用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL畢業生出路
樓主: 19841984
go

TSL畢業生出路   [複製鏈接]

諗住讀主流中學考DSE, 搞好中文無得走f

hppa    發表於 17-5-31 11:53

yuenkw 發表於 17-5-30 23:15
諗住讀主流中學考DSE, 搞好中文無得走f

重英輕中,除非唔打算考DSE,否則遲早有麻煩。

hppa    發表於 17-5-31 11:53

回覆樓主

陳守仁小一咁難考入,學生全部學校自己精心挑選,以為會有七八成 band1

siden 發表於 17-5-30 23:25
重英輕中,除非唔打算考DSE,否則遲早有麻煩。

都要事乎樓主覺得那些中學是band 1!

cherrieshum 發表於 17-5-30 23:06
朋友好後悔,應該選直資學校較好,英語環境較好。何文田那間英中基本上沒有英語環境,早會,週會及運動會 ...
npl 語境ok 嗎?你fd有否考慮插?中學不同小學,自己公開試考得好就得,不受C兄姐成績影響

mymelody0701 發表於 17-5-31 02:08
陳守仁小一咁難考入,學生全部學校自己精心挑選,以為會有七八成 band1
...
印象中數據王資料近年是7x% (有錯請改),只略遜於sfa aps kts

19841984 發表於 17-5-29 23:49
代親人問,請問是否除了最好成績二三成學生外,很多人升顏寶玲及羅氏基金?

有那些小學與TSL類似?(活動教 ...

其實與那間中學無關,若非傳統band 1a中學,否則基本每間中學的英語環境均很少,尤其新界及九龍區,所以讀陳守仁選中學要好小心,否則小孩的英文會大大退步

19841984 發表於 17-5-29 23:49
代親人問,請問是否除了最好成績二三成學生外,很多人升顏寶玲及羅氏基金?

有那些小學與TSL類似?(活動教 ...

你問既野官網昇中統計都有。

我自己做過統計,簡單講,TSL 昇中跟APS, SFA 不同,中間果批無人地咁好。

retriever 發表於 17-5-31 07:27
你問既野官網昇中統計都有。

我自己做過統計,簡單講,TSL 昇中跟APS, SFA 不同,中間果批無人地咁好。

只係APS真係派得過份地好!其實講英語環境同TSL比邊間好些?

回覆樓主:

我收番來消息, 今年6年級 (好多有著落了) 同我仔同車的一個師兄,佢話npl n 李國寶都收佢了,佢成績在10x 位置。
如果那個考6x, 其實不錯, 亦有多選擇的。  但旅港一向收好少我們校學生, 旅港有小學(不知是否直屬) 亦有該區聯繫學校, 所以少收他區很正常。

回覆樓主:

講語境:
TSL 係好的,但我覺得CKY 更好(有家人, 朋友讀緊, 佢地一齊玩時自然就講英語, 對家人就講番廣東話) 係有啲英基feel。
至於SFA 英文是睇和寫強, 語境可以講是沒有 (朋友兒子在讀)
她也想請外籍老師補oral
另外很多TSL 巳畢業的學生家長反映, 去到B1A 英中也好, 不是TSL 那種語境了,因為都係考DSE 為主, 9成9都沒外籍學生。
而其實B1 B2 學生去到唔同中學, 初中英文他們都覺得輕鬆的。

francis_chan 發表於 17-5-31 07:50
只係APS真係派得過份地好!其實講英語環境同TSL比邊間好些?

中小 和 英小,正常應有分別 ~~~

francis_chan 發表於 17-5-31 07:50

語境當然TSL好, 呢點不用置疑. 亦可能因為英文好, TSL 女仔昇入頂級中學比例高.

但樓主問畢業生出路(昇中), 咁TSL 中間派係無2大甚至3 大私小好.

據TSL校網所列出升中派位结果,好似楼上所講TSL既top 50% (8X位) 学生属于Band1学生,呢個数據已算不俗,但跟九龍佢其他三間極受歡迎而冇B1中学联系既直私小学仍然有些步距離。

庇理羅士女子中學 1
迦密中學 1
長沙灣天主教英文中學 1
拔萃男書院 6
拔萃女書院 5
德望學校 3
協恩中學 2
港大同學會書院 1
旅港開平商會中學 1
沙田蘇浙公學 1
英皇書院 4
喇沙書院 2
瑪利曼中學 9
循道中學 1
民生書院 1
保祿六世書院 1
伊利沙伯中學 2
沙田官立中學 1
沙田循道衛理中學 1
沙田崇真中學 1
聖公會林護紀念中學 1
聖芳濟書院 3
聖若瑟英文書院 1
聖馬可中學 1
聖保羅男女中學 4
聖保羅書院 3
聖保祿學校 7
聖保祿中學 1
聖士提反書院 3
真光女書院 2
華英中學 1
華仁書院(香港)2
華仁書院(九龍)7
英華書院 2

b3410    發表於 17-5-31 12:13

Soundervolt 發表於 17-5-31 09:04
據TSL校網所列出升中派位结果,好似楼上所講TSL既top 50% (8X位) 学生属于Band1学生,呢個数據已算不俗,但 ...

扣除福建, NPL, LKP, Law's, 聖瑪加利等B2A-B1C直資, TSL上年升讀B1中學比例上年係~59% (計埋合共~86%, NPL雖然人數少咗, 都佔14.6%)

Felix223    發表於 17-5-31 10:49
MrBeast    發表於 17-5-31 09:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 17-5-31 10:29
要分析TSL外籍學生比例及去向, 調整資料後再作比較較為合理.
咁你要叫學校做俾你先得.

不過不如叫學校講明有幾多係佢地評為B1既學生人數仲實際啦!

NCS一樣可以係B1學生, 一樣可以考入SPC/LS, 唔一定要去NPL
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 17-5-30 08:54
其實tsl 算不算是活動教學?

我見佢平時測考和評估,仲密過阿女間傳統學校,但可能課堂形式不同?
另外,佢地呈分時一樣有壓力,而且近年中文要求也不斷加深,好難話係活動教學了。

gracelam 發表於 17-5-30 10:48
呢個case可能佢填表太進,佢係邊緣人冇set止蝕位。
如果佢真係B1, 自行二聖芳濟都唔算太進取, 聖芳濟有收B2學生
‹ 上一主題|下一主題