用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL畢業生出路
樓主: 19841984
go

TSL畢業生出路   [複製鏈接]

通常英文超劲的人都不爱太花时间在中文上,但Pre S1是要求中英数平均都要好,所以英语特佳的学校在这个制度下不一定能得到最大的回报。

hkpapa852 發表於 17-5-31 09:17
扣除福建, NPL, LKP, Law's, 聖瑪加利等B2A-B1C直資, TSL上年升讀B1中學比例上年係~59% (計埋合共~86%, NP ...
校網上派位人数扣除福建, NPL, LKP, Law's, 聖瑪加利等B2A-B1C直資, 纯B1有83人佔全级5x33人=165人中剛好50%, 除非实际畢業人数係141人先至会係59%属于B1学生。不過有部份学生升上一尐摘界B2a-B1c中学又幾難厘定係唔係B1学生。

punlik 發表於 17-5-31 12:05
除升讀band1中學率既比較外, 我會再想一下具體原因.TSL既NCS,是否有六成可升入比NPL更好既中學, 而且往年NC ...
但TSL的英语语境有很大程度是因为有NCS。。。
如果你的推断没错,就是"成也NCS,败也NCS。。。(当然,败极都不是很败) "

littlemaopig 發表於 17-5-31 11:46
如果佢真係B1, 自行二聖芳濟都唔算太進取, 聖芳濟有收B2學生

聖芳濟自行唔會收band2

Soundervolt 發表於 17-5-31 12:07
校網上派位人数扣除福建, NPL, LKP, Law's, 聖瑪加利等B2A-B1C直資, 纯B1有83人佔全级5x33人=165人中剛好50 ...

SPCS 和 MSS 都有可能收咗部份NCS, 可能係B1, 亦可能係由宗教信仰出發 ~

校網上派位人数扣除福建, NPL, LKP, Law's, 聖瑪加利等B2A-B1C直資, 纯B1有83人佔全级5x33人=165人中剛好50 ...
校網個名單共144人畢業, 我數到有86個人升讀B1中學

你個名單, 應該唔係校網最新個份..... TSL上年7月出過次3次唔同既SSPA既版本 (分別係7月6, 7月9 同現在校網既7月12日三個版本)

Soundervolt    發表於 17-5-31 12:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 17-5-31 12:05
除升讀band1中學率既比較外, 我會再想一下具體原因.TSL既NCS,是否有六成可升入比NPL更好既中學, 而且往年NC ...
NPL經JUPAS入到 local degree既學生, 應該有至少40%係NCS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實入到PP, 德雅, 長天, SFXC, 都有可能係B2學生, 尤其如果佢地用住址抽既話 (PP, 德雅, SFXC基本上近兩年B2都仲有機會抽入)

cherrieshum 發表於 17-5-30 23:06
朋友好後悔,應該選直資學校較好,英語環境較好。何文田那間英中基本上沒有英語環境,早會,週會及運動會 ...

吓!乜英中唔係全英語嗎?我小朋友話所有早會、廣播、Sports Day也是全英語的。

karen55407 發表於 17-5-31 12:23
吓!乜英中唔係全英語嗎?我小朋友話所有早會、廣播、Sports Day也是全英語的。
...
何文田個幾間邊有得同妳阿女個間fight, 級數唔同......

...

8卦一問,請問呢間英中係邊間?

hkpapa852 發表於 17-5-31 12:26
何文田個幾間邊有得同妳阿女個間fight, 級數唔同......

何文田都係九龍城區喎!

hkpapa852 發表於 17-5-31 12:26

何文田英中, 是否講緊加密?

karen55407 發表於 17-5-31 12:32
何文田都係九龍城區喎!
九龍城區得兩間津中(一男一女)同兩間直資(又係一男一女)既英文水平可以同令千金個間去比較, 何文田個堆..... 仲差一截

hkpapa852 發表於 17-5-31 12:54
九龍城區得兩間津中(一男一女)同兩間直資(又係一男一女)既英文水平可以同令千金個間去比較, 何文田個堆.... ...

英文水平可能係指埋語境,英小生升上以中小生為主既英中,可能會有停一停既感覺。

hkpapa852 發表於 17-5-31 12:54
九龍城區得兩間津中(一男一女)同兩間直資(又係一男一女)既英文水平可以同令千金個間去比較, 何文田個堆.... ...

在九龍城中學網中,我覺得迦密、華英已經係好好嘅學校,無1B都唔敢試。

siden 發表於 17-5-31 12:12
聖芳濟自行唔會收band2
大抽獎有收B2

...

唔係架。
我細個時讀旅港開平,其實係所有科用英文書,但上堂係講廣東話。所以畢業出黎讀寫ok,聽同講係差。
‹ 上一主題|下一主題