用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 9月升小五,有咩要早啲預備?
go

9月升小五,有咩要早啲預備? [複製鏈接]

如題,小兒今年升小五,請問有經驗家長,有咩要幫佢早啲預備呈分試?或者某啲課程方面要早啲幫佢打底?先多謝分享及賜教!
   8    0    0    0

dendenmama 發表於 17-5-29 01:16
如題,小兒今年升小五,請問有經驗家長,有咩要幫佢早啲預備呈分試?或者某啲課程方面要早啲幫佢打底?先多 ...
我女女都係升小五, 佢最弱數學, 我暑假同佢報咗數研暑期班, 佢仲叫我主動報9月既恒常班, 佢話開學睇下邊個阿sir教, OK就可以先報一兩個月, 睇下測驗成績OK再決定繼唔繼續。

另外, 今個暑假我會設計一個中文&英文既課程自己教佢, 希望佢中作同英文整體可以好D。

little_yolky 發表於 17-5-29 18:13
我女女都係升小五, 佢最弱數學, 我暑假同佢報咗數研暑期班, 佢仲叫我主動報9月既恒常班, 佢話開學睇下邊個 ...

我女都係升小五, 又係數弱少少文科強, 所以8月開始一, 三, 五去上英數預備班, 中文她不錯又喜歡閲讀, 她已開波睇左射鵰, 呢個暑假佢應會睇埋神鵰咁啦, 另外加游水, 去下旅行,camp咁, 如果可以去做下義工

回覆樓主:

醒目開學勳章

回覆樓主:

我大女都是升小五,暫時未安排任何活動,因為日日返學,放學去補習已經很辛苦,暑假想佢真正休息。

littlelamlam 發表於 17-5-29 22:42
我女都係升小五, 又係數弱少少文科強, 所以8月開始一, 三, 五去上英數預備班, 中文她不錯又喜歡閲讀, 她已 ...
唔好睇金庸啦, 老老實實搵D好既散文同古文佢睇下, 同佢一齊欣賞啦, 分析點樣係一篇好文, 點樣係好中文。

little_yolky 發表於 17-5-31 09:44
唔好睇金庸啦, 老老實實搵D好既散文同古文佢睇下, 同佢一齊欣賞啦, 分析點樣係一篇好文, 點樣係好中文。 ...

點解吾好睇金庸? 我中一時追金庸, 中文突飛猛進啵, 不過古文又咩推介? 佢呢個age會吾會覺得好悶呢?

littlelamlam 發表於 17-5-31 09:56
點解吾好睇金庸? 我中一時追金庸, 中文突飛猛進啵, 不過古文又咩推介? 佢呢個age會吾會覺得好悶呢?
...
因為時間有限, 要睇既嘢係無窮, 咁就去睇D更有用囉。唔係話金庸唔好, 但去到中一、二honey moon時先睇啦。

我响商務買過兩本小學生讀古文的, 入面D古文都比較簡單易明。悶, 所以咪要阿媽一齊睇囉。

little_yolky 發表於 17-5-31 10:03
因為時間有限, 要睇既嘢係無窮, 咁就去睇D更有用囉。唔係話金庸唔好, 但去到中一、二honey moon時先睇啦。
...

近日我係圖書館借左呢本比亞女睇都不錯

littlelamlam 發表於 17-5-31 09:56
...
因為金庸太好睇,會沉迷,呈分試沉迷睇小說就會出事,快d睇完了左心事?睇完係會翻睇,一樣咁沉迷
中文能力係會突飛猛進,但中文考試唔止係考中文能力,仲有考試技巧同課文內容,只係中文能力進步對中文成績唔係決定性

總結:如果有得揀一係小三小四睇,一係中一中二睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-5-31 10:30
因為金庸太好睇,會沉迷,呈分試沉迷睇小說就會出事,快d睇完了左心事?睇完係會翻睇,一樣咁沉迷  ...

