用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校與普通學校
樓主: laabc
go

名校與普通學校  

laabc 發表於 17-5-26 14:56
有感而發,不喜勿插。
名校之所以名,其實係讀書既氣氛同背後既家長發功。大部分報考無論直私津名校的家長 ...

名校用的書和普通學校用的書實在相差太遠了。什至學的東西有些是高一級的。對於名校學生升中是不須要擔心涵接問題,因為小學課程巳學過(加上他是英語教學,中學時不用從新去記英文生字),但普通學校要就其他小朋友程度,加上用中文教學。就算升了英中,也要從新記過英文生字。名校的課程十分緊貼中學要求而設計學習先後次序,會因應時代須求課程轉變的。我認為師資可遇不可求,我以前讀band3中學,老師十分有愛心,但為了就程度較弱的同學而把會考課程教得太慢,搞到操past paper時間不足夠,成績很難有起色。

Charlotte_mom 發表於 17-5-27 15:06
每一間大學都有收生時間表,小一派位都有時間表、直資私校都有收生日期
當人地申請自己on居居miss左,就只 ...

oh now i get it. u disagree with no. 2....not no.1 response! definitely school does matter!

Charlotte_mom 發表於 17-5-27 15:14
極度同意!我間中學就係放羊食草型。jupas只負責派表同收表。
幾廿年前,自己又唔係叻,父母學歷又唔高,d ...
Hello Charlotte Mom,
Longtime no see!!!!
Remember me?
How are you and your family doing?

Let's PM chat!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

學校講明課程為涵接band 1A中學,所以深係預左。
同學質素也很重要,沒粗口和沉迷打機(越遲接觸呢2樣野越好)

Charlotte_mom 發表於 17-5-27 15:14
極度同意!我間中學就係放羊食草型。jupas只負責派表同收表。

成日聽說近边間讀边间,最重要有快樂童年; 再看看学校的Promotion: 愉快學習,有教無類。
明白每个家庭環境不同,但如果連遊戲規則未熟讀,冇用心用功去研究研究这个教育制度,出路,点解學校有不同定位……傳統名校,活動教学,愉快學習等等等,对小朋友實在不太公平了.

名校..... 好多謂名校, 其實都只係有名無實
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-29 10:36
名校..... 好多謂名校, 其實都只係有名無實

你呢句說話,我d教書(直資&官津)同學&朋友成日都提,叫我唔好神化名校&直私。

laabc 發表於 17-5-26 14:56
有感而發,不喜勿插。
名校之所以名,其實係讀書既氣氛同背後既家長發功。大部分報考無論直私津名校的家長 ...
其實一間學校係咪名校/普通學校.一線定三線.唔係單單一兩(氣氛/家長)因素令佢出名或者成功.仲有好多 校長理念/管理,老師質數,等等都好重要

咁似我間中學都係咁. hkce 放榜前就派本"學友社"放榜指南.叫你有事打去搵佢地.我地報8科ce. 有3個老師真係盡心盡力幫到我地去應付ce.其他的...等出糧收工.

methy 發表於 17-5-29 10:43
你呢句說話,我d教書(直資&官津)同學&朋友成日都提,叫我唔好神化名校&直私。
...

呢句真,因為坊間吹捧到變神校,確實太誇張。

Chirley    發表於 17-6-2 10:45

大檸樂 發表於 17-5-29 10:45
其實一間學校係咪名校/普通學校.一線定三線.唔係單單一兩(氣氛/家長)因素令佢出名或者成功.仲有好多 校長 ...

同意。名校不是一朝一夕的事,也不是單單以成績而論。能傳承學校的名聲,一定在各方面也能保持。當中努力,不可能是某方面的努力就能做到。個人覺得無論家長、學生或學校,在德智體群美都能做到一定水準,這才能算是「名校」。

kwan_kwan3 發表於 17-5-27 15:25
名校用的書和普通學校用的書實在相差太遠了。什至學的東西有些是高一級的。對於名校學生升中是不須要擔心 ...
亦都可以咁講.就算大家都係用同一出版社同一本書.校長/老師課程編排+教法已經有好大分別.有經功有心嘅老師同岩岩入行嘅又己經係一個對比.(當然我唔係睇少新人).但教學經驗係好重要.

mytambb 發表於 17-5-29 11:02

同意。名校不是一朝一夕的事,也不是單單以成績而論。能傳 ...
冇錯,要經得起時間洗禮.一間學校要崛起唔係易事.日後保持一定水平梗加唔簡單.每一代校長+老師+學生+家長(呢個年代)都有付出!

醒目開學勳章 王國長老

大檸樂 發表於 17-5-29 11:00
咁似我間中學都係咁. hkce 放榜前就派本"學友社"放榜指南.叫你有事打去搵佢地.我地報8科ce. 有3個 ...

我間勁到,中四五有5款套餐(4文一理)。我揀b餐。
食完b餐,AL可供選擇嘅散餐之中,唔夠科揀夾硬要我讀科無讀過嘅。勁唔勁?

mytambb 發表於 17-5-29 11:02

同意。名校不是一朝一夕的事,也不是單單以成績而論。能傳 ...

True

其實, 揀學校主要睇是否適合小朋友, 而非只看只否"名校".

Charlotte_mom 發表於 17-5-29 15:57
我間勁到,中四五有5款套餐(4文一理)。我揀b餐。
食完b餐,AL可供選擇嘅散餐之中,唔夠科揀夾硬要我讀科 ...
一樣喎. 我地好D 4個不同餐(A,S,C,T)發展你嘅所長.但F6只開S班問你點簡...如果夠腳嘅開多班A. 但多數都唔夠.或者叫S班D人不如講A喇,可能有更好出路..一模一樣!

醒目開學勳章 王國長老

大檸樂 發表於 17-5-29 17:08
一樣喎. 我地好D 4個不同餐(A,S,C,T)發展你嘅所長.但F6只開S班問你點簡...如果夠腳嘅開多班A. 但多 ...

你話呢類學校,自己果幾科都未攪得掂,唔同家長解釋大學選科有幾奇?
好彩有你支持下,陣間人地以為我作大