用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 匯基(東九龍) 2017-2018 新生揮手區
樓主: CurtisBB
go

匯基(東九龍) 2017-2018 新生揮手區   [複製鏈接]

回覆 CurtisBB 的帖子

錄音這部分我錄來錄去progress 都是沒有,打風我親自試下都不成功

littlelamma 發表於 17-8-23 16:58
回覆 CurtisBB 的帖子

錄音這部分我錄來錄去progress 都是沒有,打風我親自試下都不成功

我又唔知阿囝做了錄音部分未,我今晚問下佢再告知。(emoji)

我的小朋友英文做了兩版,估計數學做了不夠三十題
週記做了三篇。
明天見

回覆樓主:

想問明天家長830到校嗎,thx !

請問考試通常放幾點呀?
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

蛋姿姿 發表於 17-7-24 13:44
囡囡選普但不在港沒有去考普測入唔到普班,法文,term 3 ,1A

跟你小朋友班別1A,法文,普教一樣,多多指教。

homan911 發表於 17-9-16 19:10
跟你小朋友班別1A,法文,普教一樣,多多指教。

多多指教^^,她們全班已好熟好老友,我們家長睇下校長早餐或運動旅行日撞到冇hello~~

唔好意思! 打擾一下
請問滙基interview嘅模式是怎樣?
及可否分享這間學校活動學習時的細節?
唔該曬!

回覆 sarahwong 的帖子

我記得小時了了有詳細記錄interview過程的。你可找找。仔仔上學好開心。有日文和法文可選。音樂課是學小提琴。中或大提琴。有stem課室。剛裝修完。要用i pad上課。有游泳堂。學校很重視家校合作。有開家長學堂。學思達是教學方法。以上小小補充。有問題再問

tracy1972 發表於 17-9-20 10:39
回覆 sarahwong 的帖子

我記得小時了了有詳細記錄interview過程的。你可找找。仔仔上學好開心。有日文和法 ...

我囡囡也讀得非常開心,日日主動提早起身返學.
她很期待住宿社的日子
我也越來越喜歡這學校(emoji)(emoji)
是一間關❤️的學校(emoji)(emoji)(emoji)

sarahwong 發表於 17-9-19 13:40
唔好意思! 打擾一下
請問滙基interview嘅模式是怎樣?
及可否分享這間學校活動學習時的細節?

interview模式,我忘掉了,只記得有groupinterview

學校的事, 以我所知道的如下:

-       愉快學習,不算谷。我覺得校長很親切,我自己接觸過的老師都算友善,不過我接觸的很有限。

-       著重基督教信仰(聽說收生時不考慮學生信仰),聖經課是分開兩組,一些自小在教會長大的和沒多接觸督教信仰的學生,因為有不同程度的認識,安排分開上課,算比較照顧

-       聽說今年開始沒有分精英班

-       一班大約有30

-       有一班是普教中文

-       一年有三term,考完試先放長假

-       初中時人民科(中史、HistoryGeography ) 分三個Term 上課, 同學不用同時顧多科,即第一TERM教GEO, 第二TERM教Chinese history, 第三TERM教GEO

-       初中時Science (PhyChem Bio)分三個Term 上課,同學不用同時顧多科, 即第一TERM教CHEM, 第二TERM教BIO, 第三TERM教PHY

-       我從學校講解一些校規時(如髮型、校裙長度、球鞋的標準), 我覺得學校給予學生較大的自由度

-       電子教學,學生要自備ipad上課,學校曾演示給家長電子教學方法,都算互動和有趣,不過我唔覺得現時電子教學像政府說的可以節省書費,要帶書和ipad,書包還是重重的。學校有locker可減輕一點點

-       學校有泳池,PE有游泳堂

-       要學弦樂,自選小提琴、中提琴、大提琴或低音大提琴,入學時不懂也可以

-       要修多一種外語:日文或法文(自由選)

-       要讀EngLit

-       中一有一TERM要住宿舍,住宿費都唔平

-       學校搞很多家長活動、家長講座,很多都是自由參加的

-       F1–F6都要留校午餐, 逢星期三,一點放學,不過有些課外活動都在這時段

希望幫到你了解

littlelamma 發表於 17-9-21 18:28
interview模式,我忘掉了,只記得有groupinterview。
-       愉快學習,不算谷 ...

好詳細啊

另外, 今日睇到學校舊年有條片介紹學校點樣實踐 "學思達" 嘅片
https://www.youtube.com/watch?v=NgIqnFm6go8, 令我再多咗了解我女係學校上堂學習情況

"學校搞很多家長活動、家長講座", 真係幾多. 由今年9月至出年6月, 如果參加家長學堂(我報咗2期喇), 每個月大約有3日要返學校: 暑假時出席新生英文 Drama 表演 (1次) / 新生家長會(有4次) / 家長學堂(12堂) / 家長教師輕鬆談 (4次) / 與校長食早餐(1次)

如果參加埋家教會, 又或者做家長義工運動會/開放日...又或者參加11月學校旅行等, 做中一生嘅匯基家長參予學校活動, 真係好忙的

另一角度睇, 唔係咁多中學關心學生之餘仲放好多心機,時間及資源去關心支援家長, 匯基真係非常關心學生及家長嘅中學 (嗯! 唔係個個家長本人頂得順學校咁關愛家長
) (利申: 我 OK 頂得順)

littlelamma 發表於 17-9-21 18:28
interview模式,我忘掉了,只記得有groupinterview。
-       愉快學習,不算谷 ...
大家好..小兒今年P5, 我已經開始留意一下升中資料..