小三, 小四太細吾一定會揀啵,不過我諗, 如果呢小五呢個暑假佢睇都ok既(我女而家小四, 用左一個星期課餘時間來睇射鵰, 背晒咁濟), 睇書點都好過打機既

回覆樓主:

湊熱鬧,自己俾不良漫畫給孩子自由選,有鬼太郎,魔幻等。。好似小學中文成績一般,佢成績連補習社都唔收佢,為有請私補小四打好底,派中文中學考全級尾尾,學校有將功補過制度,做圖書助理員,現大學一樣喜看小說。。。

回覆 little_yolky 的帖子

路過問下, 讀古文是因小五六會出古文題目, 還是古文的文章有助中文作文 ? 多多指教!

係小學已經有文言文, 唉現在又係考試週, 昨天叫佢自己溫完就考佢, 但溫成幾個鐘都係唔識, 皆因溫個時係度玩, 唉!
真係噴血, 都忍唔住罵佢, 不過我地話得佢多佢自己都沒引啦又覺得我地煩, 但見佢個種懶散既溫習態度就真係... ...  有時真係好想唔理佢連考都唔考佢, 等佢自己緊張下攞幾多分都好,但又過唔到自己個關, 到五,六年級又話要呈分, 唔理又唔得, 大家有沒有同感, 可能離了題, 但有時會問自己我係唔係太緊張? 有咩好既方法? 真係好頭痛.
Debby

Xmasxxx 發表於 17-5-31 13:16
回覆 little_yolky 的帖子

路過問下, 讀古文是因小五六會出古文題目, 還是古文的文章有助中文作文 ? 多多 ...
純粹個人喜好而已。只為修身, 培育有古典氣質既女孩。當然, 學古文有助鞏固中文基礎亦是事實。

little_yolky 發表於 17-5-31 10:03
...

好認同。時間有限,可以嘅話揀啲好啲文章睇。不過由於我唔識分辨文章好唔好,所以我都係上edb download 教局推薦啲文章,揾啲阿仔有興趣或我嗰年代讀嘅文章(如差不多先生、木蘭辭……)比阿仔睇。可能文章比起中文書嘅字數少,加上我伴讀,阿仔唔抗拒。

Little yolky, 我想知點樣教孩子分辨文章的質素,有書可以推介嗎?
另外,可以影小學生讀古文嗰封面睇吓嗎?我上商務網見唔到有。

謝謝

S-Kwok 發表於 17-5-31 16:20

好認同。時間有限,可以嘅話揀啲好啲文章睇。不過由於我唔識 ...

點樣教孩子分辨文章的質素 <=======  俾多D好既好睇, 同佢分析多D, 佢哋咪識分囉。因為俾小朋友揀, 佢哋一般會揀D無咁好既, 所以, 自由既同時亦要有規限, 所以要伴讀我哋揀既文章。

教育局D文章都好唔錯的。本書等我返去影俾你睇。

回覆 S-Kwok 的帖子

我地好d, 五年級開始時, 學校會自編印一冊 "古詩欣賞" 比小朋友, 內有1x 首古詩, 老師會教, 亦會叫小朋友先備課, 即係阿媽教左先

細細粒媽咪 發表於 17-5-31 13:25
係小學已經有文言文, 唉現在又係考試週, 昨天叫佢自己溫完就考佢, 但溫成幾個鐘都係唔識, 皆因溫個時係度玩 ...
好彩阿女只係小四, 書入面得幾篇古詩, 仲未有古文。佢兩個鐘意讀古文鐘意到不得了, 因為背得快, 如果默書要背白話文, 佢哋就好激氣, 一邊背一邊鬧。

我100%肯定當年我讀小學時係無讀過古文的。因為臨小六學期尾, 教晒書, 中文老師教咗一篇《猫捕雀》, 佢話中學時多文言文, 同學未接觸過, 所以教一課等我哋有個譜。

little_yolky 發表於 17-5-31 16:26
點樣教孩子分辨文章的質素

唉…最慘阿媽唔識分折╮(╯▽╰)╭

little_yolky    發表於 17-5-31 16:39
‹ 上一主題|下一主題