用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門攻略 軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)重禮貌 ...
樓主: elbar
go

小一叩門攻略 軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)重禮貌 [複製鏈接]

taxibird 發表於 17-5-26 12:29
邊間就唔講了, 只能說是一條龍女校。其實我想指出嘅係, 教師黎講, 我覺得兩間學校分別唔大, 一樣都會有教 ...
學生質數當然有分別啦...但...真係可以咁肯定老師質數對學生成績無影向 ?? ~~~

mcl203 發表於 17-5-26 12:35
學生質數當然有分別啦...但...真係可以咁肯定老師質數對學生成績無影向 ?? ~~~
...

即係咁, 一間學校咁多老師, 實會老師好有老師唔好, 至於遇到邊個, 睇你小朋友好唔好彩啦。就算同一班, 都有同學好叻, 有同學好差。我唔係否定老師的影響力, 但無需要覺得B1學校老師一定係最好, B3果D完全唔得囉, 咁對B3學校老師都好唔公平。我喺B3學校的確遇到好幾個非常好嘅老師, 其中有一個我直頭係覺得我呢世人遇過最好的老師

回覆樓主:

每個人對好老師既感受同要求都唔同,有人需要老師一字一句做足碌屎去教書,令學生喺學術層面得到知識,亦有老師識得用啟發既方法令學生懂得尋求知識,似mentor多過teacher,呢類老師會喺中學尤其高中較多,所以遇唔遇到啱自己既老師都好重要。當然hea教嘅老師當然存在啦。

hppa    發表於 17-6-1 16:53

Felix223 發表於 17-5-26 09:16
何以見得派入皇仁、QC的軒小學生成績係未夠班?是否有數據?請指教。

QC收一線小學前三至前五名,我唔信贏唔過兩軒10名以後果班人囉,唔使數據都知呢班靠聯系入的同學一定揮唔贏人哋啦我侄女話齋,佢間二線小學入到好多華英但幾個要留班一樣,比你入到要讀得到先得㗎

manlee22 發表於 17-5-27 01:18
QC收一線小學前三至前五名,我唔信贏唔過兩軒10名以後果班人囉,唔使數據都知呢班靠聯系入的同學一定揮唔 ...

這是事實。

只靠同校網入及聯系位入皇仁的學生要好好裝備自己。否則跟不上同學的成績,連校內入理科班的機會都無了,小部分人更會失去自信,成績下滑。

QC在自行階段,靠學校名聲,收到全港各區頂尖成绩的前列分子,是精英中的精英,競爭力超强,完全超班。

回覆 manlee22 的帖子

以我所知級頭几名入了皇仁也是入皇仁精英班,亦听聞四十几抽入的同學,留了班也追不上 ,天外有天,人外有人,有八成机會入讀,難道要放棄留級排位較後那些同學嗎?另區內亦有些人是抽入,相信尾個班亦有其他小學。

dreamdream081 發表於 17-5-27 03:48

讀書真是講天分的,有時真唔係勤力可以追到,特別皇仁果D神校

chrischeung 發表於 17-5-27 09:44

以我所知級頭几名入了皇仁也是入皇仁精英班,亦听聞四十几抽入的同學,留了班也追不 ...

我嘛講咗囉前10仲可以囉,後10真是得罪講句真是去包尾果批啦

chrischeung 發表於 17-5-27 09:44

以我所知級頭几名入了皇仁也是入皇仁精英班,亦听聞四十几抽入的同學,留了班也追不 ...

其實呢個post 係比需要叩門軒小家長作準備,每一間中學、就算名校都梗會有「墊底」的一班成績下游的同學,我又唔覺得咁要label人家學校唔夠班。傳統名校已經個個都識,唔通EK只是圍住嗰兩間新派一條龍的學校來轉?咁想要其他學校的家長咪揾唔到想要的資訊?

Felix223 發表於 17-5-27 20:27

其實呢個post 係比需要叩門軒小家長作準備,每一間中學、 ...

無人講佢哋唔夠班,怎解分band -3?,係已經將學生分類入自己適合的學校,唔一定要非入名校先有出色,咁不如依自己的能力入一間適合的學校自己讀得又無咁大壓力。

manlee22 發表於 17-5-27 21:05
無人講佢哋唔夠班,怎解分band -3?,係已經將學生分類入自己適合的學校,唔一定要非入名校先有出色,咁不如 ...

