用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 吳耀杰 (9歲)《我只是個孩子》
go

吳耀杰 (9歲)《我只是個孩子》

https://youtu.be/0TSMz2xUHZ8

吳耀杰《我只是個孩子》
詞:吳耀杰/泰歌
曲:泰歌

我想告訴大家 每一個孩子都是獨一無二的

隔壁鄰居小明 期末又考了第一
王大媽的孫兒 鋼琴她過了十級
我爸戰友的兒子 一口流利的英語
我媽同事的女兒 有深厚的舞蹈功底
聽到這些消息 我只能默默不語

你們的期待 我都明白在心底
無憂無慮的日子 已經變成回憶
晚上睡覺常常夢見 做錯的那道題
我拿著試卷不敢去簽名 因為分數沒到老爸的預期
我知道少壯要努力 可為什麼要和別人比

我只是個孩子呀 其實我也會調皮
我只是個孩子呀 給我多一些擁抱吧
我只是個孩子呀 請給我一隻畫筆
我只是個孩子呀 讓我為童年畫出最美的四季

身邊的小伙伴 都要忙著到處學習
哎 成績怎麼樣啊 變成了禮貌用語
地球上有一種孩子呀 叫別人家的孩子
可在我心底 老爸老媽 我不想比

我只是個孩子呀 其實我也會調皮
我只是個孩子呀 遊戲裡有我的秘密
我只是個孩子呀 讓我的童年留下最美的回憶

我只是個孩子呀 別拿我和別人比
我只是個孩子呀 請給我一支畫筆
我只是個孩子呀 讓我為童年畫出最美的四季

讓我的童年 再多些快樂吧

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

所以家長都要三省吾身,盡咗力愛護和栽培,小朋友做成點,去到乜嘢水平,多少都有命數。

如果家長一路睇實性情、品格發展,小朋友一路有學習興趣,知識日積月累,終究唔會太差。有人講過人人在起跑綫爭崩頭,但能夠持之以恆,終身學習的少,成功路上其實唔係咁擠擁。

Binlojai    發表於 17-8-21 16:10
Ahbee02    發表於 17-5-26 14:03

Jane1983 發表於 17-5-26 07:39
所以家長都要三省吾身,盡咗力愛護和栽培,小朋友做成點,去到乜嘢水平,多少都有命數。

如果家長一路睇實 ...
我既目標只係教到佢哋唔好做乾物女同啃老族就已經完成任務, 相對應該容易辦到。

回覆 little_yolky 的帖子

你放咁多精神落去教,唔會啦

Jane1983 發表於 17-5-26 08:51

你放咁多精神落去教,唔會啦
我開始覺得可能係我同C6精神分裂或思覺失調。

原來, 响呢個世界上, 只有我同C6成日唔滿意阿細既表現。佢班主任好滿意, 佢playgroup啲老師好滿意, 噚日剛剛派咗佢校內學樂器評估老師既comments, 老師話:阿細係班入面既開心果, 成日將困難既樂曲用快樂既態度去表現及學習, 令到課堂好輕鬆, 佢係work hard, play hard既典範。

好誇張, 係咪佢班同學仔實在曳得好緊要呢? 我諗, 可能我同C6要book一book睇下E生了。

little_yolky 發表於 17-5-26 10:48
我開始覺得可能係我同C6精神分裂或思覺失調。

原來, 响呢個世界上, 只有我同C6成日唔滿意阿細既表現。佢班 ...
我覺得係妳地潛意識將佢同家姐比較,「點解家姐係咁而妳唔係?」
家姐用認真既態度去活,細妹用享受既態度去活,俗語有話:no pain no gain,喂阿妹妳咁no pain仲邊有gain呀,呢句說話真係好俗
Learning to Read, Reading to Learn.

因為亞細有個好似亞大的家姐,自律、乖巧和勤力,所以係好多地方比落去。但其實你將佢單獨睇,佢算係好乖。
好似我細個,讀書都係算叻,中學band1A,公開考多A。但我家姐係小學、中學年年考第一,異常乖和勤力。咁一比之下,我咪...

