用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假應如何安排避免虛渡? working mon 冇家人帶去興趣班 ...
樓主: santakit
go

暑假應如何安排避免虛渡? working mon 冇家人帶去興趣班。。   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-5-25 10:33
回覆 little_yolky 的帖子

趁細個控制體重係好,朋友個女似爸爸,好大隻比較肥,好快就揹住個「死肥婆」的 ...
其實佢都只係小肥, 主要係有D水桶腰, 對腳太粗, 有少少雙下巴。佢D同學仔好衰, 改佢花名叫吉野家。

IloveJJ 發表於 17-5-25 10:35
做運動有無戶外架?記得搽防曬,女仔出斑就有排攪啦!BK有個關於物理防曬既帖好好,你可以去參考下!阿green ...
緊係全部室內啦。不過大女好黑, 所以唔易出斑, 阿細好白淨, 已經出咗喇, 佢好唔開心。

IloveJJ 發表於 17-5-25 11:13
唔係黑一定唔出斑,白又一定出斑架!你俾佢搽咩防曬呀?有無補搽呀?一出咗就以後都有啦!
我細個就係無搽 ...
我同佢哋都好懶搽架。

IloveJJ 發表於 17-5-25 11:15
唔算肥呀!健康院條紙既身高同體重係咪同一個比率先?即係會唔會身高係25嗰條,而體重係75嗰條呢?

女仔發 ...
而家唔理生長線架喇,而家興目測架咋
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-5-25 11:25
而家唔理生長線架喇,而家興目測架咋
我好科學架!

佢身高係75%條線, 但體重係超過咗75%同9X%條線中間, 即係肥咗。

目測一d都唔係肥wor,咁都比人笑!? 又唔係幾公道。
點解叫吉野家?

Jane1983 發表於 17-5-25 11:40

目測一d都唔係肥wor,咁都比人笑!? 又唔係幾公道。
吉野家個logo係隻小肥豬..................
佢係下盤強勁。我好公道既, 一般响街買啱高度既褲, 佢褲頭同大脾都著唔落, 咪肥囉。而且細個時對眼好大架, 肥咗, 連對眼都細埋................佢依家要買鬆身褲架。不過可能pat pat大, 所以著傘裙好靚。

Jane1983    發表於 17-5-25 11:54

little_yolky 發表於 17-5-25 11:46
吉野家個logo係隻小肥豬..................
佢係下盤強勁。我好公道既, 一般响街買啱高度既褲, 佢 ...
吉野家賣牛肉飯... logo有豬既咩...?
Learning to Read, Reading to Learn.

santakit 發表於 17-5-24 14:05
其實我想考反入一間普通既直私,覺得學校支源多d...而家全校得一個NET咋。。
但見今年噤既狀況,死左心。 ...
好殘忍咁講,成績咁差如何轉直私?大部份,可能是所有直私都爭磞頭,希望收最好的插班生。小一50,60分是很差的分數。小二可能會唔合格,留班。如果可以的話,諗下唔返工,跟返緊自己個仔的生活。

piglet0529 發表於 17-5-25 04:46
唔好介意樓主小朋友只是小一生, 為何像是事事都依家大個仔了乜都要識自己做? 小一有適應期, 雖然現在已經過 ...
執錯書包,放錯野搵唔到,著錯褲一連串發生,有可能有專注問題,亦可能是太累了。晚上功課做到10點幾,換著我也神志清。功課做到咁夜,就唔好叫個細路執書包了。我仔多功課果排我都會幫佢執書包,比佢多些時間休息。而且,返到學校佢漏呢樣、欠果樣,個人會更混亂,又影響自我型像。仲有,要讚你個仔小一便自己穿校服!我個仔二年班,都係最近才自己穿校服,現在還經常調轉褲著。小一亦經常執錯書包,漏點,或放錯。我覺得好平常,小二已改善。仲有,現在食飯都係食到一身都係...

