪?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆樓主:

原來大家都有感覺,覺得樓主冇做嘢。唉。樓主,可能你有你嘅難處啦。亦希望係我地誤會咗你。

宜家都係睇吓點幫到你個仔啦。佢喺學校俾人蝦。呢樣嘢要解決啦。

老師叫你做評估。你評唔評,評完話唔話結果俾老師知,都唔係重點。老師已經心裡有數㗎喇!就算評完出嚟話你仔冇自閉又點吖,佢咪又係一個喺學校俾人蝦嘅學生!

我仔宜家兩歲。你的問題我唔識解決。希望其他留言幫到你。我見過有啲社交班呀升中班呀咁,你可以考慮吓。

當然有做野,言語,社交也有,受欺凌是這一,兩年的事。

麻煩 發表於 17-5-31 06:10
當然有做野,言語,社交也有,受欺凌是這一,兩年的事。

可否告訴詳情,言語、社交有做什麼?

做了多久,現在還有嗎?是持續治療多年仍未見進步嗎?

有向相關專業人士反映兒子現在情況嗎?

若兒子在校已受欺凌一兩年,為何不一早可學校説明兒子的問題?

真心想幫忙,但要更多資料,才可作實質建議。

如私隱問題,可PM.

照你字面解讀,你好怕被人知你仔係自閉,3歲評完上小學都冇同學校講到宜家中學仍然問可唔可以唔俾學校知,唔排政府醫院!但其實你cac份報告政府有底,我真心覺得冇嘢重要得過自己仔女開心快樂,真係一個好好借鏡!

回覆樓主

我自己仔仔都係自閉+遲緩,我覺得得我自己唔多唔少都有自閉傾向,我由小學六年班直至中三,呢四年一直被欺凌,我唔識同媽媽反映,因為我覺得呢個係我自己嘅問題,我唔想煩到家人,所以如果你察覺到自己兒女被欺凌,我真係恭喜你,你可以為你兒女做嘢,幫佢渡過困難,欺凌唔係講笑,如果你同學校反映問題或其他方法都幫唔到仔仔,轉校係必須的,你唔可以再歧視自己仔仔(我強烈覺得你係),因為轉左校問題依然存在,只係可以從新出發正視⋯加油吧!

你問這條問題的。。就好似。。漠視問題 ! --- 唔比學校知,又無其他輔導/Training幫佢。

概然關心升學/就業,何不想辦法幫他? 把影响變成正面的影响!

回覆樓主:

上得以到的仔女有自閉,唔明點解D人咁冷漠,樓主已講有帶做training,D人仍話樓主。

而且樓主小朋友社交唔好就要受欺凌?受欺凌是小朋友錯?不是欺凌的人錯?

我覺得樓主找社工傾下,可以亦找心理学意見。

其實個仔的心理健康,應該比升學、就業重要吧

如果個仔唔正常,被欺凌到無哂信心,心理扭曲,佢第時可以做到D咩工?

回覆 麻煩 的帖子

唔係好明,CAC評估左唔係會有跟進嗎?點解而家老師再叫排協康既,老師覺得有咩問題?其實以前無咁認識,可能唔講係費時煩,咁樓主都有做野搵出面訓練啦,但我都同意要講,我聽教書朋友講佢地考試都有特別安排去幫有學障既學生架