用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假應如何安排避免虛渡? working mon 冇家人帶去興趣班 ...
go

暑假應如何安排避免虛渡? working mon 冇家人帶去興趣班。。  

暑假應如何安排? 小一男仔,
日間得嫲嫲照顧,冇家人方便帶佢去興趣班。
吾想佢日日響屋企on居居,
可以點?
要日日比練習佢要佢完成?
定比佢日日去家附近的補習班上兩個鐘?
定有咩方法好?
佢成績及根底都吾好。。我好希望暑假可以打好個底
家附近的補習社質素又吾好
好似浪費晒d時間噤。。
暑假應做咩好? 同點樣做好哦?

醒目開學勳章

好多NGO有全日暑假托管,多數會跟功課/預備下一學年學業,有小組活動,有D重有戶外活動。可以去附近NGO問下。

回覆樓主:

上網查*暑期託管*...路德會如荃灣路德會半日玩足全個暑期,小童群益會,YMCA有day camp ,沙田宣道社区中心有全日托管,循道衛理等等

santakit 發表於 17-5-23 19:56

根底唔好,好多時媽咪要努力!平時返學咁辛苦,回家要趕功課。暑假日間去托管做來年功課,去兴趣班。媽咪朝九晚六,放工吃完飯,休息下,跟著温習上年度的功課(唔好把書掉左)。咁樣可以打好個底,讀上去人又有信心,又練下讀書態度。心又唔會太散……。你睇下可行嗎?

JJDBB 發表於 17-5-23 21:12
根底唔好,好多時媽咪要努力!平時返學咁辛苦,回家要趕功課。暑假日間去托管做來年功課,去兴趣班。媽咪 ...

時間安排好重要,每日要做什麼就list出來,有去玩放鬆,有學習嘅。或者去學一樣運動。運動可以令孩子堅持,好正面的。

我屋企附近間社區中心好多小朋友都係草根家庭,父母都要打工,日頭得爺爺嫲嫲公公婆婆睇,甚至冇人睇,佢地暑假參加好多中心活動,例如參觀、日營、興趣班,有時候中心都會繼續有日間託管。通常都玩到八月底,所以得閒就睇下附近有冇中心提供呢 d 活動同服務,如果冇,中心班阿 Sir 同姑娘都會願意幫下手,睇下有咩其他中心可以幫到你。

如果你唔鍾意屋企附近補習社,不如考慮請上門導師?咁樣嫲嫲唔洗走來走去接送咁辛苦,仔仔都有得學野。唯一問題係好多時候都貴過補習社。

回覆樓主:

搵暑期托管要快,好搶手,好多已開始報名,你現在還未搵都有點遲

剛剛報咗託管班,全天,有做功課時間,也有閱讀遊戲興趣班時間安排。每個禮拜仲有一日outing。有午餐和下午茶。只需要一次接送,中間唔使騰嚟騰去。我好滿意。最緊要係小朋友唔使喺屋企hea 或煲電視。但名額得好少。要快手啲睇下仲有冇位。

littlecath 發表於 17-5-24 08:17
剛剛報咗託管班,全天,有做功課時間,也有閱讀遊戲興趣班時間安排。每個禮拜仲有一日outing。有午餐和下午 ...

謝謝各位意見!
littlecath, 你報既係邊間? 好好喎

santakit 發表於 17-5-24 08:40
謝謝各位意見!
littlecath, 你報既係邊間? 好好喎

我報小童群益會。佢有好多唔同地點的。你選就近的最好。

如果在職得嫲嫲湊,報暑期全日託管啦,有功課時段又有不同活動,outing 都有,多姿多彩,好過只響老人家屋企。不過託管好受歡迎,位少要快手,好多4月尾至5月中已報名,現在才找已有點遲,盡快找找睇下仲有無位啦!

最後搵唔到託管既話,可以試下星期六日去圖書館借一堆書 (佢自己揀),星期一至五睇晒佢,開學後你就會發現同上年好唔同架喇,兩張圖書證可以借16本書,應該夠五日消磨
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

i am looking this center too

anyone here Dragonfly learning Center in Kwai Chung? not sure is it good or not

MASAYA 發表於 17-5-24 09:57
最後搵唔到託管既話,可以試下星期六日去圖書館借一堆書 (佢自己揀),星期一至五睇晒佢,開學後你就會發現 ...
如果個小一細路咁乖無阿媽凶住會自己睇晒你借返嚟既書, 咁就唔會個底唔好啦。乖如我大女當年都做唔到呀。

little_yolky 發表於 17-5-24 12:02
如果個小一細路咁乖無阿媽凶住會自己睇晒你借返嚟既書, 咁就唔會個底唔好啦。乖如我大女當年都做唔到呀。:a ...
都話佢自己揀咯,老夫子都冇所謂,叮噹、比超卡又如何
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-5-24 10:42
去明愛參加暑期託管班,好好架!好似返學咁,有校車有午膳,活動豐富,有學術,有煮食、手工、運動,最後一 ...

仲要有校車,好喎,請問是邊間明愛? 是否某幾間先有?

MASAYA 發表於 17-5-24 12:11
都話佢自己揀咯,老夫子都冇所謂,叮噹、比超卡又如何

Masaya, "開學后會發現同上年好吾同" 呢句真係好吸引哦!
我一定會試試!

但都如little yolky所講,我小朋友是底吾好,吾會自覺,鬆散,lazy.... 借佢是冇問題,但要佢睇就真係難d....有咩好方法?

可以以書為伴,書展買或圖書館借

MASAYA 發表於 17-5-24 09:57
最後搵唔到託管既話,可以試下星期六日去圖書館借一堆書 (佢自己揀),星期一至五睇晒佢,開學後你就會發現 ...

一個暑假睇書,有啲小朋友已可以脫胎換骨