回覆樓主:

little yolky/ masaya/ i love JJ: 電視問題,我成日一反到屋企就見到佢用嫲嫲手機youtube送飯,跟本阻吾到。但因為如果佢吾食飯睇,佢吾會有時間睇,我就由得佢,到食完飯,要同佢講好耐好耐先肯停。。
我諗是否我方法吾好,我成日吾想做到夾硬收左部電話,想佢自己明白再睇就冇時間做埋d功課同睇書, 所以我就會係噤同佢講”再睇冇時間” etc 道理。。真係閒閒地要講半個鍾,常常如是, 我發覺真係攪到冇左好多時間。。
Iittle yolky: 。你大女好discipline哦! 暑假schedule有咩方法要小朋友跟? 冇keep log book?
Jane 1983: 我都好想暑假做好多野,但諗到,落實吾到,小朋友做吾到, 有咩方法可以有成效呢?
piglet0529: 本來我諗法同你一樣,覺得小朋友仲細,洗咩噤緊張,但發覺考直私考吾到,再上小一,要默書考試有計分,就發覺爭左其他人一節。連鋼琴老師都話佢完全吾似一個小一學生,我就發覺原來我吾知一個正常小一學生應係點,standard應去到邊度,我而家要起碼要佢做反一個"正常人"先。

其實我吾知其他mum係點,好小接觸,我本身反工及要進修,都幾忙,有時weekday都要反學,所以見佢吾到。但每當見到佢時,都吾會hea, 有道理就講道理,有日常知識就講日常知識,難得有時間就同佢睇書。 但總之都係慢過其他小朋友,我諗是否我方法吾好呢? 我講既野 教既野都冇要求佢記得和做到的,是否噤就攪到冇成效呢?

上堂遊雲,玩文具,吾見野,佢齊晒,但學校又冇推薦佢去d專注力小組之類

i love JJ: hahaha "leileifeifei型" 我真係笑左出黎,小朋友 exactly 係leileifaifai, 你大仔小四,我應要跟你取經了!

Olympian : 你話小二可能留班 ,真係嚇一嚇,我真係要睇緊d
我同意 如小朋友漏呢樣欠嗰樣,反到學校仲慌亂, 所以我一向都幫佢”包底”執好書包, 但再落去都吾係辦法,佢晚上做吾晒及執吾到書包,我等佢朝早把握起身至出門45mins既時間,自己睇時間攪掂佢,焗佢一定要快手。

santakit 發表於 17-5-25 14:09
little yolky/ masaya/ i love JJ: 電視問題,我成日一反到屋企就見到佢用嫲嫲手機youtube送飯,跟本阻吾到 ...
我都唔贊成冇晒娛樂時間,如果要睇卡通,定左每日有幾多時間睇,半個鐘就半個鐘,一個鐘就一個鐘,雙方商議,如果只係父母話事,佢一定唔會聽,但如果佢同意左,就冇得反口,夠鐘就要收
另外,娛樂時間唔只得睇卡通一樣,最理想當然係睇書去取代,但佢冇睇書習慣前就有睇卡通習慣,呢一刻好難改,亦唔好逼佢改,試下商量一日睇卡通一日睇書得唔得?都係如果佢同意就要執行,執法比立法更重要

每個小朋友發展都有唔同,自己觀察自己小朋友既情況係點,老實講,自己換衫、摺衫呢d自理,我諗係肯唔肯做既問題,而唔係做唔做到既問題,平日趕時間,佢唔做父母就要做,我明白,咁星期六日或暑假,應該時間較鬆動就要求佢嘗試去做,慢都唔緊要,最緊要肯嘗試,做得唔好唔緊要,小朋友就係要時間成長,一下子做得好就唔駛教啦

santakit 發表於 17-5-25 14:09
little yolky/ masaya/ i love JJ: 電視問題,我成日一反到屋企就見到佢用嫲嫲手機youtube送飯,跟本阻吾到 ...

你要靠長老睇住, 仲要係99, 一定事倍功半。佢要俾電子奶咀小朋友, 你都無得出聲。我屋企一直係軍訓式, 而且幼稚園專攻自理, 再加上兩個係女仔, 所以兩個discipline一直都OK, 只係阿妹唔多肯主動溫書而已。因為我由佢哋出世開始訓練, 一氣呵成, 所以過程都算順利。不過, 你仔仔都叫比工人帶大既好了。

屋企附近有無口碑好既功課班? 起碼食飯前可以KO功課同溫默書, 咁你可以爭取到多D時間, 又可以儘量少同99一齊, 減少睇手機既機會。趁暑假, 中英文書一日各一本, 陪佢讀陪佢睇, 至於技巧你再响EK search一下, 好多前輩有講過。儘快搵D好既暑期託管, 有功課做有嘢玩果D, 要先搣甩個手機癮, 真係好似戒毒咁, 咁細個, 毒癮未深, 儘快搣甩佢。自己辛苦D, 跟多D, 做人阿媽就係咁辛苦。

仲有, 你唔好諗住整個schedule佢跟了, 你個一定跟唔到的。都係請外援啦。
‹ 上一主題|下一主題