用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差  

tkinwong 發表於 17-5-25 19:54
其實問題是什麼?唔識寫字/詞彙薄弱?作文時諗唔到要寫什麼還是不識寫?

樓主先要弄清楚根源。

你所講的都係

Yanamami 發表於 17-5-25 20:33
个人經驗,我大女由幼稚園我親自教,已拉牛上树,所以好明白你心情。整个小学佢中文去盡都係B, 名次呀呈分 ...

明白, 我只可以盡能力去幫下佢

我女一樣是小4, 一樣被中文拉低晒... 唯有同自己講佢係外國人學中文係難D架喇... 係阿Q左D....

phyllislau 發表於 17-5-25 23:14
明白, 我只可以盡能力去幫下佢
都小五了, 你唯一可以做既, 似乎係盡力拉高佢好既科目成績, 中文就盡人事了。佢自己諗得通, 就會放返心機落中文度, 諗唔通, 你迫佢都無用。

我屋企樓下阿仔, 今年小五, 英數常無問題, 數學仲幾好, 但中文就.........佢阿媽已經搵人專補, 但佢阿仔有專注力問題, 阿媽日日係咁鬧, 小一鬧到小五, 由鬧到10:30到今年鬧到11:00, 真係鬧到連C6都話:不如我去買六合彩, 中咗搬屋囉, 鬧到我都想發顛。

盡量爭取其他科高成績, 搵個亮點, 考D二線直資。

IloveJJ 發表於 17-5-26 11:02
我又八卦,搬屋唔駛等中六合彩,一賣一買就得啦!呢幾年,度度升。

近排都少人提中6合彩可以乜乜乜,一賣一買都未必夠補差價,除非幾期無人中,又或大搬細,既例外 ~

我想問中文唔合格既係咪都係幼稚園時期重視英文多d? 我個先中後英,明明都係中強英弱,但中文成績都係比英文差,英文通常全級前列,中文唔見左影
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我先英後中,選中文強的幼稚園,慢慢肯看中文書,但中文要保持A係要努力的。

IloveJJ 發表於 17-5-26 12:39

小學啲英文淺過中文好多!
我個英文成績小一至小三都冇乜變化,中文成績就由接近滿分一路下滑,小一真係蜜月期
btw, 但名次就上升,即係其他人跌得仲勁...
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆樓主:

其實吾同學校既中文課程及程度會吾會好吾同?
名校,直私,普通津校
係咪好吾同,改卷的嚴謹度都會好吾同?
另會否同學太強? 對比起來較弱?
有聽過話80幾成都話差吾多包尾。。
我真係好多時上EK都吾明 家長話成績吾好,低分 etc etc exactly是咩意思?
邊道可以搵到資料? 等我有個reference

MASAYA 發表於 17-5-26 12:53
我個英文成績小一至小三都冇乜變化,中文成績就由接近滿分一路下滑,小一真係蜜月期
btw, 但名次 ...

我個先英後中,幼稚園也著重英文。小二開始狂睇中文書,英文成績平穩,中文越見'進步。我看是先後問題,而是時間分配在哪科

woyj 發表於 17-5-26 13:56
我個先英後中,幼稚園也著重英文。小二開始狂睇中文書,英文成績平穩,中文越見'進步。我看是先後問題, ...
我個大量時間睇中文書,小三睇緊修煉呢類青少年小說,英文仲係睇緊alice's adventures in wonderland原著童書,中文能力係比較好,但成績上就唔係

MASAYA 發表於 17-5-26 14:01
我個大量時間睇中文書,小三睇緊修煉呢類青少年小說,英文仲係睇緊alice's adventures in wonderland原著童 ...

我個近期睇Percy Jackson. 夜晚睇射鵰(電視劇) :p, 佢話暑假要睇原著,我覺得佢未必睇得掂……

MASAYA 發表於 17-5-26 14:01
我個大量時間睇中文書,小三睇緊修煉呢類青少年小說,英文仲係睇緊alice's adventures in wonderland原著童 ...
有乜出奇, 我大女好例子啦, 佢中英閱讀能力真係唔駛再多講, 但係佢英文成績係班入面頭幾名, 但中文只係中游。點解? 唔駛問阿貴, 你同我都係差唔多, 由得佢自由發展, 無乜系統咁針對佢測考溫習吧。剛剛個統測, 佢終於問我, 我教佢點樣針對測考溫書, 今次中文統測係全班最高分果個。

little_yolky 發表於 17-5-26 14:07
有乜出奇, 我大女好例子啦, 佢中英閱讀能力真係唔駛再多講, 但係佢英文成績係班入面頭幾名, 但中文只係中游 ...
英文成績頭幾名,中文成績第一,只要數學不失,安安穩穩

MASAYA 發表於 17-5-26 14:13
英文成績頭幾名,中文成績第一,只要數學不失,安安穩穩
數學.........係中下...............