用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣知係自行面試收左,定係攪珠入左? ...
go

點樣知係自行面試收左,定係攪珠入左?   [複製鏈接]

之前好似帶post講中一註冊信有得睇係自行面試收左,定係攪珠入左,但唔記得左個post係邊,有冇人冇資料?
   3    0    0    0

如果自行同甲一乙一係相同學校,唔會知,除非你自行兩間同甲一乙一唔同,咁你咪知
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

hohei 發表於 17-5-26 11:24
之前好似帶post講中一註冊信有得睇係自行面試收左,定係攪珠入左,但唔記得左個post係邊,有冇人冇資料? ...

只有中學先知

其實中學本身都唔肯定,只有教統局知

妹妹頭    發表於 17-5-26 14:12

係呀,中學一定知...
因為...........
考完pre-s1....
成績好果d外校生咪自行入.
成績冇咁好果d外校生咪抽獎入囉...........

little_yolky    發表於 17-5-26 16:22

kennyklt 發表於 17-5-26 14:10
其實中學本身都唔肯定,只有教統局知
點解呢? 如果中學自行收咗佢, 個學生有出現, 咁咪係自行收囉。因為如果個學生放該校自行二, 而自行一收咗, 咁就一定見唔到個學生。如果中學自行無收過該生, 但注冊時見到佢, 咁即係大抽奬入啦。

little_yolky 發表於 17-5-26 14:16
點解呢? 如果中學自行收咗佢, 個學生有出現, 咁咪係自行收囉。因為如果個學生放該校自行二, 而自行一收咗,  ...

如果中學A收學生甲,但學生甲將中學A放自行第二志願。學生甲嘅第一志願唔收,但中學A嘅自行學位唔夠派俾第二志願,所以儘管中學A收學生甲,自行階段學生甲係冇獲得學位。
在大抽獎學生甲仍然有報中學A,又剛好抽中收咗中學A,咁最後中學A都唔會知道學生甲究竟自行還是派位入讀。

kennyklt 發表於 17-5-26 16:06
如果中學A收學生甲,但學生甲將中學A放自行第二志願。學生甲嘅第一志願唔收,但中學A嘅自行學位唔夠派俾第 ...
如果中學收40人, 學生甲係中學收生名單40名內, 咁中學咪知佢係自行入囉。其實中學A係唔會知道學生甲既自行順序, 中學A放學生甲名單放得前, 就算學生甲放A校係自行二, 學生甲一定入到。入唔到就只係因為A校將學生甲放响名單好後既位置, 學生甲前面既收生已塞滿40人。

little_yolky 發表於 17-5-26 16:18
如果中學收40人, 學生甲係中學收生名單40名內, 咁中學咪知佢係自行入囉。其實中學A係唔會知道學生甲既自行 ...
但現實情況是.....不管多熱門的中學,總有一些被中學A自行收了但跳到他校.,e.g.直資/自行一 的學生,.
所以中學A比EDB的自行收生清單會是 40+40後備
如學生甲是排在自行收生清單50th,最後又入到中學A,真係好難講是自行入or抽獎入架wor ..

小鹿揀學校 發表於 17-5-26 16:37
但現實情況是.....不管多熱門的中學,總有一些被中學A自行收了但跳到他校.,e.g.直資/自行一 的學生,.
所以 ...
是的, 所以中學只可以知道自行收生前部份既學生名單, 一定係自行入。稍後位置的就好難講了。

little_yolky 發表於 17-5-26 16:39
是的, 所以中學只可以知道自行收生前部份既學生名單, 一定係自行入。稍後位置的就好難講了。 ...
但諗諗下,其實中學想知一定check 到..
在自行收生名單中.eg. 40+40後備,頭果40位"巳入學"的學生就一定係自行收架啦...easy!!! ..........

little_yolky    發表於 17-5-26 17:14

小鹿揀學校 發表於 17-5-26 17:09
但諗諗下,其實中學想知一定check 到..
在自行收生名單中.eg. 40+40後備,頭果40位"巳入學"的學生就一定係 ...

無論自一定自二,正選定後備,頭3x 或4X一定係自行入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 17-5-26 16:18
如果中學收40人, 學生甲係中學收生名單40名內, 咁中學咪知佢係自行入囉。其實中學A係唔會知道學生甲既自行 ...

係,你啱
剛剛再睇返教統局段片,原來我到今日仲仍然有誤會

little_yolky    發表於 17-5-26 17:59

其实知黎做乜?
揀哂两间跨区,甲部填其他学校,入到咪知-定係自行~

Yanamami 發表於 17-5-26 23:42
其实知黎做乜?
...

舊年我正正係咁揀, 所以一定知阿女係自行入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 17-5-26 23:42
其实知黎做乜?
...

阿仔當年, 甲1, 乙1是自行2
派位自行1, 所以肯定是自行派入。
小學亦十分肯定, 說明是自行派入。
但看到小學在派位總表, 有螢光筆劃上部份人記號, 不知是否老師做功課, 推算自行或統一派位或其他標記用途。

hohei 發表於 17-5-26 11:24
之前好似帶post講中一註冊信有得睇係自行面試收左,定係攪珠入左,但唔記得左個post係邊,有冇人冇資料? ...

唔會知,除非跨區學校!

BSCYL 發表於 17-5-27 12:39
阿仔當年, 甲1, 乙1是自行2
派位自行1, 所以肯定是自行派入。
小學亦十分肯定, 說明是自行派入。

有朋友個女小學低我女一屆,去見家長傾揀中學,咁啱見到我女那屆的資料,又咁橋看到我女個名,係寫上自行一,所以小學可能知也唔出奇!

我女兒班上許多同學來自他區, 因為統一派位不可能跨區, 所以知道一定是自行收佐.

回覆 YDLFATHER 的帖子

咁都有機會甲部收嘅。
‹ 上一主題|下一主題