用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 什麼是unseen dictation?
go

什麼是unseen dictation? [複製鏈接]

因為小時學校從來沒有考過, 即使幫過親戚的仔仔補習, 他的unseen dictation亦只是從一本英文書中抽部分內容來默, 而且當時只替那位小朋友補了很短時間, 所以亦不甚了解什麼是unseen dictation, 請問現在的unseen dictation的考核形式是怎樣的? 做家長的, 可怎樣幫小朋友準備? 是否phonics學得麻麻, 就一定難易考取高分?
   1    0    0    0

Unseen 即係冇得你準備,冇一定嘅範圍(深淺就跟返年級,但係用咩字就真係睇你學校鍾意點)。有 d 學校鍾意係圖書、學校課本抽出黎,有 d 就鍾意完全陌生。有 d 會一段小故事,有 d 就生詞、句子。

唯一準備就係多讀多睇多寫,未必一定關 phonics 事。Unseen 其實程度唔深,理應學生每個字都認識,只不過係一時串錯。我補習幫班小朋友準備默書,係我隨便攞伴讀本書嘅其中一段出黎默,默完要個學生自己讀一次。真係冇咩其他竅門

Unseen dictation根本唔預有準備, 英拚叻當然有著數.

monkeydiary 發表於 17-5-24 02:18
因為小時學校從來沒有考過, 即使幫過親戚的仔仔補習, 他的unseen dictation亦只是從一本英文書中抽部分內容 ...
無得準備, 一般佔好少分, 如果平時睇書少, 拼音又唔得, 就只有豪俾佢。中文都有的。

我小朋友的學校就是
一年班會有個範圍,例如IN THE PARK.小朋友自己識幾多寫幾多.當然越多越好.
高年班,無得溫.老師默書時讀課外的.靠聽力同平時多閱讀

我細個時都有,唔洗咁緊張。

回覆樓主

我地都無準備,因為太多,根本唔知點温,但老師俾嘅提示係,你今年已學嘅範圍

因為小時學校從來沒有考過, 即使幫過親戚的仔仔補習, 他的unseen dictation亦只是從一本英文書中抽部分內容 ...

有,Dictation 其中 1 part, 2-3句,不要課本內容,但我見啲字係常見嘅。
阿囡話默前老師同佢地讀一次。可能小一,我覺得啲字都係好簡單,所以不需要特別預備

通常unseen 得几句 多數係書里后几版嘅生字
或reader 書里生字
‹ 上一主題|下一主題