用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想問一般珠心算學幾耐可以參加比賽和考試? ...
go

想問一般珠心算學幾耐可以參加比賽和考試?

小朋友K2
想問下如學半年到,考試一般可考幾多級?

想問有咩比賽可參加?

回覆樓主:

何須學珠心算,目的?計快啲?仲要考試仲要比賽?數學講趣味講解難講挑戰,花時間去令小朋友機械式計數計得快有何意義?就算快到似計數機又點?到中學時咪一樣用計數機。

何不用呢啲時間玩多啲數學遊戲加強數感?

cherimama 發表於 17-5-27 16:49
小朋友K2
想問下如學半年到,考試一般可考幾多級?

你想用嚟做portfolio?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-5-28 10:35
你想用嚟做portfolio?

係呀

Christi 發表於 17-5-27 19:16
何須學珠心算,目的?計快啲?仲要考試仲要比賽?數學講趣味講解難講挑戰,花時間去令小朋友機械式計數計得 ...

會比佢試, 但如果抗拒都唔到我想就得
但我想知average係大概係點

有咩數字遊戲推介?

回覆樓主

Ivy_love 發表於 17-6-10 09:04
坦白說,學半年去比賽通常都無獎的。一般大型比賽都係5月,7月舉行。

至於考級數,就睇小朋友進度如何,一 ...

明白, 謝謝呢