用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 參加學校兵乓校隊還要在校外進補嗎?
go

參加學校兵乓校隊還要在校外進補嗎? [複製鏈接]

呀仔話想新學期試吓參加乒乓校隊,我怕d學生其實仲要出外面進補,想請教吓其他學是怎。
   0    0    0    0

MMVV 發表於 17-5-29 08:10
呀仔話想新學期試吓參加乒乓校隊,我怕d學生其實仲要出外面進補,想請教吓其他學是怎。
...
你想用乒乓做特異功能嗎?

回覆 MMVV 的帖子

玩下就唔使進補啦。
參加學界比賽就唔同。

參加校隊,有tag along玩吓,有要求高,想贏、想變特異功能。

後者就要外補,甚至外面操先係主菜,加入校隊係順便。

回覆樓主:

有些校隊的教練會"溫馨"提示你要私補 (當然係跟佢啦)

雲牛 發表於 17-5-29 11:28

利益衝突?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

此風不可長。我見有教練校隊只作一般日常對打體能訓練,私補才教技術。

judy 發表於 17-5-29 12:43
此風不可長。我見有教練校隊只作一般日常對打體能訓練,私補才教技術。 ...

就是這樣,呀仔唔知好開心說想入校隊,其實只因可能有靚衫製服着,我也不打算再私補(有時間不如一家人玩吓開心吓),但好驚到時個個私補唔補唔得。

我仔係乒乓球校隊。入咗 一年,一直冇外補。呢個暑假學校會有堂上,教練自己也有,學校嘅時間唔就我,所以選擇教練小組私補,之前未係校隊時,學校冇暑期班俾興趣班(只有校隊先有),所以舊年我仔報康文署的班。

回覆樓主:

要問阿仔入校隊是為了興趣或者是想代表學校打學界賽事。如果為為興趣當然不用在外加訓。

如果唔求攞獎,唔外補最大downside就係下年不被挑選,呢樣睇得開就天大地大。

如果打得好, 可以考下青苗計劃:
http://www.lcsd.gov.hk/tc/progra ... t/sd_prog/yats.html
‹ 上一主題|下一主題