用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL畢業生出路
樓主: 19841984
go

TSL畢業生出路   [複製鏈接]

konew720 發表於 17-5-31 14:42
唔係架。
我細個時讀旅港開平,其實係所有科用英文書,但上堂係講廣東話。所以畢業出黎讀寫ok,聽同講係差 ...

啱啱問咗依家讀旅港話學校都係全英語喎!

littlemaopig 發表於 17-5-31 14:18
大抽獎有收B2

我都話咗自行唔會收。

你都識講大抽獎先收band2。

咁咪即係放自行二係進取囉

Band 1尾邊緣人,聖方濟俾盡只能擺自行一。仲走去自行一擺旅港簡直浪費。

gracelam 發表於 17-5-30 10:48
呢個case可能佢填表太進,佢係邊緣人冇set止蝕位。

Agree

Soundervolt 發表於 17-5-30 01:05
朋友囝仔上年喺TSL考全級6X,報考旅港開平失敗,之後顔寶玲收佢就立即take offer.
...

正常,旅港開平八成入local degree, 而顏相對banding冇咁高。

yuenkw 發表於 17-5-30 23:15
諗住讀主流中學考DSE, 搞好中文無得走f

如果在本地考DSE,英小係英文好,但中文就相對中文小學差,除非自己keep。如果讀陳守仁,之後會放洋,中學當然找英文語境強的中學,否則,我覺得還是找中丶英兼顧的傳統英中較為實際,中文唔好,DSE及升學有影響,而且將來找工作都好麻煩!

siden    發表於 17-5-31 16:23

manman333 發表於 17-5-31 08:03
我收番來消息, 今年6年級 (好多有著落了) 同我仔同車的一個師兄,佢話npl n 李國寶都收佢了,佢成績在10x  ...

小學不同區,而且旅中只收旅小級20名內b1a學生,家長又嫌遠,每年也只收幾個小學生入讀旅中,因為學生也有其他更好的直資或同區的b1英中選擇。

回覆樓主:

咁其實如果有間聯繫中学嘅小學是否不會考慮TSL?

karen55407 發表於 17-5-31 14:52
啱啱問咗依家讀旅港話學校都係全英語喎!

um......據我所知,教過我d老師無一半都有4成而家仲教緊,好難想像佢地全英語上堂。

不過開平真係一間好好既學校,老師好,學校唔只著重學生既學術。我好開心可以係呢間學校讀左7年書,基本上,d老師都冇俾過任何壓力我。如果我2個囡有幸入到開平,我會好開心。

19841984 發表於 17-6-1 00:41
同感

其實都唔關學校能力事。

始終大部分升中學校已有聯繫或直屬的關係。如果你校沒有,就算你才高八斗或有一技之長,也未必能爭取到一個中學學位。如果靠大抽獎,出生率上升,六年後派到心儀學校比率也只會比今年差。

另外也可以留意中文能力,未來的確很重要。

mytambb 發表於 17-6-1 06:46
其實都唔關學校能力事。

始終大部分升中學校已有聯繫或直屬的關係。如果你校沒有,就算你才高八斗或有一 ...

對,競爭大了好多。現在已回歸,中文重要了很多,連老外也努力學好中文,好多行業都與中國大陸有關。不是英文不重要,而是中文相對更加重要。
放洋做法又不同:我朋友個仔讀TSL, 成績不錯,入了顏寶玲,讀了一陣就放洋去英國讀中學(因有英國籍,入了一間幾名的名校boarding school, 英文完全冇問題,好快追上。)這小孩的情況,想出國讀書和發展,不回港,就可以完全不理會中文,中文差也沒有問題。

nobletree 發表於 17-5-31 23:21
咁其實如果有間聯繫中学嘅小學是否不會考慮TSL?

未必,找最適合的,我覺得TSL 適合,所以便揀TSL, 就是咁簡單了。我估學校也意識到要再上一層樓,必須先拉近ncs和本地生,故此上年度開始,ncs同本地生同一條隊申請入小一,中英面試內容要求完全一樣,其實對ncs來講,中文入學要求一定比以前難左。另外,我朋友大小都讀TSL, 佢話中文課程近年發展得愈來愈好,不是大家以為只教英文看輕中文的情況。

回覆樓主:

雖然NPL 呢幾年有不愉快事情發生,但以我親身經歷,它是一間唔錯既學校,小兒於上年畢業,小兒小學成績不好,第一階段考不進NPL, 最後放榜後叩門入到,小兒成績一向差,亦幾頑皮,絕對令我頭痛既小朋友,由於成績差,中四時應學校要求repeat 了一年,中五時亦勉強升班了,喜出望外的是他中六時開始識諗,DSE成績亦唔錯,有18分,以他在NPL既排名,DSE既成績實屬唔錯,學校既努力功不可沒。

畢業典禮當晚,他竟然主動同中一教佢中文科既老師合照,呢位中一既班主任當年經常投訴小兒,小兒也不喜歡她,真令我感動到想喊,因為看到他成長了不少!

另外分享NPL畢業生既去向,小5最少有5位同學選擇海外升學,小兒亦然!
Tomorrow is better

button822 發表於 17-6-1 07:40
未必,找最適合的,我覺得TSL 適合,所以便揀TSL, 就是咁簡單了。我估學校也意識到要再上一層樓,必須先拉 ...
正常既學校係唔會重英輕中, 只係家長重英輕中.

英文言境多咗, 相對問題係接觸中文機會少咗, 加上中文比英文難學, 所以大多數接觸英文既小朋友, 都唔喜歡學中文, 結果學中文可能係事位功半,

DD仔    發表於 17-6-2 10:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-2 09:53
正常既學校係唔會重英輕中, 只係家長重英輕中.

英文言境多咗, 相對問題係接觸中文機會少咗, 加上中文比英 ...

或多或少都可能英小學校有重英輕中既不經意取向,似乎對英文老師要求係高DD ~~~

TSL 除中文外全是英文, 小朋友在校接觸中文的機會一定比中文學校少, 另其它科目的用字都是英文, 除非該意用中文重讀, 否則會認少左, 反而中文科是同中文學校同步的, 不會特別淺.

而小朋友取向以英文為先是普遍的現象, 所以學校雖說是傳統教學, 但并非單向由教師授課, 反而是似活動教學注重雙向溝通及團體team work.   所以在升中時, 好多同學雖已達坊間band 1可以一博抽band 1, 都可能捨抽獎, 寧去模式相近的直資, 覺得較有發揮.

HaYi 發表於 17-6-2 16:27
TSL 除中文外全是英文, 小朋友在校接觸中文的機會一定比中文學校少, 另其它科目的用字都是英文, 除非該意用 ...

請教除了顏寶齡與陳守仁教學模式相近,還有那間中學也是模式相近呢?thanks

siden 發表於 17-5-31 15:11
我都話咗自行唔會收。

你都識講大抽獎先收band2。
因为佢媽咪係旅港開平既舊生,所以有情意结,亦睇輕競争激烈程度,点知........
‹ 上一主題|下一主題