MASAYA 發表於 17-5-26 11:18
我覺得係妳地潛意識將佢同家姐比較,「點解家姐係咁而妳唔係?」
家姐用認真既態度去活,細妹用享受既態度 ...
我一直都唔相信gain一定要pain的, 雖然我知道好多人都相信。我自己一直學習得好愉快。不過, 阿妹真係遊戲人間, 佢乜都可以玩一餐的。噚口叫佢溫書, 佢係都要响書架攞個手指鉈螺轉一輪至去溫書的。

Jane1983 發表於 17-5-26 11:18

因為亞細有個好似亞大的家姐,自律、乖巧和勤力,所以係好多地方比落去。但其實 ...
其實, 只要唔叫佢溫書做英文功課, 佢D日常嘢仲乖過家姐架。

家姐成個港女咁, 阿細就唔一樣, 成日寫信俾我多謝我, 家姐前排考試唔合格, 又寫信鼓勵家姐(所以佢中作應用文寫信好高分, 格式絕對唔會錯); 星期日工人姐姐放假, 佢見我煮飯好忙, 又會主動掃地; 我有時放工攰瞓响張床度唔郁, 佢會主動幫我dup骨; 去街市買餸又會幫我攞餸; 我唔舒服會斟暖水我飲, 係佢自己斟熱水+凍水喎, 真係好乖架。

不過讀書係差D囉。

little_yolky 發表於 17-5-26 12:00
其實, 只要唔叫佢溫書做英文功課, 佢D日常嘢仲乖過家姐架。
女生性...母倍感安慰... 妳仲有乜好不滿,初小成績唔駛見人,玩住讀都得啦,只要明白課堂內容,已唔駛擔心

MASAYA 發表於 17-5-26 12:04
女生性...母倍感安慰... 妳仲有乜好不滿,初小成績唔駛見人,玩住讀都得啦,只要明白課堂內容,已唔駛擔心 ...
佢最大既問題, 其實只係睇書太少啫。呢樣都好易辦。

咁睇呢d,真係乖女典範。

little_yolky 發表於 17-5-26 12:07
佢最大既問題, 其實只係睇書太少啫。呢樣都好易辦。

你雞蛋裡找骨頭!
兩姊妹真係無得頂

Jane1983 發表於 17-5-26 12:19

咁睇呢d,真係乖女典範。

身在福中的典範!

Jane1983    發表於 17-5-26 14:39
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-5-26 12:00

我覺得小朋友懂得感恩、懂得照顧家人需要好緊要,這些孩子其實活得好幸福。

雖然我仔唔識睇人眉頭眼額,但我仔好識感恩、好識照顧我,好令我窩心,少少事會多謝我,小三男孩子喇,依舊每日都要攬幾次,激嬲我會主動要一個big hug, 有次仲煮埋午餐比我,個米粉有菜有肉,排得好靚,仔嘅行為有時真令我有反思,我成日讚佢好識照顧我、懂感恩哩!

wan_sosin 發表於 17-5-26 13:12

你雞蛋裡找骨頭!
職業病, 有咩辦法, 我做編輯就係要將所有可能既錯處挑出嚟。

S-Kwok 發表於 17-5-26 13:51

我覺得小朋友懂得感恩、懂得照顧家人需要好緊要,這些孩子其 ...
講起來,我囝(中一)都很嗲,每天仍要與我和爸爸攬攬啜啜。但他脾氣不好時(似爸爸),對我們也很惡,不過發完脾氣後總要互相言和攬頭攬頸一番,他話唔想我們永遠嬲對方,一家人要和氣收場。他無你囝囝咁乖會煮野比我食,反而會因為貧吃食埋家人個份。

little_yolky 發表於 17-5-26 14:09
職業病, 有咩辦法, 我做編輯就係要將所有可能既錯處挑出嚟。

都明嘅,我都係出版社做過part time!  

之不過,兩個女係人,唔係書囉!
但你都好多地方做得好好,咁亦唔可以要求所有父母都完美。

little_yolky 發表於 17-5-26 14:09

就是呢,人係會有職業病的,老公做Audit也是專挑人嘅錯呢見佢教囝囡就是他們不達他標準的地方來說我常叫他說話技巧些先讚後指點江山不是好點嗎

YanKanMom 發表於 17-5-26 14:22
就是呢,人係會有職業病的,老公做Audit,也是專挑人嘅錯呢。見佢教囝囡就是挑他們不達他標準的地方來說, ...
做audit既仲攞命