用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-5-26 14:07
有乜出奇, 我大女好例子啦, 佢中英閱讀能力真係唔駛再多講, 但係佢英文成績係班入面頭幾名, 但中文只係中游 ...

原來是這個原因。可否分享吓統測温習的方法?謝謝

woyj 發表於 17-5-26 14:17
原來是這個原因。可否分享吓統測温習的方法?謝謝
根據學校出卷模式溫囉。

IloveJJ 發表於 17-5-26 12:39

小學啲英文淺過中文好多!

因人而異,小學D英文未必低過中文喎,都係睇番學生本身,甚或讀边類學校。有人睇HP英文原著,有人睇HP翻譯版。

little_yolky 發表於 17-5-26 14:21
根據學校出卷模式溫囉。

謝分享

自己出卷……要整理吓

woyj 發表於 17-5-26 14:29
謝分享

自己出卷……要整理吓
係架, 大女前兩三年, 每年大考我都整一mock卷佢歎下, 第一年100分, 第二年97分, 舊年因為阿細, 唔得閑整, 只根據佢弱項俾練習佢做, 都有全班第二高分, 但今年叫佢自己揀練習做, 就得返8X分了, 所以自己整mock卷係好重要, 但你要事前study晒佢D功課, 同埋測考模式, 對證下藥至得。

中文係象形文字系統, 係好難學,
同英文兩回事, 小朋友頭腦發育未完善,
學唔到咪遲D學, 大左都學唔到咪認命o羅,
天生我材必有用, 到你老左咪又係只求個仔女
可以有空時陪下自己, 搵到食咪得o羅

little_yolky 發表於 17-5-26 14:38
係架, 大女前兩三年, 每年大考我都整一mock卷佢歎下, 第一年100分, 第二年97分, 舊年因為阿細, 唔得閑整,  ...
band1阿媽,子女讀書前,父母先讀
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

mch411 發表於 17-5-26 14:46
中文係象形文字系統, 係好難學,
同英文兩回事, 小朋友頭腦發育未完善,
學唔到咪遲D學, 大左都學唔到咪認命o ...
因為係象形文字系統, 有聲符、形符, 對小朋友嚟講好易理解。英文就攞膽, 記晒26個字母, 全部無意思, 要死記, 所有生字就係呢26個字母既組合, 話學phonics好D咩, 但又唔係一定啱, 只係有幫助。一種係有樣睇意思, 一個係要死記, 你話邊個易呢?

little_yolky 發表於 17-5-26 16:03
因為係象形文字系統, 有聲符、形符, 對小朋友嚟講好易理解。英文就攞膽, 記晒26個字母, 全部無意思, 要死記 ...
咁簡體字呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-5-26 15:59
但係我實在懶, 又易攰(可能濕重), 如果我好似級一同學仔阿媽咁勤力, 我諗阿大都唔會止係依家水平。不過, 我實在太懶了, 佢一年四測兩考, 科科都話要同佢做mock卷, 我真係命唔長。真係好佩服勤力既媽咪。

回覆 MASAYA 的帖子

係ga,要仔女做B1學生,亞媽都應該要求做B1媽。

MASAYA 發表於 17-5-26 16:07
咁簡體字呢?
我哋唔講呢D嘢。

回覆 MASAYA 的帖子

簡體字都一樣咁教,其實簡體和繁體係好易通。

phyllislau 發表於 17-5-25 14:24
都係一個好提議,試下先

有我陪你呢 ~ 我都係呈分啊,我係有試過寫而呀仔有興趣睇我寫啲咩,因為我不是大作家程度, 所以同佢地距離無咁遠, 佢地覺得易睇和易學上。
有時補習老師會將我的文章跟呀仔分析,呀仔帶時又真係用得番㗎。

MASAYA 發表於 17-5-26 15:59
小學生如果父母睇緊d,功課溫書唔外判,阿爸阿媽自己教,又無唔好采讀間寶校,仔女成BAND 1生唔難架,小學階段父母對仔女學業有幾重視,同仔女成績成正比,又可以培養好學習態度,所謂習慣成自然,細路仔自自然然會視讀書、功課為學生既本份。

當然,凡事有例外,自己跑既細路都有,不過,通常係人地既仔女。

little_yolky    發表於 17-5-29 17:34

ar_mak 發表於 17-5-28 01:43
有兩點極之重要而冇講,要補番講.

1. 同仔女點都係以關係行先,關係好,你講野佢信你;關係差,講金句都冇`作用 ...

第2點係咩?

ar_mak 發表於 17-5-28 01:24
屋企已經裝哂閉路電視無死位,睇得好緊!

父母教係好好多,原因係小朋友會得到學習的方法.
PS1:父親教,威力大過媽媽教 <========== 你覺得係咩原因呢?

話說剛過去既統測, 常識C6負責阿大, 我負責阿妹。出嚟既結果係阿大好過阿妹, 依家C6好驕傲喎, 話佢叻過我喎。
‹ 上一主題|下一主題