用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假應如何安排避免虛渡? working mon 冇家人帶去興趣班 ...
樓主: santakit
go

暑假應如何安排避免虛渡? working mon 冇家人帶去興趣班。。   [複製鏈接]

santakit 發表於 17-5-24 14:19
尋晚10點幾先做完大部份功課,手冊又吾肯寫,次次要我上網check學校有咩功課,尋晚有一本功課吾見左搵吾到 ...
明白你心情呀~
自理要從小訓練, 依家先係小一, 要訓練都唔遲, 但媽媽真係要下苦功, 亦希望家中各人能配合, 有時小朋友慣左依賴, 好多野唔使開聲都有人幫佢做, 到上左小學要自己黎既時候就搞唔掂...
我仔今年K2, 我都怕佢上小學會係咁...

LODAVID 發表於 17-5-24 15:46
自理真係好重要......今日大下大雨, 返學見到D學生(有D我目測都3年班)個個要人抺腳, 我仔又係咁.....我即刻 ...
我又記起大女小一時, 有一日落大雨。佢當日著雨褸, 返到學校除咗件雨褸摺唔到, 於是, 請路過既副校長幫佢。當時, 副校長笑笑口答:自己做啦。阿女摺極都摺唔到, 一舊塞咗落袋入面(都係一個方法), 然後放學同C6講:爸爸下次我要帶遮。

little_yolky 發表於 17-5-24 14:28
得罪講句, 阿仔做事真係唔多企理。要慢慢執返好佢。如果佢一放學就主動做功課, 係唔可能做到10點的。唔好諗 ...

一D都吾會得罪,上得來問都希望大家真心交流。
係呀,企理左個人先,我估佢同老人家相處得多,老人家吾organise 本身冇咩條理,所以佢吾知咩叫條理,放工反家食埋飯都8:30, 我真係要好好打握夜晚教佢d時間。

btw, 永安有黃埔軍訓營,去下會吾會有幫助?

MASAYA 發表於 17-5-24 14:41
而家咁睇,樓主既情況,應該搞好自理先,原本應該幼稚園時期學好自理,時間過左就算,趁暑假唔趕功課就應該 ...

真係“時間過左就冇”。。。
吾知點解自己常常后知后覺,但幼稚園當時真係覺得冇野架喎。。
佢吾識自理既問題,另外有d覺得是“宿命論”,係佢本身既皮性,。。我講左都覺得似係excuse..

回覆 little_yolky 的帖子

記得你個暑假時間表,除非你親身督住,否則無細路會跟住做的。跟到一半,已經係好乖啦!
暑假兩個月,我都好躊躇滿志,想睇多d書、提升吓學術、打波勁d、執吓泳姿、練多d琴。學識埋roller和踩單車...

little_yolky 發表於 17-5-24 14:15
理論歸理論, 俾佢揀書又唔代表佢會自動去睇。佢鐘意睇書既, 成績又唔會搞成咁, 係好現實既。

又講個故事 ...

可以推介邊D audio book 好嗎?

醒目開學勳章

回覆:santakit 的帖子

唔好介意樓主小朋友只是小一生, 為何像是事事都依家大個仔了乜都要識自己做? 小一有適應期, 雖然現在已經過了大半, 但如果家長中間沒有涥涥善㛢, 咁小朋友又點學識呢? 但如果已經傾盡心力而效果如此, 講真看到你形容小朋友的狀況似是專注力不足的問題, 有冇同老師傾過有關小朋友上堂的問題? 是否不專心遊雲?有冇玩文具? 是否經常不見東西? 一般津小小一有識別計劃, 如發現有以上問題便要找學校輔導傾下有咩幫到佢

piglet0529 發表於 17-5-25 04:46
唔好介意樓主小朋友只是小一生, 為何像是事事都依家大個仔了乜都要識自己做? 小一有適應期, 雖然現在已經過 ...
睇樓主應該未傾盡心力, 未發揮阿媽既小宇宙。

Jane1983 發表於 17-5-24 19:15

記得你個暑假時間表,除非你親身督住,否則無細路會跟住做的。跟到一半,已經係 ...
阿大話呢個暑假目標係減肥。所以佢安排咗一二五六日都有運動。

HappiMom 發表於 17-5-24 21:58
可以推介邊D audio book 好嗎?
個個喜好唔一樣, 阿女鐘意usborne個出版社果D。

little_yolky 發表於 17-5-25 08:41
個個喜好唔一樣, 阿女鐘意usborne個出版社果D。

那裡有得買?

benjuli 發表於 17-5-25 09:19
那裡有得買?
上網或書展,我通常書展買,因為平D。

楊玉環變趙飛燕?
運動好呀,身體好、心情好,陽光少女夠sweet!

benjuli 發表於 17-5-25 09:19
那裡有得買?
usborne個d audiobook, 好多圖書館都有得借埋
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

santakit 發表於 17-5-24 19:12
真係“時間過左就冇”。。。
吾知點解自己常常后知后覺,但幼稚園當時真係覺得冇野架喎。。
佢吾識自理既 ...
教左同做到係兩回事,做唔做到係後話,最少父母自己要行出第一步,冇可能等小朋友自己諗通而學識,如果係咁就唔駛教育
有心唔怕遲,承上,過左就諗返都冇用 (除非有細佬妹),諗下之後點教佢仲好
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-5-25 08:41
阿大話呢個暑假目標係減肥。所以佢安排咗一二五六日都有運動。
減肥係終身目標,提提佢,唔只係暑假目標

little_yolky    發表於 17-5-25 10:22

Jane1983 發表於 17-5-25 09:31

楊玉環變趙飛燕?

因為佢唱霍小玉, 成日俾人笑佢係霍多肉。做林黛玉, 又俾人話肥咗既林黛玉。

佢兩個食嘢都唔多, 我懷疑歸根究底, 係因為阿妹無時停, 所以瘦D, 佢就無時郁, 所以肥。

趁細個控制體重係好,朋友個女似爸爸,好大隻比較肥,好快就揹住個「死肥婆」的花名。佢而家高小,開始青春期,唔開心,話要減肥,但佢食得多又無運動開,好難減。
‹ 上一主題|下一主題