用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣知係自行面試收左,定係攪珠入左? ...
樓主: hohei
go

點樣知係自行面試收左,定係攪珠入左?   [複製鏈接]

之前有post講過,話放榜當日收到嘅註冊通知單上,有一個位置印嘅英文代碼,係表示自行入左,但我搵唔返個post 😞
我自行1、甲1及乙1都係填同一間中學

中學同小學一定知學生是否自行入左,但就唔會同學生/家長講

hohei 發表於 17-5-27 21:48
之前有post講過,話放榜當日收到嘅註冊通知單上,有一個位置印嘅英文代碼,係表示自行入左,但我搵唔返個po ...
我估係中学份学生list先会有代碼,咁多年都冇人肯定係点入,派位证上点会洩露呢!

hohei 發表於 17-5-27 21:58
中學同小學一定知學生是否自行入左,但就唔會同學生/家長講

除非中小學有聯屬關係,都可能有d機會會知。否則我唔覺得小學會知個學生係自行定大攪珠入某間中學。

其實知黎做乜,最緊要入咗想讀嗰間,我仔而家讀緊嗰間係自行二,但填表係乙一,所以從來我唔會諗自行收定抽入,對我黎講目標為本既原則係最緊要入到想入嗰間就ok

點會無分別,大家心底裏都知有分别。因為無可否認,學校响幾百人裏面揀你入去喎,一定自我感覺非常良好嘅。所以咪好多人好想知究竟係學校揀我入去,定大抽獎碌入去囉。
特別Band one ,入到去當然全部叻仔叻女,之後長路漫漫,最後可能碌入去叻過自行嗰d學生亦唔奇。但開學—刻知自己自行入係型好多嘅

就我個人而言最緊要入到,理佢係点入吖!

Yanamami 發表於 17-5-26 23:42
其实知黎做乜?
揀哂两间跨区,甲部填其他学校,入到咪知-定係自行~
...

我冇咁分開填表,但我們當是自行入,因為點計都是OK
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

kkhon 發表於 17-5-28 00:46
就我個人而言最緊要入到,理佢係点入吖!

下一個問題是讀唔讀得上!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-5-28 09:57
當你深思熟慮揀合適既中学時,呢个根本唔会係疑问~事关自行唔到你乱搏大霧,只有大抽獎符碌入先要担心啫~

Yanamami 發表於 17-5-28 10:30
當你深思熟慮揀合適既中学時,呢个根本唔会係疑问~事关自行唔到你乱搏大霧,只有大抽獎符碌入先要担心啫~ ...

我不會用符碌,只是分三個級別而非五個,相對較低級別的會好難捱!

ANChan59 發表於 17-5-28 09:57
咁呢个问题大喇,真系要谂清楚至好填,尤其抽奖表。

kkhon 發表於 17-5-28 12:21
咁呢个问题大喇,真系要谂清楚至好填,尤其抽奖表。

這是現實問題,但部分家長忽略這點!就算有光環,讀唔掂,對學生及學校都不好!

回覆 ANChan59 的帖子

例如B1c 碌入St Mary 扭盡六任都讀吾上,打沉学习興趣好大鑊啫。

kkhon 發表於 17-5-28 12:40
回覆 ANChan59 的帖子

例如B1c 碌入St Mary 扭盡六任都讀吾上,打沉学习興趣好大鑊啫。 ...

但抽到就好開心!

即使同一組別學生, 的確在中一時成績有差別,

我其實唔相信呢個差別大到無法在六年內消融或收窄。唔相信按一個人在12歲的能力, 就判定佢18歲的能力

最終未能做到, 不是因為差距大, 是因為沒有用到有效的方法及努力來消融

回覆 MC1128 的帖子

我的理解有不少組別尾學生的是靠死操,呈分試勉勉強強入到那個組別,抽簽入到心儀學校,入到中學會跟唔上是好正常。你所指的那些學生,可能未盡力或者未發力才有機追得上!
我識幾個你女兒的師姐師妹,都是死谷爛谷升原校中學,結局都是往英國升中,她們父母好坦白,就是跟唔上!

MC1128 發表於 17-5-28 13:48
即使同一組別學生, 的確在中一時成績有差別,

我其實唔相信呢個差別大到無法在六年內消融或收窄。唔相信按 ...
禁唔同人又確实有唔同既能力既,你講係後天努力,但亦有先天係要接受。能力上或者可以用时间提升,但當中个人性格亦可能左右結果~又係番去大塘小鱼情况,点解有人可以咬紧牙关力爭上游,有人安於现狀接受现实,又卻实有人一厥不振。

ANChan59 發表於 17-5-28 15:24
回覆 MC1128 的帖子

我的理解有不少組別尾學生的是靠死操,呈分試勉勉強強入到那個組別,抽簽入到心儀學校 ...
正正係勉強無幸福~

Yanamami 發表於 17-5-28 15:25
正正係勉強無幸福~
我地上咗岸,人到無求最坦白   
‹ 上一主題|下一主題