用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 math concept 的數學比賽有結果
go

math concept 的數學比賽有結果

setom 發表於 17-5-30 14:02
如果真正比賽同mock paper一樣模式, 就只有最後5題才是奧數, 不過這5題已經佔整份卷的38%了.

用ipad做獎品 ...

請問你地都係個人報名嗎 ?  因為仔仔小一, 係學校提名參加, 睇到 校際級別賽得優異獎, 其實呢種有無認可性 ?  仔仔從來無參加過數學比賽 ❣

setom 發表於 17-5-30 23:24
我兒子經學校報名(其實係求老師幫忙的, 因位學校報名免費)
以我愚見,這比賽暫時沒認受性可言.
...

多謝回覆, 其實無諗過仔仔數學程度可以代表學校比賽, 請問仲有邊d數學比賽可以比小一生參加 ?  因為仔仔今次攞到獎,佢對數學比賽好有興趣,但爬文見到都好似小三或 小四 以上先可以參加, 請分享一吓, 謝 ❣  

setom 發表於 17-5-31 22:57
今個學年的數學比賽都差不多收爐了, 下學年你小孩就是小二生, 不過小一小二生可參加的比賽也差不多, 來來去 ...

原來有咁多數學比賽, 真係唔知 ...

candice47 發表於 17-6-1 00:31
我仔係經學校報名嘅!第一次佢參加始南小學舉辦嘅港島區奧數比賽,係幼稚園發通告自愿報名嘅,果次佢拿到 ...

仔仔本身數感幾好, 經過今次攞到獎, 佢好似愛上數學咁,  叫我幫佢報哂所有數學比賽 ...  佢亦好有信心咁, 希望佢可以 keep住呢個鬥心,等新學期再留意吓d比賽日期。