用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 匯基(東九龍) 2017-2018 新生揮手區
樓主: CurtisBB
go

匯基(東九龍) 2017-2018 新生揮手區  

Joyceyim 發表於 18-10-25 16:18
請問荃灣線落車站近西鐵站嗎?

舊年同今年荃灣線頭站麗城~愉景新城~尾站綠楊。我估西站已經有290A可以返到學校,所以唔會停果邊。
同埋荃灣線只提供返學一程車

jk923 發表於 18-10-25 17:09

舊年同今年荃灣線頭站麗城~愉景新城~尾站綠楊。我估西站已經 ...
Thank you.

jk923 發表於 18-10-19 20:39
兩港島線,一荃灣線

請問可提供港島線資料嗎?謝謝!

littlelamma 發表於 17-9-21 18:28
interview模式,我忘掉了,只記得有groupinterview。
學校的事, 以我所知道的如下:
-       愉快學習,不算谷 ...

你好littlelama  想請問一下,如phy  chem bio 等分三term上,每term是三個幾月嗎?會否三個幾月內要讀晒人地一年嘅課程?唔該晒。

WanSze 發表於 18-11-11 00:06
請問可提供港島線資料嗎?謝謝!

金鐘線,香港仔線。

jk923 發表於 18-11-11 09:23
金鐘線,香港仔線。

Thank you!

lily1113 發表於 18-11-11 08:11
你好littlelama  想請問一下,如phy  chem bio 等分三term上,每term是三個幾月嗎?會否三個幾月內要讀晒人地一年嘅課程?唔該晒。

除了phy、chem、bio 分三 term 分別上一科; history、geography、中史同樣分三 term 分別上一科

舉例: 中史
我上年曾經向 S1 中史老師問你嘅問題. 其他津校 S1 教一年中史, 但 UCCKE 只教一個 term (~3個 term), 會有咩分別. 當時中史老師講教一年嘅學校, S1朝代會教得深入啲及會教得多啲朝代, 而 UCCKE 卻由(印象中無教夏商) 周朝定春秋戰國開始教到魏晉南北朝就完, 而魏晉南北朝都只係略略好片面講吓一至兩堂就完.

S2 中史教隋唐....

所以你問 phy、chem、bio 都係同中史同一道理咁教三個月一科

小時了了 發表於 18-11-13 13:52
除了phy、chem、bio 分三 term 分別上一科; history、geography、中史同樣分三 term 分別上一科

舉例: 中 ...

多謝小時,你解答了我好多問題

jk923 發表於 18-10-25 17:09

舊年同今年荃灣線頭站麗城~愉景新城~尾站綠楊。我估西站已經 ...

hi jk923, 我想請問綠楊係大慨幾點上車? 是否得返學有校車? 校巴收費大慨多少? 謝謝!

想請教下, 滙基感覺是一間基督教非常濃厚既學校, 冇宗教信仰既家長有咩睇法呢? 簡介會中校長不停強調宗教, 怕學生被洗腦.