請問要學弦樂,自選小提琴、中提琴、大提琴或低音大提琴,入學時不懂也可以==> 這個是包括在校內課程還是要額外付費上課???

課外活動有其他樂器學嗎?  

謝謝各位

masterunion 發表於 17-9-22 16:11
大家好..小兒今年P5, 我已經開始留意一下升中資料..
請問要學弦樂,自選小提琴、中提琴、大提琴或低音大提琴,入學時不懂也可以==> 這個是包括在校內課程還是要額外付費上課???
課外活動有其他樂器學嗎 ?

學弦樂係音樂堂教的,不用額外俾錢。但學校亦有額外俾錢嘅弦樂班俾家長自己決定小朋友參唔參加,我就無參加。

課外活動有其他樂器學: 有樂器班(按堂數收費,全年約22堂, (學校通告無詳細寫有咩樂器班。) ;  樂團 (由老師甄選)

happy833 發表於 17-9-20 18:22
我囡囡也讀得非常開心,日日主動提早起身返學.
她很期待住宿社的日子
我也越來越喜歡這學校(emoji)(emoji ...

你囡囡就好啦!我仔就好似未適應,又話數學唔明又話要經常寫筆記又話小學好D,比較負面 ,希望佢開心上學去

homan911 發表於 17-9-24 10:52
你囡囡就好啦!我仔就好似未適應,又話數學唔明又話要經常寫筆記又話小學好D,比較負面 ,希望佢開心上學去

家長及小朋友加油啊!

我女返學返得好開心,她只係普通屋村中文津小,學業上她都係適應中。因為中文小學,我原本都係好擔心佢升中後嘅英文數學唔明而唔識計數,佢數學係暑假時已開始補升中嘅數學班,依家都仲繼續補緊數學 (但10月會轉另一間補習社補數),聽阿女講佢數學暫OK都識做,佢之前補習老師教過吓,所以上堂時知及明老師講咩。如果你想問我女邊間補習社,可以PM我。

反而我女反映佢英文及BIO呢兩科上堂唔明老師講咩,但好神奇HISTORY阿女上堂又聽得明老師講咩。今日我返教會問身邊教英文中學嘅老師教友,以及有小朋友讀緊英文中學嘅教友,我可以點樣幫我女?其中有幾個不約而同叫我要阿女要預習,預習下堂要教嘅課文,最唔明嗰啲科更加要預先睇定書,咁樣上堂老師教時會明多啲老師講咩野。我今晚開始會試下要阿女預習下星期嘅野。

小時了了 發表於 17-9-24 07:53
學弦樂係音樂堂教的,不用額外俾錢。但學校亦有額外俾錢嘅弦樂班俾家長自己決定小朋友參唔參加,我就無參 ...
THXTHX.. 因為仔仔學開管樂.. 如果學校有就更好

回覆樓主:

各位家長,想了解匯基多些為小女作升中準備。

想請教大家:

1) 匯基適合邊類型小朋友入讀?
2)學校教學、老師思維屬於傳統定開放類型?
3)所有活動、校隊、班務⋯⋯老師只會揀精英份子,定會俾空間唔同的學生都有機會嘗試參與?
4)STEM課程會重點嗎?即納入常規課程還是额外修讀?如果额外修讀,學校有足夠學額俾所有有興趣的同學參加嗎?
5)男女生比例平均嗎?會不會收男生多過女生?即升中女生難入過男生嗎?(純粹好奇)

暫時諗到咁多,希望各位前輩多多給予寶貴意見,謝謝。

ac917 發表於 17-9-30 14:25
各位家長,想了解匯基多些為小女作升中準備。

想請教大家:

第一及第二題,建議在開放日親身感受一下。http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2017/09/1819_S1_admission.pdf  Sat, Jan 13, 2018, (Open Day 10am-6pm)

3)所有活動、校隊、班務⋯⋯老師只會揀精英份子,定會俾空間唔同的學生都有機會嘗試參與?
匯基不是行精英制教育,所有人都有機會的。

4)STEM課程會重點嗎?即納入常規課程還是额外修讀?如果额外修讀,學校有足夠學額俾所有有興趣的同學參加嗎?
STEM課程納入常規課程,中一生由今年起每星期有一堂。STEM課程係唔係重點,如以中華基金vs匯基比較中華基金STEM課程重點好多。

5)男女生比例平均嗎?會不會收男生多過女生?即升中女生難入過男生嗎?(純粹好奇)
男女比例平均,但校長閒談時講過今年中一生女仔多過男仔少少。

小時了了 發表於 17-10-5 15:13
第一及第二題,建議在開放日 ...

非常感謝您回覆,其實咁啱上年同小女參觀過中華基金,感覺不錯,我地住中九龍區,中基比較遠,但似乎匯基比中基難考(唔知有冇估錯?)

匯基一月先open day實在太好,唔撞考試,到時必去朝聖,謝謝你
‹ 上一主題|下一主題