用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46/48校網
樓主: 兔兔BB
go

46/48校網

LittleButter 發表於 17-5-30 09:39
或者應該咁講(以我所知的,有錯可協助更正):46網的學校學額是分開了比原區46網(比較多位D,以下稱第一條 ...

簡單講係46網學校部分學位撥咗比48網,所以根本就係分開兩個網抽,呢啲學位有啲喺46網係大熱,但對48網家長嚟卻是次熱,因為48網大把好學校㨂,排到排唔到啲借位學校。

兔兔BB 發表於 17-5-26 18:15
本身係48校網,但係心儀46果間浸信宣道會呂明才,今年填表應該點填好呢?請賜教~~~~thx (emoji)
...
呂明才好似唔多位借48.  得幾個.感覺上博唔過!

回覆 大檸樂 的帖子

就係少位大家唔敢搏,上年見同學仔搏中佐🤣

回覆樓主

如果本身係48的就要留意下年46有幾多位借比48,因為我知道有兩間暫時得9年開的學校係可以無限借位, 所以今年有好幾間學校已經減小借位比48(最小借2個),下年係未知情況會係點(因為多左兩個公屋邨就快落成)

KCHK 發表於 17-5-31 13:11
如果本身係48的就要留意下年46有幾多位借比48,因為我知道有兩間暫時得9年開的學校係可以無限借位, 所以今 ...

請問點樣知道學校會借幾多學位出黎呢?

兔兔BB 發表於 17-5-31 18:44
請問點樣知道學校會借幾多學位出黎呢?

毎年填統一表前就公佈學額

jkhn1234 發表於 17-5-31 19:46
毎年填統一表前就公佈學額

呂明才好好的嗎??

babyboy123 發表於 17-6-1 13:05
呂明才好好的嗎??

46是大熱了

明天9:30開估了

打算幾點去聖愛德華看結果?

回覆樓主:

hello各位~~有事煩緊想請教……
最近先知老公舊校搬左去樂華天主教,手握20分好大機會入讀,但係我對樂天一無所知……下星期要交自行表格唔知點填……請教大家意見……(emoji)(emoji)(emoji)

兔兔BB 發表於 17-9-19 14:12
hello各位~~有事煩緊想請教……
最近先知老公舊校搬左去樂華天主教,手握20分好大機會入讀,但係我對樂天一 ...
樂天中派位表現 :

升讀B2A-B1中學比例
2013/2015: ~30%
2014/2016: ~23%

二線中既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-19 14:35
樂天中派位表現 :

請問呂明才升中如何呢? 日前去參加簡介會, 會上校長話佢地有成50% band 1 生, 但睇返的升中學校就只有3x% band 1.何解差咁遠? 佢地有9x% 升中派首三志願, 係咪選校過份保守?或是觀塘區升中真係咁激烈?

heisonmama 發表於 17-9-19 15:50
請問呂明才升中如何呢? 日前去參加簡介會, 會上校長話佢地有成50% band 1 生, 但睇返的升中學校就只有3x%  ...
其實, 不少學校話自己學校有 XX% B1 學生同佢地話叩門一定要 111 一樣.

有公佈派位資料, 起碼大家有得估計, 無的話, 自己諗.....

如果觀塘競爭大攪到50%跌去3X%, 咁應該唔只佢一間會有呢個問題..... 如果係咁, 兩間兆強同聖馬太咪隨時有7X%-80% B1? 咁真係變神校了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-19 14:35
樂天中派位表現 :

請問和牛基顯比較呢?

Evachau 發表於 17-9-19 17:31
請問和牛基顯比較呢?
牛基顯從來沒有公佈資料, 無沒估計.

如果佢同油基顯相若, 即升B1大約3X%, 如果較油基顯差, 咁應該同樂天差不多

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:33
牛基顯從來沒有公佈資料, 無沒估計.

如果佢同油基顯相若, 即升B1大約3X%, 如果較油基顯差, 咁應該同樂天差 ...

Thx for sharing

問題係唔知道會唔會有借位,而且要在九月後公布。

想問問我情況係同樓主調轉,我住46網但心儀48網果邊既小學(中上既小學比較多,交通亦方便D),我個女應該得15分,咁可以點揀?THX~

回覆樓主:

有事請教,20分自行去聖公會李兆強,係咪要抽?