用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

我嗰個,科科都唔多掂。又鬧又鼓勵咩招數都試過。但佢係打不死的小強,呢頭鬧到世界大戰,好快就冇事,關係係就係冇影響,但永遠冇效果

回覆 littlecath 的帖子

小朋友他日的EQ可能就此練成

littlecath 發表於 17-5-29 18:14
我嗰個,科科都唔多掂。又鬧又鼓勵咩招數都試過。但佢係打不死的小強,呢頭鬧到世界大戰,好快就冇事,關係 ...
咁似我囝, 考幾多分合唔合格都無咩所謂, 考試卷都可為了快D做完亂填, 老師都話恨鐵不成鋼.

我在家同佢真係日日世界大戰.  

希望每天開心渡過 ;-)

回覆 ar_mak 的帖子

幼稚園時,我陪仔游水,踢波,捉象棋,小學時,我陪仔踩單車,打籃球。。。。。
睇落,我仔嘅老豆真係唔夠稱職

實在亦唔係個個爸爸適合教小朋友,有d躁狂,教兩下就發脾氣;有d要求低,覺得咁上下就得,呢d嘢遲早自然會識。所以唔係個個亞媽放心比老公負責。

babywoman 發表於 17-5-29 19:08

小朋友他日的EQ可能就此練成

好處係,唔使擔心佢會做空中飛人。壞處係,唔可以有任何期望,因為唔會改。

little_yolky 發表於 17-5-26 16:08
但係我實在懶, 又易攰(可能濕重), 如果我好似級一同學仔阿媽咁勤力, 我諗阿大都唔會止係依家水平。不過, 我 ...

可以分享下級一小朋友媽咪係點架? 做左咩會變級一架? 好奇。。。

我老公教小朋友好OK, 可能親子關係好, 只係佢勁忙, 無咩時間.

身邊有個例子,阿爸要求高,阿媽tum 人叻,互補不足,works out v ok.

回覆樓主:

家長邊個叻就教邊樣,爸爸媽媽唔會樣樣識晒,我老公對中國文化同歷史好熟,當然佢教,其餘大部份都係我一手包辦,包括體育,音樂,視藝。
老公都唔會過問我太多,因為加多把口,有時會令小朋友混亂,除非我開聲叫佢幫一下,佢先出手。

ar_mak 發表於 17-5-30 02:15
如果你係同意,咁我先講.
因為如果你係唔同意,而我又再去講,咁我地就好容易變成討論,咁大家都會好辛苦.

我唔想同意, 但事實正是如此。

我教兩隻嘢教到血壓高(我), 又喊晒(阿女), 但出嚟個成績, 同C6教係一樣, 但我無見佢血壓高同阿女喊喎, 佢哋溫書時仲响度笑到卡卡聲。

santakit 發表於 17-5-31 00:29
可以分享下級一小朋友媽咪係點架? 做左咩會變級一架? 好奇。。。
那位媽媽真係勁勤力, 當然女女亦是勁勤力。

其實, 講到課外書閱讀量, 應該唔會有小學生超出我阿女好多。但係, 人哋就用腦袋, 阿媽會俾練習做, 科科都有(常識我唔知有無), 又有閱讀量, 又有技巧, 仲要熟能生巧, 咁又少咗不小心既錯。阿媽跟足成年, 零舎不同!

初小時, 佢阿媽係科科target 96分或以上架。

little_yolky 發表於 17-5-31 09:59
那位媽媽真係勁勤力, 當然女女亦是勁勤力。

其實, 講到課外書閱讀量, 應該唔會有小學生超出我阿女好多。但 ...

真係好欣賞人家
人地噤勤力真係冇得好講,吾只自己勁力喎,仲教到自己個小朋友都勤力,人地勁係應該既
同埋做野efficient真係都好關建!
睇啱方向搵啱方法真係吾同d . 運動員要win都要有個好教練!

唉~我而家都仲係矇剩剩。。。

不過日日都好係有dd進步既,例如我啱啱發現左溫默書要早幾日開始,日日close book寫一次,寫吾出就睇下再寫,只要一日寫一次,就默之前嗰日就會差吾多記到8899,其實吾洗溫到好辛苦。
其實是要響個腦都recall次數多d, 分散時間日日recall就記到。

我都仲摸索緊。。

不過我想家長plan好晒,會吾會其實個小朋友只是靠家長,一冇左呀媽,就handle吾到d學業? 一到中學就要真係小則友醒先得 , 呀媽都要將嗰套武功響小學就要傳授比小朋友。。

santakit 發表於 17-5-31 10:25
真係好欣賞人家
人地噤勤力真係冇得好講,吾只自己勁力喎,仲教到自己個小朋友都勤力,人地勁係應該既
同 ...
咁就緊係有D既, 除非個細路好自覺, 學習咗阿媽既方法為己用。好似我大女, 成日唔用腦, 我跟貼就考1X, 唔理佢, 就考2X, 可以差咗10名。係好氣結架。

我女兒小二剛中文試测只得6x分(失分最多阅讀理解),也已專補了一年和平時做些練習。中文温的時間是四科中最多,真的很失望!  請問有冇過來人經驗分享可以令中文有大的進步。

wan_sosin 發表於 17-5-31 09:45
家長邊個叻就教邊樣,爸爸媽媽唔會樣樣識晒,我老公對中國文化同歷史好熟,當然佢教,其餘大部份都係我一手 ...

科科都系我教!我仲要有三個,全部學術及學校事務我負責。所有課外活動我處理,就算出去玩,打波,游水等等都系我帶!
‹ 上一主題|下一主題