你剛剛所言我認同,因應學生能力選擇合適的學校。我其實回應返上層有D家長的意見,不過佢已經改了幾次原裝的留言。

manlee22 發表於 17-5-27 21:05
無人講佢哋唔夠班,怎解分band -3?,係已經將學生分類入自己適合的學校,唔一定要非入名校先有出色,咁不如 ...

咁事實上又何以解釋何謂"適合性", 除非我地一早用成績名次去作為適合與否既唯一標準,否則,作為一個第三者,如何可以否定一位成績中下既學生,佢地並不適合在該中學就讀,但佢地可能好享受佢地現有既中學生活。

mcl203 發表於 17-5-27 23:10
咁事實上又何以解釋何謂"適合性", 除非我地一早用成績名次去作為適合與否既唯一標準,否則,作為一個第三 ...

呢個係個人選擇問題,如果自己係精英學校排後面都自我感覺良好可以繼續影響唔到其他人㗎,正如有D學校老師勸退,老師好心提醒你唔適合,你都可以繼續㗎。自己認為0k就0k啦,無必要再討論呢個問題了

仲未明點解QC要係精英學校...若未能乎合要求...被要求離校係可以理解...該學生係唔適合就讀該學校

原來...中學要分精英與否...自覺唔係精英就要考慮清楚...是否要係甲1/乙1填上QC了...咁本區小學又幾多位級1-3可以乎合入QC既基本條件...一旦成績中下就係唔適合...會被要求離校係可以理解~~~

mcl203 發表於 17-5-28 00:01
仲未明點解QC要係精英學校...若未能乎合要求...被要求離校係可以理解...該學生係唔適合就讀該學校

原來... ...

據知皇仁好好,可能是官校,不會要求成績不好的離校。
不過考得後的學生,要加把勁追回成绩,因有少部分學生最終成績差考不上本地大學。

最好還是成績夠top先好挑戰入頂級學校。

dreamdream081 發表於 17-5-28 07:37
據知皇仁好好,可能是官校,不會要求成績不好的離校。
不過考得後的學生,要加把勁追回成绩,因有少部分學 ...

自從轉考DSE以後, 香港暫時未有一間中學能令學生100%符合入讀本地大學學士學位既資格, 所以間間所謂神校其實都無一間既學生係100%入到U

校內排包尾其實唔緊要, 只要最後係DSE攞到33222+既資格入到U就OK. 就算年年級一, 萬一考DSE時衰咗其中一科主科(例如中文), 其它科就算攞盡5**都只能嘆句: 今年與本地大學無緣無用, 下年請早, 或出外深造吧!

入軒小入到QC既學生, 至少都達B1水平, 相比之下, 比靠直屬位上到中學部既B2學生, 點都輕鬆一截.

如果真係話要"量力而為", 咁應該咁所有有直屬B1中學既小學部B2學生唔好選直屬中學..... 不過, 咁要直屬嚟做乜?

hppa    發表於 17-6-1 16:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

個人經驗,用D甚麼全級第幾,成績夠唔夠頂,作為應否入讀某D強校準則係幾有趣。我小朋友當年相信未入過級8內,(事實佢地從來無排名次),考某強校以成績被取錄,若引用坊間愛用既入讀標準,級頭3先可以跟到,理論上應成為該校既少數民族,自信心會盡失好快會被勸退云云,豈料,預早準備既暑假學校保底班無佢份,呆坐一個暑假,分班組別派去中前列,又理應大㷛粥,墊梗底。在讀中,亦較不少全港頭級幾學生成績好一點點。用級幾 或 自評小朋友本身強度去以為係唯一標準,似乎,係得啖笑。

不少B1中學入U率超逾80%, 位處80%被認為跟唔上,理應勸退乎,若真有如此,選校似乎真係選錯只教"好學生"既中學 了,又似乎,原來咁多家長接受現實理應如此 , 讀書應該求名次,須知6年小學尚佳成績,去到中學係存在不少個人變數,未必全歸中學教學水平因素~~~

hppa    發表於 17-6-1 17:03

mcl203 發表於 17-5-29 09:39
個人經驗,用D甚麼全級第幾,成績夠唔夠頂,作為應否入讀某D強校準則係幾有趣。我小朋友當年相信未入過級8 ...

有時候都睇到D咁嘅留言真係O晒咀!

Felix223 發表於 17-5-29 09:45

坊間講乜就當真理,真係唔知是否真係幫到小朋友選校了~~~

Felix223 發表於 17-5-29 09:45

坊間講乜就當真理,真係唔知是否真係幫到小朋友選校了~~~
‹ 上一主題|下一主題